K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Výroba na zakázku

Výroba na zakázku (MTO) je přístup k pokročilému plánování a rozvrhování , ve kterém je výroba zahájena po přijetí objednávky zákazníka.

Co je výroba na zakázku?

Výroba na zakázku je považována za operaci typu vyžádání, protože událost, která iniciuje výrobní činnost – objednávka odběratele – začíná splněním objednávky a postupuje zpětně výrobní sekvencí, aby dospěla k plánu nebo plánu. To znamená, že výroba je "tažena" poptávkou. Naproti tomu výroba na sklad (MTS) je operace typu push.

Plánování výroby na zakázku je stále rozšířenější, protože je kompatibilní s tržním trendem "hromadného přizpůsobení", který zahrnuje malé dávky nebo velikosti šarží vyráběné s efektivitou hromadné výroby. Jako operace vyžádané replikace zahrnuje výroba na zakázku přizpůsobené funkce do výrobního cyklu. Výroba na zakázku také pomáhá minimalizovat nadbytečné zásoby, které často vedou k plýtvání. Výroba na zakázku jako taková je často součástí štíhlé výroby a plánování just-in-time (JIT).

Hlavní výzvou při plánování výroby na zakázku je minimalizace dodací lhůty, a to navzdory skutečnosti, že výrobní cyklus začíná až po přijetí objednávky. To znamená, že výroba na zakázku je přístupnější produktům s relativně krátkými výrobními cykly. Aby se zkrátila dodací lhůta, mohou výrobci použít přístup výroby na sklad pro komponenty meziproduktů, které vyžadují jejich vlastní značnou dodací lhůtu, aby procesní kroky s použitím těchto meziproduktů mohly být zahájeny rychleji po obdržení objednávky. To je koncept plánování materiálových požadavků na základě poptávky (DDMRP).

Některé funkce v moderním systému pokročilého plánování a rozvrhování (APS) jsou navrženy tak, aby optimalizovaly plánování výroby na zakázku. Software APS umožňuje plánovačům rychle vyhodnotit změny v množství nebo termínu dodání, stejně jako změny ve výrobní kapacitě, a upravit plán výroby na zakázku tak, aby vyhovoval novým požadavkům.

make-to-order-640x360

Pochopte výhody

Nižší náklady

Minimalizujte nadbytečné zásoby a plýtvání, optimalizujte efektivitu výroby prostřednictvím plánování řízeného poptávkou a umožněte hromadné přizpůsobení při efektivních velikostech šarží

Snížení množství odpadu

Vyhněte se hromadění nepoužitých nebo zastaralých materiálů zahájením výroby v reakci na konkrétní objednávky zákazníků.

Větší spokojenost zákazníků

Výroba přizpůsobená individuálním požadavkům, zajištění personalizovaných produktů a včasného dodání a minimalizace pravděpodobnosti přebytečných nebo zastaralých zásob, což vede k citlivějšímu a zákaznicky orientovanému přístupu.

Proces plánování výroby na zakázku

Výroba na zakázku začíná objednávkou odběratele, takže výrobní pracovní zakázka je vytvořena z prodejní objednávky. Výrobní proces pak probíhá v souladu s kusovníkem (BOM) a kusovníkem (BOP).

Při plánování výroby na zakázku nejsou zásoby hotových výrobků a polotovarů klíčovými parametry procesu. Místo toho je jedním z hlavních cílů plánování výroby na zakázku doplňování surovin a zásob komponent poskytovaných dodavatelem, aby byla zachována připravenost a tok výroby. To znamená, že kritickým aspektem plánování výroby na zakázku je úzká koordinace celého dodavatelského řetězce.

Plánování výroby na zakázku také vyžaduje průběžné vyhodnocování budoucích změn poptávky a jejich dopadů na výrobní proces. Průběžné vyhodnocování a úpravy lze provádět pomocí pokročilého softwaru pro plánování a rozvrhování.

Začněte s bezplatnou zkušební verzí

Opcenter scheduling trial

Zjistěte, jak snadné je okamžitě těžit ze skutečného plánovacího softwaru a jak moc vám může pomoci ve vaší každodenní práci.