K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Diskrétní výroba

Diskrétní výroba vytváří hmatatelné a počitatelné zboží, od jednotlivých komponentů, jako jsou matice, až po větší sestavy, jako jsou automobily. Tyto produkty lze snadno pozorovat, dotýkat se jich a počítat. Je široce používán v automobilovém, leteckém, obranném, průmyslovém vybavení a elektronickém průmyslu.

Co je diskrétní výroba?

Diskrétní výroba je přístup k průmyslové výrobě, jehož výsledkem jsou jednotlivé finální produkty. Toho je dosaženo tím, že příchozí materiály, díly, součásti a/nebo podsestavy procházejí řadou výrobních kroků, které mohou zahrnovat obrábění, montáž, leptání, upevňování, leštění, šití, balení a další. Výsledkem diskrétní výroby jsou finální produkty, které se od sebe liší a lze je spočítat. Obvykle také vyrábí položky, které lze rozdělit na jednotlivé části.

Tyto dvě vlastnosti odlišují diskrétní výrobu od procesní výroby, která produkuje produkty obvykle měřené v hmotnosti nebo objemu. Tyto produkty, jako jsou šampony nebo ovocné šťávy, nelze jednotlivě počítat a často procházejí nevratnými změnami, které znemožňují jejich rozklad zpět na jejich složky.

Příklady diskrétní výroby sahají od nanotechnologií až po dopravní letadla. Zatímco elektronika a polovodiče, automobilový a dopravní průmysl, letecký a obranný průmysl představují jedny z nejrozšířenějších příkladů diskrétní výroby, široké spektrum dalších průmyslových odvětví se při výrobě svého zboží spoléhá na diskrétní výrobní procesy. Mezi ně patří:

  • Automobilový průmysl
  • Letectví a obrana
  • Elektronika
  • Průmyslové stroje
  • Těžká technika
  • Námořní průmysl
  • Zdravotnické prostředky

Je třeba poznamenat, že výroba mnoha produktů zahrnuje jak diskrétní, tak procesní operace. Chcete-li například vyrobit skleněné lahve, musíte vytvořit sklo procesní výrobou a poté vyrobit jednotlivé lahve diskrétní výrobou.

Techniky a technologie diskrétní výroby prošly všemi čtyřmi průmyslovými revolucemi, od řemeslné výroby přes masovou výrobu a počítačovou automatizaci až po propojení Průmyslu 4.0, data v reálném čase, chytrá zařízení a autonomní systémy. Výrobci diskrétních zařízení si dnes udržují nebo rozšiřují svou konkurenční výhodu zaváděním digitálních nástrojů a systémů prostřednictvím softwarových řešení pro diskrétní výrobu.

Související produkt: Opcenter Execution Discrete

discrete-manufacturing-ss732811756-mhero-1280x720

Pochopte výhody

Výrobci v diskrétních průmyslových odvětvích využívají software pro diskrétní výrobu k maximalizaci produktivity svých zařízení a kvality hotových výrobků.

Větší flexibilita

Software pro diskrétní výrobu, který posiluje výrobní procesy, zvyšuje efektivitu tím, že poskytuje větší flexibilitu a kapacitu, což konkrétně uspokojuje výrobní požadavky dnešních menších velikostí šarží.

Lepší řízení a kontrola

Umožněte uživatelům efektivně a snadno spravovat a řídit složité produkty a složité dodavatelské řetězce.

Efektivní dodržování předpisů a dokumentace

Zjednodušte a zvyšte efektivitu procesů dodržování předpisů a dokumentace pro bezproblémové a přesné výrobní operace.

Nižší výrobní náklady

Přispějte ke snížení výrobních nákladů zefektivněním procesů, zvýšením efektivity a identifikací příležitostí pro optimalizaci zdrojů.

Zlepšete spokojenost zákazníků

Zajistěte větší spokojenost zákazníků usnadněním přesnosti výroby, včasných dodávek a lepší komunikace v průběhu celého výrobního procesu.

Software pro diskrétní výrobu

Společnosti zabývající se diskrétní výrobou již dlouho využívají digitální nástroje pro počítačem podporované navrhování a výrobu (CAD/CAM) ve svém konstrukčním a inženýrském úsilí a v poslední době implementují software, který propojuje nástroje CAD/CAM, stejně jako plánování podnikových zdrojů (ERP) a další obchodní systémy, do výroby. Software pro řízení výrobních operací (MOM) organizuje skutečnou výrobu hotového výrobku na základě obchodních, konstrukčních a inženýrských dat. Propojením virtuální sféry s fyzickou výrobní halou umožňuje software pro řízení výrobních operací pro diskrétní výrobu společnostem optimalizovat výkon výroby, zlepšit efektivitu a flexibilitu a maximalizovat včasné dodávky.

Procesní výroba vs. software pro diskrétní výrobu se značně liší, pokud jde o funkce řízení výrobních operací. Je to proto, že procesní výroba se zaměřuje na receptury, hlavní receptury a hlavní šarže, zatímco diskrétní výroba se zaměřuje na materiály, obrábění a sestavy. Různé provozní parametry a klíčové ukazatele výkonnosti (KPI) měřené a sledované pro oba výrobní přístupy kladou různé požadavky na systémy řízení výrobních operací a vyžadují software přizpůsobený těmto požadavkům, aby se maximalizovaly výhody implementace softwaru. Pro ilustraci rozdílů lze uvést, že nedokončená výroba (WIP) může být kontrolována vizuálně, mechanicky nebo elektricky, zatímco kontrola výroby procesu zahrnuje časté odběry vzorků a laboratorní testování.

Ústředním pilířem softwaru pro řízení výrobních operací pro diskrétní výrobu je výrobní informační systém (MES). MES pro diskrétní výrobu se stal nepostradatelným pro vysoké procento diskrétních výrobců, protože se potýkají s novými trhy, novými materiály a novými výrobními technologiemi, stejně jako s rostoucí složitostí finálních produktů a dodavatelského řetězce, který je podporuje. Společnosti musí udržet nebo zrychlit efektivitu a produktivitu závodu a také dosáhnout extrémní flexibility ve všech výrobních procesech.

Mezi klíčové vlastnosti MES pro diskrétní výrobu patří:

  • Integrace regulačních požadavků a požadavků na kvalitu do výrobních operací
  • Synchronizace výrobních procesů napříč dodavatelským řetězcem
  • Viditelnost dílny pro podporu úsilí o kvalitu a efektivitu v reálném čase
  • Optimalizované sekvencování výrobních operací a nedokončených výroby
  • Okamžitý přístup k výrobní dokumentaci
  • Efektivní řízení personálu, včetně školení a certifikace
  • Optimalizované řízení materiálů a operací údržby
  • Dobře naplánované přidělování a kontrola zdrojů

Relevantní zdroje pro diskrétní výrobu

E-kniha

Průvodce digitální výrobou pro vedoucí pracovníky

Webinář

MES pro automobilový průmysl

E-kniha

Transformace výroby průmyslových strojů

Video

MES pro leteckou a obrannou výrobu

Infografika

Modul MOM s řešením Opcenter Execution Discrete

Uvolněte sílu funkcí MES s minimálním psaním kódu