K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?

Plánování materiálových požadavků I

Plánování požadavků na materiál (MRP 1) optimalizuje pořizování, skladování a nasazení materiálu ve výrobě. Sleduje zásoby, vypočítává nákupní potřeby a vylepšuje plánování pomocí pokročilého softwaru, zvyšuje efektivitu a splňuje požadavky zákazníků.

Co je plánování materiálových požadavků?

MRP I sleduje skladové zásoby vstupních surovin a dodávaných komponentů výrobcem. Systém MRP používá tyto informace spolu s výrobními zakázkami a kusovníky k výpočtu množství a načasování nákupů dalšího příchozího zboží. Plánování materiálových požadavků se označuje zkratkou "MRP I" (nebo "MRP 1"), aby se odlišilo od plánování výrobních zdrojů (MRP 2). MRP II zahrnuje všechny možnosti MRP I a optimalizuje další aktiva potřebná ve výrobním provozu: personál, výrobní zařízení, náhradní díly a další.

Pokud se plánování požadavků na materiál provádělo prostřednictvím softwarového řešení, vyžadovalo značné množství ručního zadávání a komunikace. V dnešních digitalizovaných prostředích je software MRP I podporován řešeními pokročilého plánování a rozvrhování (APS ), která využívají pokročilé algoritmy k vyvážení poptávky a kapacity.

Vzhledem k tomu, že produktová portfolia se diverzifikují v souladu s přísnými požadavky zákazníků na dodávky, může plánování materiálových požadavků s podporou APS pomoci výrobcům splnit požadavky se stávajícími zásobami nebo tyto zdroje obezřetně a s velkou efektivitou navýšit. MRP I, pokud je implementován prostřednictvím efektivního řešení pokročilého plánování a rozvrhování, pomáhá výrobcům plnit globální požadavky zákazníků, jako je zkrácení dodacích lhůt, lepší využití zdrojů a přesná predikce požadavků na zdroje. Se systémy MRP s podporou APS mohou výrobci porovnávat různé scénáře plánování, zvyšovat produktivitu a sledovat a řídit zásoby.

sic 00021695 original 640x360

Pochopte výhody

Vylepšené včasné doručení

Vytvářejte optimalizované výrobní plány a umožněte rychlé reakce na změny v poptávce nebo kapacitě, čímž zajistíte včasné plnění objednávek zákazníků.

Vyšší produktivita

Minimalizujte prostoje a zefektivněte využití zdrojů, což vede k efektivnějším výrobním procesům a vyššímu výkonu.

Naprostá transparentnost a kontrola

Integrujte data o zásobách, výrobní plány a alokaci zdrojů, což výrobcům umožňuje sledovat operace v reálném čase a činit informovaná rozhodnutí pro optimalizaci výkonu.

Štíhlejší provoz

Optimalizujte úroveň zásob, omezte plýtvání a zefektivněte výrobní procesy, což vede ke zvýšení efektivity a úsporám nákladů.

Rychlejší reakce na změny

Získejte přehled o výrobních plánech, úrovních zásob a kolísání poptávky v reálném čase, což výrobcům umožní rychle a efektivně se přizpůsobit měnícím se podmínkám na trhu nebo požadavkům zákazníků.

Vyšší marže

Snižte náklady na zásoby a minimalizujte dodací lhůty, čímž zvýšíte provozní efektivitu a umožníte konkurenceschopnější ceny nebo vyšší ziskové marže u produktů.

Funkce softwaru MRP I

Pokročilý plánovací software provádí funkce plánování požadavků na materiál prostřednictvím mnoha funkcí, které pomáhají výrobcům dohlížet na různé aspekty plánování výroby:

  • Plánování úrovně kusovníku (BOM)

    Umožněním rozloženého zobrazení kusovníku vypočítá software MRP plán výroby pro položky nižší úrovně. Navrhované požadavky na nákup materiálu lze exportovat do podnikového plánování zdrojů (ERP) nebo jiného systému pro akci.

  • Interaktivní vizualizace rozvrhu - Jakmile je vytvořen počáteční hlavní plán výroby (MPS), může pokročilý plánovací software zobrazit data jako grafy profilu zásob a grafy využití kapacity. Kliknutí a přetažení bodu v grafu stačí ke změně hlavního výrobního plánu.
  • Plánování výroby na zakázku - V prostředí výroby na zakázku nebudou zásoby hotových a meziproduktů součástí klíčových parametrů procesu. Pokročilý systém MRP založený na rozvrhování a plánování umožňuje výrobci vyhodnotit účinky budoucích změn poptávky na výrobní proces. Když dojde k posunu v poptávce, ať už jde o množství nebo termíny dodání, může výrobce rychle vyhodnotit, zda je možné splnit nové požadavky.
  • Plánování výroby na sklad - Pokročilý plánovací software může generovat přesné a dosažitelné hlavní výrobní plány (MPS) s ohledem na hrubou kapacitu řezu, údaje o dopředném balení, cílové dny pokrytí zásob, výrobní preference, minimální a maximální množství pro opětovné objednání, násobky opakovaných objednávek a trvanlivost produktu. Kapacitu výroby lze stanovit jako množství, dobu trvání nebo hmotnost. Se systémem kalendáře MRP lze výrobní kapacitu v průběhu času měnit. Dostupná kapacita pak omezuje objem výroby vytvořený v každém období.

Související zdroje informací

Správa výrobních úkonů

Opcenter je portfolio unifikovaných řešení pro správu výrobních operací (MOM), které umožňuje digitální správu softwarových operací.

Plánování a rozvrhování spotřebního zboží

Pokročilé plánování a rozvrhování v reálném čase jsou nezbytné v odvětví spotřebního zboží, kde se preference spotřebitelů rychle mění.

Plánování a rozvrhování výroby

Zjistěte, jak můžete snížit skladové zásoby, zkrátit výrobní cykly a zvýšit úroveň služeb pro své zákazníky.