K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Počítačem podporovaná kvalita (CAQ)

Počítačem podporovaná kvalita (CAQ) je software pro řízení kvality (QMS), který pomáhá výrobcům zajistit konzistentní kvalitu procesů a produktů od návrhu až po výrobu ("od nápadu po regál").

Co je počítačem podporovaná kvalita?

Zatímco "počítačem podporovaná kvalita" se někdy používá zaměnitelně se "systémem řízení kvality", software CAQ někdy odkazuje na podmnožinu funkcí QMS. Konkrétně software QMS zahrnuje plánování kvality nebo pokročilé plánování kvality produktu (APQP), neustálé zlepšování kvality v průběhu celého životního cyklu produktu a zajištění kvality nebo kontrolu kvality během výroby. CAQ software se zaměřuje na poslední z nich.

Výrobci musí implementovat metody a činnosti kvality ve svých klíčových procesech, aby dosáhli požadované kvality produktů a procesů. Podle širší definice se počítačem podporovaná kvalita skládá z:

  1. Software pro plánování kvality pro fázi návrhu a inženýringu produktu.
  2. Software pro zajištění kvality pro nákup surovin, komponentů nebo komplexních sestav od dodavatelů.
  3. Software pro kontrolu kvality pro správu dat o kvalitě během výroby produktu. Ve všech fázích životního cyklu produktu přispívá počítačový software pro kvalitu k optimalizaci procesů, konzistenci kvality a úplné dokumentaci historie kvality produktu.

V dnešním regulovaném výrobním prostoru musí počítačový software pro zajištění kvality také podporovat mezinárodní směrnice a normy, jako jsou ISO 9001, IATF 16949 (automobilový průmysl), IAQG 9100 (letecký průmysl), IRIS (železnice), FDA 21 CFR část 11 (potraviny a léčiva) a GMP/GLP (laboratoře, zpracovatelský průmysl).

Související produkty: Opcenter Quality | Řízení kvality a dodržování předpisů v Teamcenteru

computer-aided-quality-caq-hero-1280x720

Výhody softwaru CAQ

Výrobci mohou zlepšit provozní dokonalost a spokojenost zákazníků využitím počítačově podporovaného softwaru pro zajištění kvality pro plánování, zajištění a kontrolu kvality.

Neustálé zlepšování a inovace

Profitujte z neustálého zlepšování a inovací, zvyšování provozní dokonalosti a spokojenosti zákazníků prostřednictvím neustálé optimalizace procesů a kvality produktů.

Prevence opakujících se vad

Předcházejte opakování závad a podpořte vyšší provozní dokonalost a spokojenost zákazníků prostřednictvím proaktivní identifikace a řešení problémů s kvalitou.

Snížení počtu vad

Minimalizujte výskyt vad a související náklady na zmetky nebo přepracování, čímž zvýšíte celkovou provozní efektivitu a kvalitu produktů pro výrobce.

Funkce softwaru CAQ

Počítačem podporovaná kvalita podporuje výrobce při řízení kontrolních plánů, statistické kontrole procesů (SPC) a řízení kvality dodavatelů. Specificky:

Řízení plánu kontrol – Složité struktury procesů, produktů a dodavatelů vyžadují efektivní plánování kvality a kontrol v raných fázích životního cyklu projektu. Správa inspekčních plánů je důležitou součástí softwaru pro kontrolu kvality. Jsou zde definována kontrolní kritéria všech činností společnosti souvisejících s kvalitou ve spojení s kontrolním plánem pro zajištění kvality výrobků a procesů.

Kontrola kvality a statistická kontrola procesů — Statistická kontrola procesů (SPC) pomáhá výrobcům měřit a kontrolovat kvalitu během celého životního cyklu produktu. Statistická kontrola procesů zahrnuje nástroje pro detekci odchylek tolerancí, identifikaci hlavních příčin a nápravu vad. V typickém statistickém procesu řízení procesu uživatelé vytvářejí regulační diagramy, které graficky vykreslují a rozlišují mezi náhodnými a systémovými faktory kvality, které mohou ovlivnit výrobu.

Řízení kvality dodavatelů – Vzhledem k tomu, že společnosti neustále hledají způsoby, jak zlepšit kvalitu a snížit náklady, často zapojují dodavatele, aby jim poskytli vybrané díly a komponenty produktů. Důkladný proces hodnocení dodavatelů pomáhá vyjasnit role a nastavit vhodná očekávání. Tento proces podporuje výrobce při zajišťování toho, aby každý dodavatel fungoval podle jejich standardů a byl vhodným partnerem jako obchodní partner.

Další informace

Zhlédnout

Zlepšování procesů neustálého zlepšování kvality a řešení problémů