K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?

Plánování výrobních zdrojů II

Plánování výrobních zdrojů (MRP II) optimalizuje získávání, ukládání a nasazování zdrojů ve výrobě. Integrovaný s pokročilým softwarem minimalizuje zásoby, snižuje náklady a zajišťuje efektivní plánování pro včasné dodávky v moderních výrobních provozech.

Co je MRP 2?

Výrobní zdroje mohou zahrnovat suroviny, komponenty od dodavatelů, výrobní zařízení a personál nebo náhradní díly – jakýkoli zdroj potřebný k dokončení výroby hotového zboží. Plánování výrobních zdrojů se označuje zkratkou "MRP 2" (nebo "MRP II"), aby se odlišilo od plánování požadavků na materiál (MRP 1). Plánování výrobních zdrojů 2 zahrnuje všechny možnosti MRP 1, který se zaměřuje na zásoby surovin a dodávaných komponent výrobcem. MRP 1 používá data zásob, výrobní zakázky a kusovníky k výpočtu množství a načasování nákupů dalšího příchozího zboží.

Plánování výrobních zdrojů je řešeno v moderních systémech řízení výrobních operací (MOM) pomocí softwaru pro pokročilé plánování a rozvrhování (APS ). Software pro pokročilé plánování a rozvrhování eliminuje velkou část ručního zadávání dat, které doprovázelo starší přístupy k plánování výrobních zdrojů. Umožňuje také systému MRP 2 spravovat vysoce rozmanitá produktová portfolia s přísnými požadavky na dodávky zákazníkům, složitými scénáři alokace zdrojů a změnovými objednávkami na poslední chvíli.

Software pro plánování výrobních zdrojů vypočítává a aktualizuje potřeby materiálu na základě skutečných objednávek a prognóz objednávek. Složitost výrobních operací a plánování se v posledních letech dramaticky zvýšila v důsledku rostoucí složitosti produktů a dodavatelského řetězce, globalizace, hromadného přizpůsobení a dalších faktorů. V důsledku toho velké množství proměnných a datových bodů, které je třeba vzít v úvahu v softwaru MRP, způsobilo, že mnoho výrobců – dokonce i malých a středních podniků – přešlo z papírových, tabulkových a domácích nástrojů MRP na integrované digitální nástroje, jako je pokročilé plánování a rozvrhování.

Plánování výrobních zdrojů se opírá o koncept "závislé poptávky", který odkazuje na potřebu suroviny nebo meziproduktu závislého na poptávce po hotovém výrobku. Výrobce předpovídá poptávku po konkrétním hotovém výrobku – považovaném za "nezávislou poptávku", protože pochází z externího zdroje, obvykle od zákazníka nebo objednávky na sklad – a software MRP na základě této prognózy vypočítá poptávku po materiálech.

Účel plánování výrobních zdrojů je dnes často spojen s metodikami plánování just-in-time (JIT) a just-in-sequence (JIS), které se snaží minimalizovat jak úroveň zásob, tak množství času, po který materiál zůstává ve skladu nebo umístěn v blízkosti zpracovatelského zařízení, které jej bude používat. Tyto strategie musí také zajistit dostatečné zásoby, aby se předešlo případným výpadkům nebo zastavení výroby.

Výstup softwaru pro plánování výrobních zdrojů odpovídá na otázky týkající se pořízení, skladování a nasazení, včetně:

  • Kdy objednat jednotlivé materiály
  • Kolik objednat
  • U kterého dodavatele zadat každou objednávku
  • Kde skladovat zásoby
  • Kdy přesunout materiál (a v jakém množství) ze skladu na výrobní linku

Plánování výrobních zdrojů lze také použít k přizpůsobení se změnám v nabídce nebo poptávce. Informace o dopadu přírodní katastrofy na dodavatele lze například zohlednit v systému plánování výrobních zdrojů, aby byla v případě potřeby k dispozici adekvátní dodávka.

