K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?

AUTOSAR

Automotive open system architecture, neboli AUTOSAR, je celosvětové vývojové partnerství zainteresovaných stran v automobilovém průmyslu.

Co je AUTOSAR?

AUTOSAR (AUTomotive Open System ARchitecture) je celosvětové vývojové partnerství zainteresovaných stran v automobilovém průmyslu. Primárním cílem vývojového partnerství AUTOSAR je poskytnout špičkové řešení pro automobilové softwarové platformy prostřednictvím standardizace základních systémových funkcí a funkčních rozhraní. Rámec umožňuje efektivní vývoj vestavěného aplikačního softwaru, který podporuje úlohy týkající se základních funkcí automobilu v kontextu vývoje systémů vozidel.

Související produkty: Capital Embedded AR Classic | Projektant kapitálových sítí | Kapitálový integrovaný integrátor AR Classic | Capital Embedded Virtualizer AR Classic

autosar-embedded-software-feature-640x360

Pochopte výhody

AUTOSAR poskytuje výrobcům a dodavatelům automobilů několik klíčových výhod.

Standardizace a interoperabilita

Definováním společné architektury, rozhraní a metodologií umožňuje AUTOSAR interoperabilitu mezi softwarovými komponentami od různých dodavatelů.

Škálovatelnost a opětovná použitelnost

AUTOSAR podporuje škálovatelnost a znovupoužitelnost softwarových komponent napříč různými platformami vozidel a elektronickými řídicími jednotkami (ECU).

Údržba a diagnostika

AUTOSAR zahrnuje standardizované mechanismy pro diagnostické a údržbové funkce, které zvyšují celkovou spolehlivost a ovladatelnost automobilových systémů.

Co se rozumí pod pojmem AUTOSAR?

Standard Automotive open system architecture (AUTOSAR) je vývojovým partnerstvím společností a organizací z automobilového, elektronického, polovodičového a softwarového průmyslu.

Je AUTOSAR nástroj?

Ne, AUTOSAR je standard definující vestavěný software a vývojový tok, který podporuje úkoly týkající se základních automobilových funkcí v kontextu vývoje systémů vozidla. Capital ® Embedded AR Classic ™, který je součástí portfolia Siemens Xcelerator, je příkladem implementace standardu AUTOSAR. Jedná se o kompletní nabídku s nástroji a softwarem, které splňují všechny potřeby platformy elektronické řídicí jednotky (ECU), od aktualizací extraktu ECU až po konfiguraci softwarové platformy.

Jaké jsou výhody AUTOSARu?

Od roku 2003 AUTOSAR spojuje znalosti a zkušenosti většiny významných výrobců a dodavatelů automobilů. Middlewarové platformy specifikované AUTOSAR jsou podporovány formáty pracovních postupů a výměnných souborů, definovanými ve standardech, podporujícími otevřený ekosystém, který je k dispozici od vybraných členů. AUTOSAR podporuje komplexní sadu případů použití v automobilovém průmyslu. Integruje nebo spolupracuje s technologiemi potřebnými v softwaru ECU vozidel a architekturách e/e – např. SOME/IP, DDS, dalšími typy middlewaru používanými jako součást heterogenní softwarové platformy a standardy, jako jsou ty od ASAM, IEEE a dalších.

Platforma AUTOSAR Classic

Tato softwarová platforma je vhodná pro širokou škálu staticky definovaných funkcí, používaných v tradičních automobilových řídicích jednotkách s jednoduchými nebo složitými funkcemi. Architektura platformy AUTOSAR Classic podporuje řadu automobilových síťových technologií, CAN, LIN, FlexRay a Ethernet a funkční bezpečnost až do ASIL D. Lze jej rozšířit o podporu kybernetické bezpečnosti. Aplikační kód založený na OSEK, API v jazyce C, obvykle C nebo C++ – je často generován z modelů řídicí techniky.

Adaptivní platforma AUTOSAR

Tato flexibilní softwarová platforma, která podporuje funkce a aktualizace aplikačního typu, je vhodná pro komplexní řídicí jednotky s vysokým výpočetním výkonem. Adaptivní platforma AUTOSAR podporuje komunikaci a architektury založené na IP orientované na služby. Má silné schopnosti v oblasti kybernetické bezpečnosti a v současné době podporuje funkční bezpečnost až ASIL B. Kód aplikace založený na POSIX se běžně píše v jazyce C++.

Nadace AUTOSAR

Prvky AUTOSARu, které podporují jak adaptivní platformu, tak klasickou platformu, jsou specifikovány ve standardu Foundation, aby byla zajištěna interoperabilita mezi platformami.

Partneři AUTOSAR

Standard AUTOSAR je vyvíjen a udržován svými partnery s ohledem na případy použití potřebné k podpoře plánů uživatelů. Partneři jsou kategorizováni podle typu členství. Existuje několik kategorií pro různé úrovně přispívání, vývoje, implementace a používání normy. Hlavními kategoriemi jsou:

  • Core partners – zakládající členové standardu
  • Prémioví partneři, včetně společnosti Siemens, se obvykle aktivně podílejí na vývoji standardu a jeho používání
  • Vývojoví partneři – jsou obvykle uživateli standardu a přispěvateli k vývoji standardu
  • Přidružení partneři – obvykle mají plánované nebo zavedené výrobní využití AUTOSARu, ale mají omezenou roli při vývoji standardu

Další informace

Pohled

Webinář - Vývoj AUTOSAR v automobilovém průmyslu

Pohled

Webinář - Návrh softwaru AUTOSAR pro vícejádrová zařízení ECU