K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Plánování just-in-time

Plánování just-in-time (JIT) je strategie navržená tak, aby minimalizovala množství nedokončené výroby (WIP) a zásob surovin a hotových výrobků.

Co je plánování just-in-time?

Plánování just-in-time je jedním z aspektů obecného principu výroby just-in-time. Primárním cílem JIT výroby je minimalizovat dobu mezi příjmem zásob a dodáním hotového výrobku koncovému zákazníkovi. Ačkoli byla výroba JIT koncipována jako samostatná metodika (asi před 50 lety společností Toyota Motor Corporation), dnes je obvykle považována za jeden z aspektů štíhlé výroby.

Plánování just-in-time je způsob, jakým výrobce každý den zajišťuje, aby každá objednávka byla vyrobena s dostatečným časem, aby bylo dosaženo včasného dodání. Stejný cíl charakterizuje plánování just-in-time, ale časový horizont pro plánování JIT jsou týdny nebo měsíce. Plánování just-in-time umožňuje výrobci přizpůsobit se změnám na poslední chvíli, které mohou nastat v důsledku úprav pracovních příkazů, překročení času, problémů s dostupností materiálu a dalších faktorů. Plánování JIT je navrženo tak, aby se zabránilo pozdním dodávkám na jedné straně a nahromadění materiálu, nedokončené výroby a hotových výrobků na straně druhé.

Snížením počtu nevyřízených objednávek a zásob pomáhá plánování just-in-time společnostem snížit množství odpadu z prošlých nebo poškozených materiálů. Výrobci také snižují náklady spojené se skladováním zásob nebo hromaděním materiálů podél výrobní linky. Díky plánování just-in-time lze také optimalizovat výrobní cykly tak, aby společnosti mohly využívat vyšší produktivitu svých výrobních zařízení.

Stejně jako u jiných úkolů plánování a rozvrhování výroby se i provádění plánování just-in-time vyvinulo z papírových operací přes aplikaci obecných tabulkových procesorů až po interaktivní softwarové systémy navržené speciálně pro plánování a rozvrhování. Systémy pokročilého plánování a rozvrhování (APS) dnes zvládají složitost výrobních plánů. Systémy APS umožňují plánování just-in-time pomocí výkonných nástrojů, které zohledňují mnoho faktorů, které ovlivňují plán výroby:

  • Dostupnost surovin a dalších zásob
  • Dostupnost výrobních zdrojů (vybavení, personál)
  • Velikost a termín dodání každé objednávky
  • Provozní rychlost a kapacita každého stroje, který má být použit při každé zakázce
  • Doba výměny výrobní linky
  • Nové objednávky, které vyžadují rychlé vyřízení

Související produkty: Řešení Opcenter pro pokročilé plánování a rozvrhování

just-in-time-scheduling-180424-hero-1280x720

Pochopte výhody

Využitím pokročilého plánovacího softwaru k implementaci strategie plánování just-in-time mohou výrobci vytvářet realistické plány, které zohledňují mnoho složitých výrobních proměnných. Díky tomu lze plán vytvořit způsobem, který optimalizuje produktivitu.

Zkrácení doby výroby

Využijte pokročilý plánovací software k vytváření realistických a optimalizovaných plánů, které zohledňují složité výrobní proměnné, minimalizují zpoždění a zvyšují celkovou efektivitu výroby.

Zkrácení termínů dodání

Vytvářejte optimalizované plány, efektivně spravujte výrobní proměnné a minimalizujte zpoždění při plnění objednávek.

Zjednodušené výrobní plány

Vytvářejte realistické a efektivní plány a efektivně spravujte složité výrobní proměnné pro zvýšení provozní jednoduchosti

Lepší schopnost vyhovět specifickým potřebám zákazníků

Přizpůsobte se velkému počtu složitých výrobních proměnných, zajistěte větší flexibilitu a schopnost reagovat na požadavky zákazníků.

Zvýšené dodržování harmonogramu a včasné dodání

Efektivně spravujte složité výrobní proměnné a zajistěte efektivní realizaci pro dodržení termínů.

