K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Preactor advanced planning and scheduling

Pokročilé plánování a rozvrhování (APS) SIMATIC IT Preactor, které je nyní součástí řešení Opcenter, zlepšuje synchronizaci výrobních procesů prostřednictvím robustních nástrojů pro plánování a rozvrhování. Umožňuje zvýšené využití zdrojů a včasné dodávky a zároveň pomáhá snižovat úroveň zásob a plýtvání.

Co je Preactor?

SIMATIC IT Preactor APS, který je nyní součástí řešení Opcenter, zlepšuje synchronizaci výrobních procesů prostřednictvím robustních nástrojů pro plánování a rozvrhování. Umožňuje zvýšené využití zdrojů a včasné dodávky a zároveň pomáhá snižovat úroveň zásob a plýtvání.

Software Preactor APS, který umožňuje výrobcům snadno vytvářet plány a harmonogramy a poté rychle a inteligentně reagovat na změny, představuje pilíř portfolia společnosti Siemens pro řízení výrobních operací (MOM). Spolu s výrobním informačním systémem (MES), softwarem pro řízení kvality (QMS) a výrobní inteligencí tvoří SIMATIC IT Preactor APS holistické řešení MOM, které propojuje podniková softwarová řešení s automatizací výroby.

Preactor APS, který je nyní zastřešen řešením Opcenter Advanced Planning and Scheduling , zahrnuje systémy přizpůsobené specifickým funkčním potřebám. SIMATIC IT Preactor Advanced Scheduling (AS) se používá k plánování strojů, výrobních linek, zdrojů, služeb a logistiky. Preactor AS je nabízen v několika verzích, aby vyhovoval specifickým potřebám každého zákazníka, včetně Preactor AS Standard, Professional a Ultimate. SIMATIC IT Preactor Advanced Planning (AP) pomáhá výrobcům při dlouhodobém a střednědobém plánování výroby na sklad i výroby na zakázku. SIMATIC IT Preactor Express je zdarma k dispozici v edici řady řešení pro plánování a rozvrhování výroby Preactor. Všechny tyto systémy jsou podrobněji popsány níže.

Funkce softwaru Preactor APS

Preactor APS využívá pokročilou matematiku k analýze a výpočtu dosažitelných výrobních plánů s přihlédnutím k řadě omezení a obchodních pravidel. Tento přístup umožňuje plánovačům generovat a vyhodnocovat více scénářů. Bez těchto výkonných nástrojů mohou výrobci používat hodiny nebo dokonce dny ke generování plánů pomocí tabulek. Ty se obtížně udržují a pokud dojde k neočekávané změně, je obtížné vygenerovat nový rozvrh. Preactor lze přizpůsobit a nakonfigurovat podle potřeby, aniž by došlo k narušení základního kódu Preactoru. Může být použit jako samostatný systém nebo integrován s podnikovým a MOM softwarem, včetně ERP, MES, sběru dat, prognózování, plánování poptávky a aplikací OEE. Mezi klíčové funkce softwaru Preactor APS patří:

  • Plánování na úrovni kusovníku – Plánovací kusovník (BOM) lze rozložit a poté se stejným způsobem vypočítá plán výroby pro položky nižší úrovně.
  • Plánování s více omezeními na základě objednávek – Uživatelé mohou u objednávek použít pořadí nebo váhu. Plánování je vytvořeno na základě dostupnosti zdrojů, dalších omezení a materiálů potřebných pro objednávku.
  • Pokročilé modelování omezení – lze modelovat pravidla týkající se souběžného používání pravidel, rozšířených omezení spolupráce a dalších pokročilých omezení prostředků.
  • Pokročilá manipulace s materiálem – Implementací vlastních pravidel je možné zajistit, aby se podsestavy a suroviny spotřebovávaly podle obchodních pravidel. Přiřazení materiálu se určuje na základě systémových filtrů a pořadí dat.
  • Pokročilá optimalizace plánu – Další pravidla umožňují minimalizaci časů přechodu a dalších akcí optimalizace plánu.
  • Vizualizace montážního procesu – Průzkumník materiálů generuje grafické zobrazení materiálových závislostí a také grafy stavů zásob v průběhu času.
  • Interaktivní vizualizace plánu – Po vytvoření počátečního hlavního plánu výroby (MPS) lze data zobrazit jako grafy profilu zásob a grafy využití kapacity. Hlavní plán výroby lze změnit jednoduchým kliknutím a přetažením bodu na grafu sladových zásob nebo kapacity a výrobu konkrétní položky lze přesunout z jednoho období plánování do jiného. Jakékoli změny se projeví ve všech připojených oknech vykreslování a osnovy.

