K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Inženýrství mise

Mission engineering (ME) je definován jako záměrné plánování, analýza, organizování a integrace současných a vznikajících operačních a systémových schopností k dosažení požadovaných efektů bojových misí v příručce pro inženýrství misí Ministerstva obrany USA.

Co je to inženýrství misí?

Při vývoji této příručky se ministerstvo obrany snažilo standardizovat projektování misí a umožnit zúčastněným stranám mise lepší společné porozumění. "Příručka usnadní průmyslu a oddělení komunikaci a spolupráci napříč úsilím ME tím, že uživatelům poskytne sadu produktů pro dokumentaci a zobrazení výsledků, které vedou, omezují a informují o schopnostech a vývoji technologií."

Digitální transformace umožňuje projektování misí v leteckém a obranném průmyslu s technologickými řešeními pro řízení vzájemných závislostí end-to-end misí. Bez těchto pokroků by prvky řízení integrace misí, jako je ME, byly přemrštěně těžkopádné.

Související produkty: Teamcenter MBSE

mission-engineering-feature-640x360

Pochopte výhody

Celkově hraje inženýrství misí klíčovou roli v úspěchu leteckých misí tím, že umožňuje efektivní, nákladově efektivní a zmírňující návrhy misí, které splňují cíle zúčastněných stran.

Optimalizovaná úspěšnost mise

Tím, že zaujímá holistický přístup k návrhu a optimalizaci systému, pomáhá inženýrství misí zajistit, aby byly letecké mise pečlivě plánovány a prováděny tak, aby bylo efektivně dosaženo jejich cílů.

Nákladová efektivita

Příprava misí zahrnuje pečlivé zvážení alokace zdrojů, řízení rizik a analýzy kompromisů, což vede k nákladově efektivnějším návrhům misí.

Snížení rizika

Prostřednictvím důkladné analýzy a simulace pomáhá mise identifikovat a zmírňovat rizika spojená s leteckými misemi.

Vylepšená systémová integrace

Inženýrství misí zahrnuje integraci různých subsystémů, technologií a komponent do koherentní architektury mise.

Flexibilita a přizpůsobivost

Mission engineering umožňuje flexibilitu a přizpůsobivost při navrhování misí, což umožňuje leteckým organizacím reagovat na měnící se požadavky, nové technologie a nepředvídané výzvy.

Lepší komunikace se zúčastněnými stranami

Inženýrství misí usnadňuje komunikaci a spolupráci mezi zúčastněnými stranami zapojenými do leteckých misí, včetně inženýrů, vědců, tvůrců politik a operátorů misí.

Výhody misijního inženýrství

Metodika Mission Engineering umožňuje společnostem efektivněji a efektivněji organizovat vysoce technické programy. Principy digitálního inženýrství by měly být použity při provádění ME k řízení vývoje komplexních systémů ve vztahu ke kritickým cílům. Tato metodika je přirozeným doplňkem systémového inženýrství založeného na modelech (MBSE). V příručce Mission Engineering Guide americké ministerstvo obrany vysvětluje, že metodologie inženýrství misí funguje na třech osách: čase, složitosti a analytické přísnosti. Dokument identifikuje několik otázek, které slouží k objasnění cílů v procesu ME:

  • Jaké je poslání?
  • Jaké jsou jeho hranice a jak musí interagovat s ostatními misemi?
  • Jaká jsou jeho výkonnostní měřítka?
  • Jaké jsou nedostatky ve schopnostech mise?
  • Jak mohou nové schopnosti změnit způsob, jakým bojujeme?
  • Co znamenají změny ve schopnostech nebo systémech pro mise a architektury?
  • Jaká je citlivost plnění mise na výkon jednotlivých technologií, produktů a schopností? Jak se nové funkce nejlépe integrují se staršími systémy nebo jak je nahrazují? A jak tuto rovnováhu optimalizujeme, abychom poskytli nejsmrtonosnější a nejdostupnější integrované schopnosti pro každou konkrétní misi?

Co podporuje platforma pro přípravu misí?

Platforma pro projektování misí je výhodná jak pro ME, tak pro systémové inženýrství. ME dobře ladí s metodami systémového inženýrství používanými pro definování systému v souladu s potřebami mise. Obě disciplíny sdílejí podobné metody a taxonomii, přičemž jedna se zaměřuje na definování poslání a druhá na definování systému.

Podle amerického ministerstva obrany "ME je technický dílčí prvek řízení integrace mise, který poskytuje inženýrské produkty pro informování o procesu požadavků, vedení prototypů, poskytování možností návrhu a informování o investičních rozhodnutích." Platforma pro projektování misí podporuje zúčastněné strany "při formulování prohlášení o problémech, charakterizaci misí, identifikaci metrik misí a používání modelů k analýze misí".

Používá se inženýrství misí mimo obranné operace?

Mission engineering vznikl jako subdisciplína systémového inženýrství v rámci amerického ministerstva obrany. Od svého formalizace v polovině roku 2010 se jeho praxe a přijetí rozšířily i do jiných odvětví než do obranných operací. Vzhledem k tomu, že se jedná o přínosnou metodiku pro společnosti, které zasazují produkty do kontextu složitých a vyvíjejících se provozních problémů, ME nadále získává na popularitě mezi systémovými inženýry v organizacích s vazbami na obranný průmysl i bez nich.

Další informace

Přečíst

Software pro průmysl vám poskytuje nástroje pro urychlení digitální transformace.