Skip to Main Content
technický dokument

Situace na trhu s kompozitními materiály

Kompozitní materiály pomohly mnoha firmám vylepšit výrobky díky snížení hmotnosti, zvýšení výkonnosti a snížení nákladů na provoz. Kvůli vysoké ceně kompozitních materiálů však podniky musí hledat způsoby, jak určit optimální množství kompozitního materiálu, při němž je dosaženo výkonnostního zlepšení a současně zachována ziskovost.


Nárůst využití kompozitních materiálů

Kromě řady programy využívajících kompozity poroste i množství použitých kompozitních materiálů. Podniky využívající kompozity předpokládají, že v příštích 15 letech bude množství kompozitních materiálů využívaných ve výrobcích vyšší a střední třídy růst.

Využití výhod kompozitních materiálů

Zvýšení výkonnosti je nepochybně nejdůležitějším důsledkem odlehčování. Poté následuje ekonomičtější provoz a vyšší bezpečnost. To jasně ukazuje, že se firmy spoléhají na kompozity jako na klíčový způsob, jak své výrobky více odlišit.

Problémy spojené s kompozitními materiály

Nejvýrazněji ovlivňují náklady problémy spojené s výrobou. Mezi ně patří například pomalejší výroba a větší množství odpadu. Následují náklady na materiál a konstrukční problémy, které jsou v zásadě stejně důležité. Mezi problémy v oblasti inženýringu patří špatná komunikace mezi konstruktéry a výrobou, nefungující metody řešení akutních problémů v rámci výroby a náklady spojené s neefektivním využitím materiálu během výroby. Pokud vyřešíte problémy v oblasti inženýringu, vyřeší se i problémy v oblasti výroby. Díky lepší komunikaci mezi různými skupinami mohou inženýři získat lepší přehled o výrobě a provádět lepší konstrukční rozhodnutí, která zrychlí výrobu a sníží množství odpadu. Omezení zbytečně použitých kompozitů také sníží náklady na materiál.

Sdílení