K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?

Plánování materiálových požadavků na základě poptávky

Plánování materiálových požadavků na poptávku (DDMRP) je přístup k plánování výroby a rozvrhování výroby , jehož cílem je snížit nadměrné zásoby a nedostatek ve výrobním dodavatelském řetězci.

Plánování materiálových požadavků na základě poptávky

DDMRP je navržen tak, aby snížil nadměrné zásoby a nedostatek ve výrobním dodavatelském řetězci. Celkový účel plánování materiálových požadavků na základě poptávky má za cíl překonat obtíže a nedostatky konvenčních plánovacích přístupů k moderním, složitým dodavatelským řetězcům.

DDMRP se liší od tradičního plánování požadavků na materiál (MRP 1) a plánování výroby na sklad (MTS), protože se méně spoléhá na prognózy. Pomáhá také překonat výzvu dlouhých dodacích lhůt spojených s plánováním výroby na zakázku (MTO). DDMRP určuje, kam v dodavatelském řetězci umístit strategické rezervy zásob a jak velké by tyto rezervy měly být.

Vyrovnávací paměti zásob používané při plánování požadavků na materiál na základě poptávky se také označují jako "oddělovací body". Je to proto, že každá zásobní rezerva pomáhá oddělit po sobě jdoucí dodací lhůty, které se jinak hromadí, a prodlužují dodací lhůty na nepřijatelnou úroveň. Pokud je například vytvořena vyrovnávací paměť zásob mezi mezilehlou složitou součástí a montážním krokem, který tuto součást začleňuje do hotového výrobku, pak je dodací lhůta pro hotový produkt oddělena od dodací lhůty pro složitou součást.

Zkrácené dodací lhůty, které nabízí plánování požadavků na materiál řízené poptávkou, pomáhají zmírnit jednu z kritických nevýhod výroby na zakázku a dalších operací typu pull. Vzhledem k tomu, že prodejní objednávky spouštějí konvenční operace MTO, všechny výrobní operace probíhají mezi časem objednávky a časem dodání. Efektivním přesunutím některých výrobních operací do období před přijetím objednávky DDMRP zkracuje dobu dodání.

Plánování požadavků na materiál řízené poptávkou čerpá z některých aspektů MRP 1 a kombinuje je s prvky z jiných výrobních postupů. Konkrétně DDMRP využívá metodu štíhlé výroby k omezení front při každé operaci a důraz na snížení variability ze Six Sigma ve výrobě.

Související produkty: Řešení Opcenter pro pokročilé plánování a rozvrhování

rtls-reportage-327-feature-640x360

Výhody DDMRP

Široká škála společností napříč výrobním spektrem přijímá plánování materiálových požadavků na základě poptávky, protože je přizpůsobeno novým výzvám vytvořeným větší rozmanitostí produktů, menšími velikostmi šarží a šarží a složitějšími výrobními operacemi.

Zkrácení dodacích lhůt

Zjednodušte provoz a zvyšte celkovou efektivitu strategickým umístěním rezerv zásob v dodavatelském řetězci, což v konečném důsledku zlepší odezvu a zkrátí dobu dodání.

Vylepšená rychlost včasného doručení

Strategicky umístěte rezervy zásob, zkraťte dodací lhůty a zlepšete odezvu dodavatelského řetězce, abyste zajistili včasné plnění objednávek zákazníků v různých výrobních operacích.

Snížení nadměrných zásob a nedostatku

Umístěte rezervy zásob, optimalizujte výrobní plány a dynamicky upravujte úrovně rezerv, abyste zajistili vyvážený a efektivní dodavatelský řetězec, který minimalizuje nadměrné zásoby a zabraňuje vyprodání zásob ve výrobních operacích.

Méně zrychlená přeprava a výroba

Zmírněte potřebu naléhavých opatření, snižte náklady a narušení spojená s urychlenými procesy ve výrobním dodavatelském řetězci.

Snížené náklady na dodavatelský řetězec, výrobu a dodávky

Zefektivněte provoz a minimalizujte zbytečné výdaje napříč výrobním spektrem.

Větší spokojenost zákazníků

Zkraťte dodací lhůty, zlepšete včasné dodávky a zajistěte konzistentní dostupnost produktů, což v konečném důsledku zlepší celkovou zákaznickou zkušenost díky efektivním a pohotovým výrobním operacím.

Vysvětlení DDMRP v pěti krocích

Plánování požadavků na materiál řízené poptávkou je obvykle charakterizováno jako pětistupňový proces:

  1. Strategické umístění zásob určuje, kam umístit oddělovací body v dodavatelském řetězci.
  2. Profily a úrovně vyrovnávací paměti vyhodnocují velikost vyrovnávací paměti zásob, což pomáhá optimalizovat plán výroby
  3. Dynamické úpravy definují základy pro změnu úrovní vyrovnávací paměti. Ty mohou zahrnovat budoucí události, které vejdou ve známost, změny provozních parametrů, změny na trhu nebo jiné události.
  4. Plánování řízené poptávkou využívá data z předchozích kroků DDMRP a další plánovací nástroje ke stanovení plánu výroby.
  5. Viditelné a kolaborativní provádění se používá ke správě objednávek dodávek.

Začněte s bezplatnou zkušební verzí

Opcenter scheduling trial

Zjistěte, jak snadné je okamžitě těžit ze skutečného plánovacího softwaru a jak moc vám může pomoci ve vaší každodenní práci.

Výrobní, výrobní a plánovací software

Řešení Opcenter je jednotné portfolio řešení pro správu výrobních úkonů (MOM), které umožňuje digitální softwarovou správu úkonů.

Plánování a rozvrhování výroby

Snižte zásoby, zkraťte výrobní cykly a zvyšte úroveň služeb pro zákazníky.

Optimalizace plánování výroby

Optimalizace plánování a rozvrhování výroby pomocí naší rodiny produktů APS (Advanced Planning and Scheduling).