K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?

Systém propojení elektrického vedení

Systém propojení elektrického vedení (EWIS) je koncept i praxe, která zahrnuje vodiče, kabely, kabelové svazky, konektory, svorky, přídavná zařízení a všechna ostatní elektrická zařízení, která se nacházejí v letadle, jako součást systému, nikoli jako konglomerát nebo sestavu jednotlivých komponent.

Co je EWIS?

Předpisy EWIS byly vytvořeny americkým Federálním úřadem pro letectví (FAA) po několika velkých leteckých nehodách na konci 90. let minulého století. Poruchy připisované elektrickému vedení na palubě těchto letadel byly považovány za hlavní příčinu těchto nehod. V reakci na to FAA zveřejnila aktualizované předpisy a pokyny EWIS pro výrobce originálního vybavení (OEM) a dodavatele. Pro každou novou platformu je dnes dodržování předpisů EWIS povinným postupem pro certifikaci komerčních letadel.

Související produkty: Návrhář logiky velkých písmen | Návrhář hlavních postrojů

This image was used on the glossary/technology page for EWIS.

Pochopte výhody

Bezpečnost

Správně navržené a udržované systémy EWIS pomáhají předcházet elektrickým poruchám, zkratům a požárům, které jsou kritickými bezpečnostními riziky v letadlech.

Spolehlivost a výkon

Dobře navržený systém EWIS přispívá k celkové spolehlivosti a výkonnosti leteckých systémů.

Shoda a údržba

Shoda s regulačními normami a požadavky na údržbu je další klíčovou výhodou systému EWIS.

Co znamená zkratka EWIS?

EWIS je zkratka pro systém propojení elektrického vedení. Je regulován tak, aby byla zachována bezpečnost složitých systémů, jako jsou letadla.

Proč je systém EWIS nezbytný?

Výkon a bezpečnost letadla závisí na integritě elektrického systému po celou dobu životnosti letadla. EWIS je kritický letecký systém potřebný pro bezpečný provoz, a proto je nezbytné udržovat přesnou a spolehlivou funkci a komunikaci v celém elektrickém systému.

Předpisy EWIS vyžadují, aby byly elektrické komponenty vybrány na základě jejich elektrických specifikací a zkontrolovány a testovány v extrémních podmínkách, kterým může být součást vystavena. Předpisy EWIS také ukládají pokyny pro správnou instalaci a ochranu součástí a dostatečnou definici konstrukce, aby byla zajištěna opakovatelnost ve výrobních a údržbářských procesech. Předpisy EWIS stanovují vyšší standard spolehlivosti a bezpečnosti systému oproti předchozím předpisům.

Softwarová řešení EWIS

Moderní letadla mají více elektrického obsahu, aby poskytovala vyšší výkon a schopnosti. V důsledku toho vyžadují elektrické systémy více energie a představují vyšší riziko shody kvůli zvýšené složitosti. Aby bylo možné tyto problémy řešit, zahrnují kvalitní softwarová řešení E/E analytické a simulační nástroje, které uživatelům pomáhají ověřovat shodu s předpisy v rané fázi procesu návrhu pro úkoly, jako je provádění analýzy elektrického zatížení (ELA).

Cílem moderních softwarových řešení a technologií je zefektivnit elektrický návrh, shodu a certifikaci letadel. Například Capital Load Analyzer, součást softwarové sady Capital® od společnosti Siemens Digital Industries Software, je jednou z prvních technologií elektrických systémů v oboru, která využívá digitální dvojče, automatizaci návrhu a kontinuitu digitálních dat k usnadnění dodržování předpisů.

Tento přístup k vyplňování ELA se řídí přijatými pokyny a poskytuje účelný prostředek k řešení těchto klíčových hledisek dodržování předpisů:

  • Spravujte požadované informace pro ELA, jako jsou jednopólová schémata vodičů, provozní scénáře (všechny fáze letu), poznámky k analýze atd.
  • Provádějte iterace ELA, zprávy ELA a analýzy a iterace zpráv ELA
  • Zobrazení dodržování předpisů pro každou konfiguraci podle potřeby

Systém EWIS a jeho výzvy

Důsledkem zvýšeného používání elektrických řešení pro splnění náročnějších požadavků na výkon a mise je zvýšená velikost, hmotnost a složitost EWIS. S rostoucím využíváním digitálních komunikací se obsah EWIS posunul od jednoduchého analogového připojení point-to-point k sofistikovanějším digitálním síťovým sběrnicím. To zase může vyžadovat drahé datové kabely, které zvyšují náklady na EWIS a složitost výroby. Složitost systému EWIS je dále umocněna nesčetnými pravidly pro minimalizaci elektrického rušení, oddělení signálu pro redundantní systémy a samozřejmě pro zajištění shody a/nebo komerční certifikace.

Další informace

Přečíst

Oficiální zpráva – Nástroje pro hodnocení rizik propojovacích systémů elektrických vedení (EWIS) Riziko odkupu dodržování předpisů v leteckém průmyslu

Oficiální zpráva – Snížení rizik programu pro letectví a obranu během vývoje a integrace platforem

Automatizace pomáhá plnit směrnice EWIS

EWIS znamená, že společnosti musí zkoumat nové přístupy ke správě systémů vodičů a kabelových svazků. Kapitál poskytuje technologii, kterou výrobci OEM v leteckém průmyslu potřebují k tomu, aby splnili své požadavky na elektrifikaci dnes i v budoucnu.

Informace

Naše řešení elektrických systémů podporuje úplné digitální vlákno od definice elektrických a elektronických systémů (systémů E/E) a architektury až po návrh kabelových svazků, výrobu a publikace pro potřeby servisování.