Související produkty: Opcenter Advanced Planning & Scheduling

Preactor 640x360

Pochopte výhody

Plánování a plánování výroby může být skličující úkol, tím spíše, že výrobní společnosti rostou a jejich produktové řady a zdroje rostou. Zatímco každá společnost má svůj vlastní soubor požadavků, software pro plánování výroby nabízí zásadní výhody všem uživatelům.

Optimalizovat výrobní úkony

Zajistěte efektivní a efektivní výrobní procesy, zvyšte produktivitu a využití zdrojů a snižte výrobní náklady.

Omezte pozdní dodávky způsobené zpožděním výroby

Zlepšete přesnost plánování výroby, zkraťte zpoždění výroby a zlepšete včasnost dodávek.

Snížení mimořádných výdajů

Získejte spolehlivější správu změn v plánování, zefektivněte provoz a minimalizujte administrativní zátěž spojenou s úpravami.

Omezte nebo eliminujte činnosti bez přidané hodnoty

Omezte nebo eliminujte činnosti bez přidané hodnoty, jako je nastavení nebo čekací doba, pomocí pokročilých plánovacích algoritmů, které analyzují omezení, obchodní pravidla a dostupnost zdrojů.

Příjem upozornění pro proaktivní správu

Dostávejte upozornění, když poptávka překročí kapacitu, abyste předešli úzkým místům ve výrobě a zajistili optimální využití prostředků.

Plánování budoucích požadavků na kapacitu

Předvídejte a řešte potenciální omezení zdrojů, abyste zajistili trvalou provozní efektivitu a růst.

Software Preactor

Pokročilý plánovací software Preactor AP

Pokročilý plánovací software SIMATIC IT Preactor AP je základním plánovacím nástrojem, který výrobcům umožňuje zajistit, aby měli správné množství zdrojů na správných místech ve správný čas. Efektivní nákup ekonomického množství surovin a včasné využití této suroviny je klíčem ke snížení jednoho z největších výrobních problémů: zbytečně vysokých zásob hotového výrobku i surovin a možnosti, že tyto zásoby dosáhnou data prodeje před spotřebou.

S pokročilým plánováním Preactor lze plánování provádět v režimu konečné nebo nekonečné kapacity a plánovací období mohou být dny, týdny, měsíce nebo kombinace všech tří. Parametry lze nastavit pro každý kód položky, což umožňuje různé výpočty pro každou z nich.

Při použití v kombinaci s řešením Preactor Advanced Scheduling může Preactor Advanced Planning přijímat podrobné informace o plánování výroby a přepsat plánovaný objem plánovaným objemem. Hlavní plán výroby (MPS) lze poté přepočítat pomocí plánu výroby jako podkladu pro nové výsledky.

U operací "make-to-stock " je primárním hnacím motorem při vytváření MPS obvykle prognóza budoucí poptávky. Poptávka po předpovědích se bohužel může značně lišit kvůli sezónnosti, propagačním akcím, počasí, speciálním událostem a dalším faktorům. Aby se předešlo vytvoření nerealistického MPS, ve kterém není dostatečná výrobní kapacita pro splnění špiček v prognóze, Preactor Advanced Planning importuje aktuální úrovně zásob a skutečnou a předpokládanou poptávku. Poté zváží hrubou kapacitu, údaje o dodávkách, cílové dny pokrytí zásob, výrobní preference, minimální/maximální množství pro opětovné objednání, násobky opakovaných objednávek, trvanlivost produktu a další, aby navrhl přesný a dosažitelný MPS. Pomocí kapacity kalendářního systému Preactor AP lze výrobní kapacitu (kterou lze určit množstvím, dobou trvání nebo hmotností) v průběhu času měnit. Dostupná kapacita pak omezuje objem výroby vytvořený v každém období.

Po vytvoření počátečního MPS lze data zobrazit jako grafy profilu akcií i jako grafy využití kapacity. Tyto grafy jsou interaktivní a jakákoli změna provedená na jednom grafu se projeví ve všech ostatních propojených grafech a oknech mřížky.

