Skip to Main Content
e-kniha

Zpětné inženýrství až k základnímu návrhu

Analytik Chad Jackson ze společnosti Lifecycle Insights ve své nejnovější elektronické knize popisuje zpětné inženýrství až k základnímu návrhu.

V úvodní kapitole „Využití zpětného inženýrství až k základnímu návrhu“ Jackson začíná vysvětlením, proč by mělo být zpětné inženýrství začleněno do CAD systému úplně od začátku. Popisuje situace, kdy „byl výrobek nebo komponenta zkonstruován ještě před stanovením správné konfigurace a řídicích mechanismů“ nebo „některý výrobek je vyroben nejprve fyzicky a následně je nutné vytvořit jeho digitální reprezentaci“. Jackson dále osvětluje, jak lze zpětné inženýrství využít při koncepčním návrhu, detailní konstrukci, tvorbě prototypů a testování. V rámci CAD softwaru obsahují všechny tyto oblasti sérii podobných kroků. Komponenty se často skenují a model je tvořen síťovou geometrií. Tyto modely se následně převádí tak, aby s nimi konstruktéři mohli dále pracovat a dosáhnout jejich požadovaného návrhu.

Jackson popisuje také některé větší problémy spojené s využitím CAD softwaru ke zpětnému inženýrství výrobků. Geometrie skenované položky musí často podstoupit zdlouhavý proces převodu na model obsahující body, s nimiž mohou konstruktéři přímo pracovat. Modely se převádí mezi různými formáty a je třeba spousta lidské práce, než je původní skenovaný model převeden na něco užitečného. Převody jsou obecně velmi náchylné na výskyt nežádoucích chyb. NX tento problém řeší tak, že nabízí jednotné prostředí, kde lze síťovou geometrii rychle a snadno převést na model, se kterým je možné pracovat. Konvergentní modelování je termín používaný v NX pro modelování síťové nebo facetové geometrie, kdy mohou konstruktéři pracovat přímo se skenovanými daty a další síťovou geometrií. Možnosti CAD softwaru v oblasti zpětného inženýrství se výrazně zlepšily a umožňují tak uživatelům výrazně zkrátit čas strávený modelováním. Představte si, že postup, který dříve trval 4 týdny, je možné zvládnout během několika hodin. Tyto časové úspory díky nové technologii přinesl jako první software NX.

Tato elektronická kniha je dostupná zdarma pro každého, kdo si ji chce stáhnout.


Sdílení