Skip to Main Content
technický dokument

Potřeba systémů CAD a PLM v iniciativách založených na modelech (MBE) k dosažení úspěchu a zajištění spolupráce

Doba čtení: 37 min.

V posledních několika letech se objevily robustní nástroje pro počítačem podporované navrhování (CAD) a 3D vizualizaci, které nabízejí veškeré potřebné funkce pro vytváření a využívání 3D modelů s integrovanými informacemi o výrobku a výrobě (PMI). Pro dosažení úspěchu v rámci iniciativ založených na modelech (MBE) jsou však zapotřebí nejen technologie pro práci s CAD a 3D vizualizacemi, ale také aktivní zapojení zúčastněných stran napříč celou společností. Naštěstí jsou však k dispozici vhodná alternativní řešení – moderní systémy pro správu životního cyklu výrobku (PLM) nabízejí nezbytné funkce, které podporují spolupráci a umožňují sledovat, spravovat a sdílet tyto prvky v kontrolovaném prostředí, a to dokonce i mezi výrobci a jejich dodavateli.

Společnost Lifecycle Insights, vydavatel výzkumných, vzdělávacích a poradenských podkladů o technologických inženýrských iniciativách, se v tomto technickém dokumentu zabývá všemi těmito a dalšími tématy.


Objasnění terminologie u iniciativ založených na modelech: MBD, MBSE a MBE

Pokud jde o inženýrské iniciativy a technologie, které je umožňují, můžete se v příslušné terminologii velmi rychle ztratit. Aby to bylo ještě složitější, existují tři různé inženýrské obory, jejichž přístupy jsou založené modelech. Definice založená modelech (MBD) je iniciativa v oblasti strojního inženýrství, kdy 3D model s informacemi o výrobku a výrobě (PMI) doplňuje nebo nahrazuje 2D technický výkres jako dokumentaci v rámci návrhu. Systémové inženýrství založené na modelech (MBSE) je naopak iniciativa systémového inženýrství, jejímž cílem je vytvořit digitální model systému, který budou využívat všechny inženýrské obory a další funkční celky v rámci celé společnosti. Podnik založený na modelech (MBE) je celopodniková iniciativa, jejímž cílem je rozšířit 3D modely a prvky PMI o další informace a vytvořit tak nové výstupy dokumentace nad rámec inženýrské činnosti. Tento technický dokument se zaměřuje na MBD a MBE a nabízí dokumentaci založenou na 3D strojírenských modelech rozšířených o výrobky, procesy a prvky PMI.

Mylné představy o iniciativách MBE

Na první pohled by se mohlo zdát, že iniciativa MBE spočívá ve vytváření výstupů, a to ať už z inženýrských nebo jiných funkčních celků, a ve zpřístupnění těchto výstupů ostatním zúčastněným stranám. Je v tom ale mnohem víc. Iniciativy MBE vyžadují spolupráci mnoha různých zúčastněných stran v řadě procesů v rámci vývoje výrobků, a to obzvlášť při revizích a vydávání dokumentace k návrhu, rozšiřování inženýrské dokumentace a spolupráci s dodavateli. Společnost Lifecycle Insights však poukazuje na to, že výstupy MBE nejsou jednoduše předávány dál a tím by celý proces u každého scénáře končil. Každý takový případ zahrnuje řadu zúčastněných stran a neustále probíhající spolupráci mezi těmito stranami. Jakékoli úsilí v rámci MBE tak vyžaduje technologii, která kontroluje přístupy, spravuje jednotlivé verze, sleduje složité konfigurace, zajišťuje patřičný přístup v ten správný čas a umožňuje výměnu změn v oblasti návrhu mezi společnostmi, dodavateli a výrobci.

Síla systému PLM a 3D vizualizací

Mnoho výrobců se pokouší realizovat iniciativy MBE pomocí nástrojů ze staré školy a spoléhají se na notebooky a stolní počítače, sdílené disky a e-maily, pomocí kterých spolupracují a sledují a spravují příslušné výstupy. Každý z těchto nástrojů má však své nevýhody a omezení. Naštěstí však existuje vhodná alternativa – řešení pro správu životního cyklu výrobku (PLM). Systémy PLM a aplikace pro 3D vizualizaci nabízejí následující funkce, které jsou pro iniciativy MBE klíčové:

  • Správa verzí a iterací
  • Správa vydávání
  • Bezpečné sdílení a synchronizace
  • Bezpečná spolupráce
  • Oznámení a aktualizace
  • Výměna balíčků technických dat
  • Správa širokých definic
  • Dotazování v rámci 3D modelu
  • Mobilní 3D vizualizace

Systémy PLM poskytují oproti stolním počítačům, sdíleným diskům a e-mailům významné výhody při podpoře procesů vytváření výstupů MBD a MBE mezi řadou zúčastněných stran zapojených do procesu. Stáhněte si celý technický dokument společnosti Lifecycle Insights a přečtěte si, proč řešení PLM nabízejí tu správnou sadu dalších funkcí pro zajištění úspěchu v rámci iniciativ MBE.

Sdílení