Snížení zásob a nedokončené výroby

Zvládněte složité výrobní proměnné, abyste minimalizovali nadbytečné zásoby a nedokončené úkoly ve výrobním procesu

Funkce plánování just-in-time

Pokročilý plánovací software provádí složité operace pro určení optimálního plánování výroby just-in-time. Mezi ně patří:

Plánování s více omezeními na základě objednávek – Plánovači mohou vytvářet plány založené na objednávkách a použít pořadí nebo vážení pro stanovení priorit objednávek. Systém plánování just-in-time vytváří plány na základě dostupnosti zdrojů, dalších omezení a materiálů potřebných pro objednávku. Plány mohou zohledňovat různé rychlosti spuštění operací na různých prostředcích, používat časy přechodu závislé na sekvenci na základě atributů operací a umožňovat překrývání a časovou rezervu mezi operacemi.

Pokročilé modelování omezení – Softwarový software pro plánování za běhu modeluje pokročilá omezení prostředků, jako jsou pravidla o souběžném používání, omezení času mezi operacemi a o kolik lze dobu operace prodloužit.

Pokročilá manipulace s materiálem – Tato funkce umožňuje plánovači implementovat vlastní pravidla o tom, jak se materiály spotřebovávají. Při přidělování materiálů systém plánování just-in-time filtruje a řadí data podle omezení souvisejících s kvalitou nebo omezeními využití materiálu specifickými pro zákazníka.

Pokročilá optimalizace plánu – Plánovači mohou definovat další pravidla optimalizace plánu, která řeší problémy, jako je minimalizace časů přechodu, preferované sekvencování a kampaně. Složená pravidla lze také vytvořit pomocí nástroje pracovního postupu softwaru.

Vizualizace montážního procesu – plánovací systém just-in-time umožňuje uživatelům vizualizovat proces montáže od surovin přes hotové výrobky až po prodejní objednávky. Grafické zobrazení materiálových závislostí a grafů stavů zásob v průběhu času umožňuje uživatelům vidět, kde dojde k nedostatku. Uživatel se může rozhodnout, zda je ponechá jako omezení, nebo je bude ignorovat.

Interaktivní zobrazení rozvrhu – Systémy plánování just-in-time mohou být navrženy tak, aby umožňovaly zaměstnancům pracovat s rozvrhem a zároveň jim bránily v ukládání jakýchkoli změn, které provedou. Tyto prohlížeče umožňují:

  • Prodejní tým pro sledování průběhu objednávky a provádění dotazů na objednávky
  • Vedení společnosti porovnává skutečné časy s plánovanými časy dokončení a vyhodnocuje výkonnost výroby
  • Operátoři a supervizoři dílny si mohou prohlížet aktuální seznamy práce generované plánovacím systémem
  • Vývojové prostředí – Pokročilý plánovací software umožňuje podle potřeby měnit databázové schéma a model omezení, včetně přidávání tabulek a polí. To znamená, že plánovači výroby mohou vytvářet vlastní pravidla plánování pro řešení konkrétních problémů s plánováním nebo mohou vytvářet vlastní nástroje pro manipulaci s daty pro použití s modulem pracovních postupů.

Úspěšná implementace plánování just-in-time vyžaduje úzkou koordinaci s dodavatelským řetězcem, takže míra úspěchu závisí na spolehlivosti partnerů v dodavatelském řetězci ze strany partnerů v dodavatelském řetězci. Náhlý nárůst objednávek je náročnější přizpůsobit se sníženým zásobám plánování JIT. Plánování just-in-time může také způsobit, že společnost bude zranitelná vůči přerušení výroby v případě přírodních katastrof a jiných narušení. Výrobci mohou určit úroveň přijatelného rizika pomocí pokročilého plánovacího softwaru, který vytváří nepředvídané události.

Začněte s bezplatnou zkušební verzí

Opcenter scheduling trial

Zjistěte, jak snadné je okamžitě těžit ze skutečného plánovacího softwaru a jak moc vám může pomoci ve vaší každodenní práci.