K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?

ISO 9001

ISO 9001 je mezinárodní norma, která stanovuje požadavky na systémy managementu kvality (QMS).

Co je ISO 9001?

Výrobci musí každodenně dodržovat a uplatňovat několik norem, metod a systémů a ISO 9001 je mezi nimi ústřední. Ve skutečnosti normy jako IATF 16949 odkazují na ISO 9001, takže výrobci splňující IATF 16949 musí také dosáhnout shody s IS0 9001. Mnoho výrobců OEM považuje certifikaci ISO 9001 za základní prvek schválení dodavatele nebo dodavatele.

Vzhledem k nejnovější aktualizaci je norma konkrétně označována jako ISO 9001:2015. Tato revize nahrazuje normu ISO 9001:2008 a aplikuje ji na širší škálu průmyslových odvětví. Jednou z nejdůležitějších změn normy ve verzi 2015 je, že model systému managementu kvality ISO 9001 je založen na podnětech zákazníků a podnětů od regulačních orgánů, interních oddělení, okolní komunity a dalších zainteresovaných stran.

Výrobci používají software ISO 9001 k prokázání shody s ISO 9001. To vyžaduje audit, zdokumentovaný ve zprávě, který ověří, že výrobce zavedl a udržuje systém řízení kvality, který splňuje normu ISO 9001.

Namísto specifikace požadavků na samotný produkt nebo proces zavádí norma ISO 9001 osvědčené postupy řízení, které vedou ke konzistentní kvalitě jakéhokoli produktu nebo služby, na kterou se vztahuje. V rámci těchto osvědčených postupů řízení ISO 9001:2015 vyžaduje, aby vrcholové vedení společnosti prokázalo vedoucí postavení při zavádění systému řízení kvality ISO 9001, včetně proaktivní integrace systému řízení kvality do svých každodenních činností.

Související produkty: Opcenter Quality | Řízení kvality a dodržování předpisů v Teamcenteru

Person on a factory floor, looking at a tablet.

Pochopte výhody

Norma ISO 9001 je navržena tak, aby pomohla společnostem snížit rizika a zvýšit spokojenost zákazníků zvýšením konzistence kvality jejich produktů.

Vylepšený provoz

Zajistit konzistentní kvalitu napříč produkty nebo službami zavedením a prosazováním osvědčených postupů řízení.

Snížení množství odpadu

Klást důraz na efektivní řízení rizik a zavádět postupy kvality, čímž minimalizujete chyby a neefektivitu ve výrobních procesech.

Zlepšení reputace společnosti

Prokázat závazek k řízení kvality, které zvyšuje spokojenost zákazníků a důvěru v konzistenci produktů nebo služeb.

Shoda s normou ISO 9001 a řízení rizik

Aktualizace normy ISO 9001:2015 klade důraz na myšlení založené na rizicích. Standard definuje riziko jako vliv nejistoty na očekávaný výsledek. Nejistota znamená, že k odchylkám ve výrobních procesech dochází kvůli velkému počtu proměnných – nastavení zařízení, okolní podmínky, zaměstnanci, vlastnosti surovin, vlastnosti příchozího zboží a mnoho dalšího.

U každého rizika je třeba posoudit dva aspekty: pravděpodobnost výskytu rizika a dopad, který má toto riziko na kvalitu. Některé události s nízkým rizikem mohou mít podstatné dopady a některé vysoce rizikové události mají malý dopad. ISO 9001 vyžaduje, aby výrobci zkoumali oba vektory. Podle normy ISO 9001 výrobci posuzují rizika podle četnosti a závažnosti a zavádějí preventivní opatření k jejich kontrole.

Jakmile je dosaženo certifikace ISO 9001, výrobci udržují svůj systém řízení kvality ISO 9001 implementací úkolů, které mohou být organizovány podle Demingova modelu "Plánovat, dělat, kontrolovat, jednat". Certifikační proces zahrnuje plánování postupů kvality ke snížení a řízení rizik; Aby z nich mohli výrobci těžit, musí tyto postupy zavést.

Mezi oblasti implementace, které přispívají k dobrému řízení rizik, patří školení, monitorování a hodnocení dodavatelů a aktivity v oblasti spokojenosti zákazníků, jako je řízení obav a stížností. Efektivní software ISO 9001 řeší všechny tyto oblasti.

Související zdroje informací

Kvalita Opcenter

Využijte systém řízení kvality Opcenter k organizaci komplexního životního cyklu produktu kvality, řízení složitosti plánování, řízení a monitorování procesů a podnikové kvality.

Správa kvality

Využívejte systémy správy kvality ke snížení nákladů a dosažení vysoké míry spokojenosti zákazníků.

Standardy kvality

Principy, na kterých stojí výrobní standardy kvality.