Související produkty: Řešení Opcenter pro pokročilé plánování a rozvrhování

Woman-at-computer-in-warehouse-640x360

Pochopte výhody

Minimalizuje stopu zásob

Přesně vypočítejte potřeby materiálu na základě prognóz poptávky, optimalizujte nákup a snižujte úroveň nadměrných zásob.

Snižuje náklady na správu zásob

Minimalizujte přebytečné zásoby, zefektivněte procesy nákupu a optimalizujte alokaci zdrojů, což vede k efektivnější manipulaci se zásobami.

Minimalizuje dobu nečinnosti výrobní linky

Synchronizujte dostupnost materiálu s výrobními plány, zajistěte nepřetržitý pracovní postup a minimalizujte výpadky, čímž maximalizujete produktivitu.

Snižuje znehodnocení a plýtvání materiálem

Optimalizujte úroveň zásob, zajistěte dodávky materiálů just-in-time a minimalizujte nadprodukci, čímž minimalizujete pravděpodobnost degradace nebo zastarávání materiálu.

Snižuje výrobní náklady

Zlepšete využití zdrojů, minimalizujte náklady na držení zásob, omezte prostoje ve výrobě a zefektivněte celkové výrobní procesy, což povede ke zvýšení efektivity a snížení nákladů.

Zlepšuje včasné doručení

Efektivně plánujte výrobu, zajistěte včasnou dostupnost materiálů a minimalizujte zpoždění ve výrobním procesu, čímž důsledně dodržujte termíny zákazníků.

Funkce softwaru MRP

Software pro plánování výrobních zdrojů využívá informace z kusovníků, kusovníků, prognóz poptávky po produktech, objednávek zákazníků, hlavního plánu výroby (MPS) a doby a kapacity dodavatele. Bere také v úvahu:

  • Kapacita výrobní linky
  • Rychlost výroby
  • Dostupnost a školení/certifikace výrobního personálu
  • Dostupnost výrobního zařízení
  • Požadavky na údržbu výrobního zařízení

Na základě těchto vstupů software MRP vypočítá potřeby a vyzve k vytvoření nákupních objednávek pro příchozí zboží.

Plánování výrobních zdrojů prováděné v moderním pokročilém systému plánování a rozvrhování umožňuje plánovacímu týmu generovat plány a harmonogramy jak v prostředí výroby na zakázku, tak v prostředí výroby na sklad.

Aby bylo možné vizualizovat celý plán výroby a přidělování zdrojů, software MRP 2 poskytuje interaktivní vizualizaci plánu, zobrazuje data jako grafy profilu zásob a grafy využití kapacity. Změny provedené v těchto grafech se automaticky projeví v hlavním plánu výroby (MPS).

Software MRP 2 sleduje úrovně zásob a nasazení zdrojů. Když jsou materiály spotřebovávány nebo začleněny do hotových výrobků a jak se mění poptávka a objednávky, plánování výrobních zdrojů přepočítává potřebu a upravuje objednávky materiálu podle potřeby.

Moderní systémy plánování výrobních zdrojů nereagují na změny nabídky nebo poptávky, když k nim dojde, ale také umožňují výrobcům zkoumat scénáře "co kdyby", které jim umožňují vytvářet plány úprav a nepředvídaných událostí.

Související zdroje informací

Správa výrobních úkonů

Opcenter je portfolio unifikovaných řešení pro správu výrobních operací (MOM), které umožňuje digitální správu softwarových operací.

Plánování a rozvrhování spotřebního zboží

Pokročilé plánování a rozvrhování v reálném čase jsou nezbytné v odvětví spotřebního zboží, kde se preference spotřebitelů rychle mění.

Plánování a rozvrhování výroby

Zjistěte, jak můžete snížit skladové zásoby, zkrátit výrobní cykly a zvýšit úroveň služeb pro své zákazníky.