Skip to Main Content
Infografika

Měli byste si vytvořit vlastní platformu pro průmyslový IoT nebo ji zakoupit?

Chytrá výroba využívá ve svém prostředí nové technologie, které monitorují a optimalizují výrobní procesy. Technologie průmyslového internetu věcí (IoT) mění globální výrobu tím, že využívá data k získání bezprecedentního přehledu a kontroly nad výrobním prostředím.

Výrobci, kteří se rozhodnou tuto novou technologii zavést, získají znatelnou konkurenční výhodu. Realizace tohoto cíle digitalizace však začíná důležitým rozhodnutím: Měli byste si vytvořit vlastní platformu pro průmyslový IoT nebo ji zakoupit?


Výhody a nevýhody vytváření vlastní platformy pro průmyslový IoT

Při rozhodování, zda si máte vytvořit vlastní platformu pro průmyslový IoT, nebo si zakoupit předpřipravenou variantu, je jedním z prvních kroků zvážení rozdílů mezi oběma možnostmi.

Vytvoření platformy pro průmyslový IoT

Vytvoření vlastní platformy pro průmyslový IoT je složitý úkol vyžadující specializovaný tým, který je nákladný na provoz a kterému mohou práce dlouho trvat. IT oddělení musí mít patřičné zkušenosti, odborné znalosti, pokrytí a kapacitu, aby mohlo zajistit spuštění, údržbu a neustálý rozvoj platformy. Společnosti, které si vytvářejí vlastní platformu pro průmyslový IoT, obvykle zavádějí IoT ve velkém měřítku, mají rozsáhlé inženýrské zdroje a očekávají, že se jejich platforma pro průmyslový IoT stane odlišujícím prvkem.

Zakoupení platformy pro průmyslový IoT

Pokud se rozhodnete zakoupit platformu pro IoT, někdy nazývanou vývojová sada pro průmyslový IoT, od poskytovatele, můžete urychlit implementaci svého řešení IoT. Tato předpřipravená řešení na míru nejsou ani tak konkurenční odlišností, jako spíše technologií umožňující optimalizaci výrobních procesů. Zakoupení platformy pro průmyslový IoT s sebou nese menší riziko a snižuje náklady na další krok směrem k chytré výrobě.

Vývojová sada pro průmyslový IoT

Vývojová sada pro průmyslový IoT umožňuje výrobcům přijímat a zpracovávat data ze zařízení připojených k IoT a výrobních zařízení a předávat je do podnikových aplikací průmyslového IoT a aplikací třetích stran. Tyto sady také umožňují uživatelům spravovat svá zařízení IoT ve velkém měřítku.

Každá vývojová sada pro průmyslový IoT se skládá ze čtyř částí: hardwaru, softwaru, uživatelského rozhraní a sítě. Senzory shromažďují data z různých zařízení a strojů, zatímco brány a systémy shromažďování dat převádějí analogová data do digitálního formátu.

Technologie Edge Computing následně zajišťuje okamžitou dostupnost předběžných dat na místě a cloudové služby se starají o hloubkovou analýzu, zpracování a ukládání. Všechny součásti vývojové sady pro průmyslový IoT představují komplexní řešení pro implementaci řešení IoT bez nutnosti spravovat vývojáře, konfigurace sítě a hardwarové inženýrství.

Urychlení integrace průmyslového IoT a zkrácení doby uvedení výrobků na trh

Na trhu je k dispozici více než 650 platforem pro průmyslový IoT, přičemž tvůrci každé z nich tvrdí, že právě jejich platforma nejlépe podporuje revoluci v podobě Průmyslu 4.0. Výběr správného partnera pro IoT s vývojovou sadou pro průmyslový IoT, která je schopna splnit všechny potřebné požadavky, je při implementaci řešení IoT to nejdůležitější. Pokud si uděláte čas na průzkum a provedete předem nezbytné úkony, zjednodušíte a urychlíte pozdější zavedení řešení.

Sdílení