Skip to Main Content
Technický dokument

Technologie používané v autonomních vozidlech: validace senzorů a řídicích systémů

Doba čtení: 33 minut

Sdílet

Rychlá validace senzorů a řídicích systémů v autonomních vozidel se stala svatým grálem. Pro zajištění bezpečnosti a kritických funkcí autonomních vozidel jsou potřeba nové vývojové a inženýrské metodologie.

V tomto technickém dokumentu se podíváme na problémy při vývoji funkcí pro kritický hardware a software a seznámíme se s potřebnými technologiemi.

  • Představení modelu sběru dat ze senzorů a jejich následného zpracování, který propojuje to nejlepší ze všech oborů a umožňuje automatickou validaci.
  • Nasazení metodologií pro dosažení 360stupňového vidění za jakéhokoliv počasí a provozu pomocí simulací a testování.
  • Zajištění bezpečného provozu autonomních vozidel díky návrhu a validaci E/E architektury v reálném čase, vestavěnému softwaru a řídicím algoritmům.

Rychlejší validace kritických funkcí pro hardware autonomních vozidel

Autonomní vozidla budou hrát zásadní roli v mobilitě budoucnosti. Přestože se u některých nových automobilů začaly objevovat některé autonomní funkce (asistence řidiče a aktivní bezpečnost), dosažení plně autonomního řízení představuje velký problém. Dosáhli jsme bodu, kdy kontrolu nad vozem od řidiče přebírá vozidlo samotné a kdy je software důležitější, než mechanika. To má vážné důsledky nejen na způsob, jakým jsou vozidla navrhována. Pro zajištění bezpečnosti, kritických funkcí a validace hardwaru jsou potřeba nové vývojové a inženýrské metodologie.