K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Konstrukce kabelových svazků

Kabelový svazek je systém izolovaných vodivých vodičů spojených dohromady a používaných v elektrickém systému motorového vozidla, složitého stroje nebo letadla.

Co je to inženýring kabelových svazků?

Inženýrství kabelových svazků je proces vývoje elektrického základu pro bezpečnou a spolehlivou distribuci energie v celém systému. Tvoří základ spolehlivého, nákladově efektivního a úspěšného návrhu a výroby produktů.

Návrh, konstrukce a výroba kabelových svazků je komplikována kratšími cykly spouštění programů a zvyšujícím se tlakem na cenu spolu s rostoucí složitostí produktů a konfigurací. Software pro návrh kabelových svazků pomáhá mnoha společnostem řešit problémy spojené s konstrukcí kabelových svazků. Výkonné možnosti automatizace návrhu ve spojení s konstrukčním postupem kabelových svazků založeným na modelech pomáhají výrobcům kabelových svazků snižovat náklady, zlepšovat kvalitu produktů a zvyšovat efektivitu.

Související produkty: Návrhář logiky velkých písmen | Capital Harness Designer | Návrhář hlavních desek

This is an image for the wire harness engineering glossary page. It shows a white-gloved person working on a wire harness.

Související produkty softwaru pro návrh kabelových svazků

Zatímco digitalizace je zásadním krokem k implementaci a realizaci trendu Průmysl 4.0, úspěch výrobců kabelových svazků závisí na schopnosti přesně navrhnout, optimalizovat a stanovit náklady na výrobní procesy, pracovní sílu, materiál a zdroje potřebné k výrobě kabelových svazků.

Optimalizovaný výkon a spolehlivost

Správně navržené kabelové svazky zajišťují optimalizovaný výkon a spolehlivost elektrických systémů.

Zkrácení doby instalace a snížení nákladů

Dobře navržené kabelové svazky s jasně označenými vodiči, standardizovanými konektory a logickými trasami tras zkracují dobu instalace a snižují složitost při montáži nebo údržbě.

Zvýšená bezpečnost a dodržování předpisů

Konstrukce kabelových svazků zajišťuje shodu s bezpečnostními normami a předpisy specifickými pro každé odvětví.

Jaký je účel kabelového svazku?

Účelem kabelového svazku je uspořádat jednotlivé vodiče do jedné jednotky pro efektivní přenos elektrické energie a signálů. Kabelový svazek zkracuje pracovní dobu a možnost lidské chyby, což technikům umožňuje umístit složité kabelové sestavy do malých nebo těžko přístupných prostor.

Například v některých moderních vozidlech je přibližně 40 různých kabelových svazků, které se skládají ze zhruba 700 konektorů a více než 3000 vodičů. Svazkování vodičů a kabelů do kabelového svazku zjednodušuje připojení k větším komponentám jako jednu jednotku pro instalaci typu drop-in, namísto spojování každého jednotlivého pramene.

Co je konstrukce kabelového svazku?

Návrh kabelového svazku je proces, při kterém technik vyhodnocuje požadavky na elektrickou část systému vzhledem k dostupnému fyzickému prostoru pro vytvoření sestavy vodičů, které podle potřeby dodávají energii a informace. Konstrukce musí spojovat všechny potřebné komponenty a nesmí zasahovat do jiných systémů kritických pro provoz a účel produktu.

Například kabelový svazek v letadle musí pohánět vše od řízení letu až po pohodlí cestujících a podvozek. Konstrukce kabelových svazků musí brát v úvahu a zohledňovat mechanické systémy, pohodlí cestujících a posádky, rozložení hmotnosti, instalatérské práce a další, aby byla zajištěna bezpečná a efektivní přeprava.

Výzvy v konstrukci kabelových svazků

Přestože výroba kabelových svazků existuje již více než sto let, dnešní výrobci čelí nesčetným výzvám s nízkými maržemi, ztrátou kmenových znalostí, složitými procesy, neustálými změnami a přísnými požadavky na kvalitu a dodávky. Implementací pracovních postupů založených na modelech mohou výrobci sjednotit dříve roztříštěné oblasti návrhu a výroby automatizací výměny dat a usnadněním rozhodování mezi doménami. Díky integraci pravidel návrhu, která podporují automatizaci a konzistenci v celém inženýrském procesu, lze kmenové znalosti zachytit, místo aby se ztratily.

Využijte komplexní digitální dvojče v procesu návrhu kabelových svazků

Díky technologii digitálních dvojčat je možné nahradit zastaralé nástroje a metody výrobního inženýrství a zároveň pokračovat v toku návrhových dat. To je zásadní pro efektivitu a hospodárnou výrobu. V důsledku toho se stále více společností spoléhá na komplexní digitální dvojče v procesu návrhu kabelových svazků .

Většina výrobců vozidel například zavedla digitální dvojče po celou dobu životního cyklu, aby byla zachována sledovatelnost procesů návrhu, výroby a používání vozidla. Díky komplexnímu digitálnímu dvojčeti, které se skládá z ověřeného modelu kabelového svazku a digitalizovaného modelu výrobního procesu, mohou společnosti transformovat inženýrskou, nákladovou a výrobní výkonnost – což v konečném důsledku zvyšuje zisky.

Informace

Software Capital vytváří optimalizované digitální dvojče, které se skládá z ověřeného modelu kabeláže a digitalizovaného modelu výrobního procesu kabeláže.

Zhlédnout

Vyřešte výzvy spojené s návrhem kabelových svazků s Capital.

Přečíst

Webinář - Návrh kabelových svazků letadel

eBook - Vývoj EE systémů

Brožura - Technická řešení kabelových svazků