K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Six Sigma ve výrobě

Six Sigma ve výrobě optimalizuje procesy minimalizací odchylek a defektů prostřednictvím systematického přístupu. Integruje orientaci na zákazníka, vymezení procesů, snížení množství odpadu a společné řešení problémů, čímž zajišťuje zlepšení založené na datech pro vynikající kvalitu a efektivitu.

Co je Six Sigma ve výrobě?

Six Sigma, kterou v roce 1980 vytvořil inženýr společnosti Motorola Bill Smith, odvozuje svůj název od směrodatné odchylky (obvykle reprezentované řeckým písmenem sigma, σ). Cílem iniciativ Six Sigma je snížit odchylky do té míry, že se vady počítají do částic na milion.

Six Sigma ve výrobě je často úzce spojena se štíhlou výrobou. Štíhlá výroba a iniciativy Six Sigma usilují o zlepšení kvality a efektivity odstraněním výrobních vad a plýtvání.

Přístup uplatňovaný ve výrobě Six Sigma se liší od přístupu uplatňovaného ve štíhlé výrobě. Štíhlá výroba využívá pětistupňový proces k neustálému zlepšování:

  • Identifikujte hodnotu
  • Vytvoření mapy toku hodnot
  • Generování toku procesu
  • Vytvoření "pull" (vytvoření procesu na vyžádání)
  • Neustále se zlepšovat a zdokonalovat

Six Sigma ve výrobě se zaměřuje na eliminaci odchylek, což vede ke snížení nákladů a větší spokojenosti zákazníků. Výchozím bodem Six Sigma je zkušenost zákazníka a metodika je založena na datech.

Související produkty: Opcenter Execution | Opcenter Quality | Řízení kvality a dodržování předpisů v Teamcenteru

six-sigma-manufacturing-feature-640x360

Pochopte výhody

Systém řízení výrobních operací (MOM) zahrnuje software Six Sigma a/nebo metodiku Six Sigma. Software Six Sigma může využívat výše uvedené kroky nebo to, co se stalo známým jako metoda DMAIC: definovat, měřit, analyzovat, zlepšovat, kontrolovat.

Snížená zmetkovitost a provozní náklady

Systematicky identifikujte a odstraňujte neefektivitu a odchylky procesů, což vede ke zlepšení kvality a zefektivnění provozu.

Zkrácení cyklu

Eliminujte provozní neefektivitu a omezte odchylky. Six Sigma optimalizuje výrobní procesy, což vede k rychlejším výrobním cyklům.

Vylepšené včasné doručení

Zvyšuje přesnost dodávek zpřesněním procesů, minimalizací variability a zvýšením efektivity při plánování a provádění výrobních úkolů.

Sedm kroků Six Sigma ve výrobě

Iniciativy Six Sigma, které nahrazují pět kroků iniciativ štíhlé výroby, zahrnují následujících sedm kroků:

  • Začněte u zákazníka – S cílem dodávat zboží, které uspokojí zákazníka, se Six Sigma snaží optimalizovat hodnotu pro zákazníka generovanou výrobním procesem.
  • Vymezte výrobní proces – Výrobci musí jasně pochopit, jak se produkty v současné době vyrábějí, a identifikovat neefektivitu, než se rozhodnou, jak se zlepšit. Stejně jako přístup štíhlé výroby používá Six Sigma v tomto úsilí procesní mapy a diagramy pracovních postupů.
  • Vypracujte plán – Jakékoli neefektivity zjištěné v kroku 2 mohou být podrobeny procesům, jako je 5 Whys [odkaz na stránku glosáře], abyste pochopili povahu problému a přišli s plánem, který jej řeší.
  • Omezte plýtvání a optimalizujte hodnotu – Implementace plánů vypracovaných v kroku 3 zahrnuje snížení odpadu.
  • Minimalizujte variace – Konzistence ve výrobních procesech pomáhá snižovat vady tím, že snižuje množství odchylek, ke kterým dochází.
  • Spolupráce – Spolupráce se všemi zúčastněnými stranami pomáhá výrobci identifikovat varianty, které by jinak mohly být přehlédnuty.
  • Buďte systematičtí – Six Sigma ve výrobě, která uplatňuje vědecký přístup ke zlepšování procesů založený na datech, je založena na datech k definování problému, výpočtu k určení nejlepšího postupu a měření k měření pokroku.

Související zdroje informací

Standardy kvality

Normy kvality jsou soubory osvědčených postupů řízení, metod, systémů, požadavků a průmyslových specifikací.

Systém pro realizaci výroby

Systémy pro realizaci výroby (MES) sledují a prosazují výrobní procesy, aby byla zajištěna kvalita a efektivita.

Plánování a rozvrhování výroby

Snižte zásoby, zkraťte výrobní cykly a zvyšte úroveň služeb pro zákazníky.