K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Agregované plánování

Souhrnné plánování je metoda pro vypracování celkového výrobního plánu, který zajišťuje nepřetržitou výrobu v zařízení.

Co je agregované plánování?

Souhrnné plánování výroby se obvykle aplikuje na období 3 až 18 měsíců. Souhrnné plánování zahrnuje všechny výrobní činnosti v závodě (nebo u velkých podniků v několika zařízeních), nejen jednotlivé výrobní série nebo výrobu jednotlivých produktů. Z tohoto důvodu pomáhá agregované plánování výroby výrobcům optimalizovat využití zdrojů navzdory významným změnám v poptávce po jednotlivých produktech, které vyplývají ze změn v objednávkách zákazníků, dynamice dodavatelského řetězce a dalších prvcích.

Pro výrobce, kteří používají digitální systémy v ekosystému řízení výrobních operací (MOM), je agregované plánování funkcí systému pokročilého plánování a rozvrhování (APS). Jako metodiku lze agregované plánování výroby provádět pomocí papírových, tabulkových nebo domácích softwarových řešení. Rostoucí složitost produktů, výrobních operací a dodavatelských řetězců však podstatně zvýšila rozmanitost a objem informací, které lze zohlednit při souhrnném plánování. Výrobci proto směřují k většímu využívání pokročilých plánovacích a rozvrhovacích systémů pro své potřeby agregovaného plánování.

Cílem plánování agregace je minimalizovat provozní náklady sladěním poptávky po výrobě s výrobní kapacitou. Souhrnný plán specifikuje, jaké materiály a další zdroje jsou potřeba a kdy by měly být pořízeny, aby se minimalizovaly náklady. Ideálním výsledkem agregovaného plánování je maximalizace produktivity zařízení při nejnižších možných nákladech pro výrobce.

Související produkty: Řešení Opcenter pro pokročilé plánování a rozvrhování

aggregate-planning-640x360

Pochopte výhody

Plněním strategických cílů agregátního plánování může výrobce vyvážit krátkodobé a dlouhodobé výrobní požadavky a optimalizovat produktivitu a zisk.

Stabilizuje výrobní úsilí

Zajistěte konzistentní a vyvážený výrobní pracovní postup, minimalizujte narušení a optimalizujte využití zdrojů.

Usnadňuje štíhlou výrobu

Zjednodušte výrobní procesy, snižte množství odpadu a zvyšte efektivitu, čímž přispějete k efektivnějšímu provozu z hlediska zdrojů a nákladů.

Optimalizuje využití prostoru a zdrojů

Podporovat efektivní využívání výrobních zařízení a zdrojů, minimalizovat nevyužitou kapacitu a související náklady.

Snižuje provozní náklady

Slaďte výrobu s poptávkou a minimalizujte zbytečné výdaje spojené s nevyužitými zdroji nebo nadměrnými zásobami

Zlepšuje včasné doručení

Synchronizujte výrobu s poptávkou, minimalizujte zpoždění a optimalizujte plnění objednávek zákazníků.

Zlepšuje vztahy v dodavatelském řetězci

Podporovat spolupráci a koordinaci mezi zúčastněnými stranami a přispívat k lepší komunikaci a schopnosti reagovat v celém dodavatelském řetězci

Jak funguje software pro agregované plánování

S primárními cíli minimalizace nákladů a maximalizace zisku patří mezi strategické cíle agregovaného plánování:

Minimalizace investic do zásob – Software pro agregované plánování optimálně vyvažuje úsilí o minimalizaci nákladů na správu zásob a skladování se snahou zajistit dostatečné zásoby pro splnění nezávislých i závislých požadavků prostřednictvím plánování materiálových zdrojů.

Minimalizujte poptávku a fluktuaci pracovní síly – Software pro agregované plánování využívá data z prognóz poptávky a plánování materiálových zdrojů k výpočtu optimálního plánu pracovních sil – takového, který vyvažuje náklady na nástup/propouštění v důsledku fluktuace pracovní síly s náklady na nečinnost pracovníků a/nebo přesčasy.

Maximalizujte rychlost výroby při minimalizaci fluktuace – Software pro agregované plánování analyzuje výrobní kapacitu oproti prognózám poptávky, aby maximalizoval celkovou rychlost výroby a zároveň se vyhnul obdobím nečinnosti.

Maximalizujte využití zařízení a výrobních zařízení – Software pro agregované plánování zohledňuje dostupná výrobní zařízení a zařízení a zaměřuje se na maximální využití v období agregovaného plánování. K dosažení těchto cílů může software pro agregované plánování využívat jeden ze dvou přístupů nebo kombinaci obou přístupů. Přístup chase se pokouší sladit výrobní kapacitu s poptávkou. Díky tomuto přístupu výrobce upravuje nákup a dostupnost zdrojů tak, aby držel krok s výkyvy v objednávkách zákazníků (nebo na sklad). Tento přístup umožňuje výrobci minimalizovat úrovně zásob a maximalizovat využití zdrojů. Přesto se výrobce musí potýkat s náklady spojenými s úpravami kapacity: například nástup a propouštění zaměstnanců nebo nevyužitá podlahová plocha.

Na druhou stranu úrovňový přístup k plánování agregované výroby se vyhýbá nákladům na úpravy tím, že udržuje stabilní rychlost výroby. To znamená, že výrobce vytváří zásoby v době nižší poptávky, aby byl schopen plnit objednávky v obdobích špičkové poptávky. Alternativně může výrobce udržovat stabilní úroveň pracovní síly a výrobní kapacity a zvyšovat produktivitu v obdobích vysoké poptávky. V obou případech se přístup na úrovni setkává s náklady spojenými se správou zásob, nevyužitou kapacitou, nečinnou dobou pracovní síly a přesčasy a dalšími výdaji souvisejícími s kolísavým využitím zdrojů.

Začněte s bezplatnou zkušební verzí

Opcenter scheduling trial

Zjistěte, jak snadné je okamžitě těžit ze skutečného plánovacího softwaru a jak moc vám může pomoci ve vaší každodenní práci.

Další informace

Řízení výrobních operací

Podpořte digitální podnik pomocí aplikací pro správu výrobních operací bohatých na jednotlivá odvětví

Řízení provozu

Naše řešení pro plánování a rozvrhování vám umožní vytvořit efektivní a pohotovou továrnu, která dodává kvalitní produkty a úspěch na trhu.

Pokročilé plánování a rozvrhování

Snižte zásoby, zkraťte výrobní cykly a zvyšte úroveň služeb pro zákazníky.