V prostředí výroby na zakázku nebudou úrovně zásob hotových a/nebo meziproduktů součástí klíčových parametrů procesu, ale stále bude potřeba vyhodnotit dopady budoucích změn poptávky na výrobní proces. Preactor Advanced Planning tuto potřebu splňuje. Například u složitých sestav v leteckém průmyslu může mít každá hotová položka podrobný kusovník a může se skládat z tisíců jednotlivých součástí. Pokud je některá z těchto komponent vyráběna interně, sdílí výrobní kapacitu, což vytváří složitý vztah mezi výrobní kapacitou a poptávkou.

Když dojde ke změně poptávky, ať už jde o množství nebo termíny dodání, může společnost Preactor AP rychle vyhodnotit, zda je možné splnit nové požadavky. Přístupový bod Preactoru může importovat změny poptávky a vytvořit nový plán "co kdyby". Plánovací kusovník lze rozložit tak, aby přístupový bod Preactoru ukázal, zda došlo k problémům s kapacitou. Pokud se vyskytnou problémy, mohou uživatelé interaktivně spolupracovat s Preactor AP a vytvořit přijatelný MPS.

Pokročilý plánovací software Preactor AS

Řada produktů Preactor AS byla vytvořena tak, aby zpřístupnila pokročilé funkce všem uživatelům. Celá řada podporuje interaktivní plánování s více omezeními. Každý produkt zajišťuje přesný model výrobního prostředí tím, že během procesu plánování bere v úvahu dostupnost zdrojů a další omezení, jako jsou nástroje a materiály. Objednávky lze rychle plánovat pomocí inteligentních vestavěných pravidel. Uživatelé mohou také ručně pracovat s plánem a provádět změny na základě zkušeností nebo nových informací.

Preactor AS Standard používá plánování založené na objednávce, na které může uživatel použít pořadí nebo váhu pro stanovení priorit objednávek. Preactor AS Standard může brát v úvahu různé rychlosti běhu operací na různých zdrojích, používat časy přechodu závislé na sekvenci na základě atributů operace a povolit překrývání a časovou rezervu mezi operacemi.

Preactor AS Professional nabízí další pravidla optimalizace harmonogramu, která řeší potřeby, jako je minimalizace doby přechodu, preferované sekvencování a kampaně. Složená pravidla je také možné vytvořit pomocí nástroje pracovního postupu Preactor. Preactor AS Professional umožňuje uživatelům implementovat specifická pravidla pro zákazníka o tom, jak jsou materiály spotřebovávány. Poskytuje také vizualizaci výrobních procesů od surovin až po hotové výrobky a prodejní objednávky prostřednictvím modulu průzkumníka materiálů systému. To ukazuje grafické zobrazení materiálových závislostí a také grafy stavů zásob v čase. Uživatel může vidět, kde může dojít k nedostatku, a rozhodnout se, zda je ponechá jako omezení, nebo je bude ignorovat. Preactor AS Professional může také modelovat pokročilá omezení zdrojů a pokročilá omezení mezi operacemi, včetně omezení doby mezi operacemi a toho, o kolik lze prodloužit dobu provozu.

Preactor AS Ultimate obsahuje vývojářskou licenci, která uživatelům umožňuje přístup k plné flexibilitě systému Preactor. Schéma databáze lze podle potřeby změnit, včetně přidání tabulek a polí. Prostřednictvím programovacích rozhraní Preactor je možné vytvářet vlastní plánovací pravidla pro řešení specifických problémů s plánováním a vytvářet vlastní nástroje pro manipulaci s daty pro použití s modulem pracovních postupů Preactor. Siemens Preactor také nabízí Preactor AS Ultimate Viewer, který umožňuje interakci s plánem Preactor AS Ultimate, ale neukládá žádné změny. Zákazníci Preactor AS Ultimate používají prohlížeč k poskytování nejaktuálnějšího přehledu o plánu prodeji, managementu, pracovníkům v dílně, vedoucím buněk nebo obsluze strojů.

SIMATIC IT Preactor Express

Preactor Express je bezplatná edice řady řešení pro plánování a rozvrhování výroby Preactor. Tato verze umožňuje uživatelům začít využívat výhod aplikace Preactor s jistotou, že pokud se jejich požadavky na plánování a rozvrhování stanou většími, mohou jednoduše upgradovat na jedno z dalších řešení SIMATIC IT Preactor.

Začněte s bezplatnou zkušební verzí

Opcenter scheduling trial

Zjistěte, jak snadné je okamžitě těžit ze skutečného plánovacího softwaru a jak moc vám může pomoci ve vaší každodenní práci.

Související zdroje informací

Infografika

APS: Klíčový prvek digitální transformace

E-kniha

Výzvy a příležitosti při plánování správy dodavatelského řetězce