K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

8D zpráva

8D Zpráva je výsledkem osmistupňového procesu řešení problémů, který je navržen tak, aby řešil výrobní neshody a zaváděl neustálé zlepšování.

Co je to 8D zpráva?

Takzvaně proto, že osm kroků je označováno jako osm disciplín (8D), 8D Zpráva vychází ze strukturovaného přístupu k řešení problémů, ve kterém je vytvořen tým a pověřen vyšetřováním základních příčin výrobního problému.

Cíl 8D Řízení neshody neznamená pouze identifikovat a napravit neshodu, ale také odstranit základní příčiny, které mohou vést k jejímu opakování. 8D zpráva poskytuje záznam o problému, identifikovaných hlavních příčinách a nápravných a preventivních opatřeních (systém CAPA) přijatých k odstranění okolností problému.

V továrnách, které zavádějí řešení pro správu digitálních výrobních operací (MOM), je 8D report je funkce řízená a sledovaná jako součást systému řízení kvality (QMS). Efektivní QMS ve skutečnosti automaticky vytváří 8D zachycující data a informace generované během 8D řízení neshody.

Společnost Ford Motor Company poprvé uvedla na trh 8D vylepšení produktu a 8D postupy zlepšování procesů, ale nyní jsou široce používány v širokém spektru výrobních odvětví. 8D sestava se řídí Demingovou strukturou PDCA (plan-do-check-act).

Související produkty: Opcenter Quality | Řízení kvality a dodržování předpisů v Teamcenteru

sfs-equipment-technology-finance-sb-640x360

8D Nahlásit výhody

Použití 8D vylepšení produktu a 8D přístup ke zlepšování procesů při sledování pokroku při řešení problémů prostřednictvím 8D Bylo zjištěno, že zpráva urychluje řízení neshod a úsilí o neustálé zlepšování a zároveň zajišťuje, že toto úsilí je důkladné a účinné.

Identifikuje skutečné problémy

Rozpoznejte a řešte hlavní příčiny výrobních neshod a zajistěte komplexní pochopení problémů, nikoli pouze povrchové příznaky.

Implementuje usnesení

Urychlete proces řízení neshod tím, že tým provedete systematickým přístupem k řešení problémů s výrobou.

Zabraňuje budoucímu výskytu problému

Zavést preventivní opatření, která zmírní pravděpodobnost vzniku podobných problémů v budoucnu.

Snižuje náklady na přepracování a zmetkovitost

Identifikujte a eliminujte hlavní příčiny, což vede ke snížení potřeby přepracování a minimalizaci nákladů na zmetkovitost tím, že se zabrání opakování výrobních neshod.

Zvyšuje kvalitu hotových výrobků

Přispívat k neustálému zlepšování tím, že se zaměříte na hlavní příčiny neshod a zajistíte vyšší standard dokonalosti ve výrobním procesu.

Zvyšuje spokojenost zákazníků

Systematicky řešit a řešit výrobní neshody, což vede k vyšší kvalitě a spolehlivosti výrobků, což v konečném důsledku zvyšuje spokojenost zákazníků prostřednictvím dodávek vylepšených a konzistentních produktů.

8D Struktura sestavy

8D Zpráva zvěčňuje akce provedené v každém projektu řešení problému. Mezi tyto akce patří:

D1 Sestavte tým – V každém 8D procesu řízení neshody, měl by být ustanoven "šampión" – zainteresovaná strana, která je dobře obeznámena s problémem. Poté vytvořte 8D s vhodnými mezioborovými členy, zastoupením a odbornými znalostmi.

D2 Popište problém – Pro přehlednost 8D Zpráva se opírá o vytvoření informační databáze, která odpovídá na následující otázky:

  • Kdo? Ke které osobě nebo skupině problém patří?
  • Co? Popište problém a o jaký předmět nebo část se jedná.
  • Kde? Kde se nachází vnitropodnikový a přepravovaný předmět nebo část? Kde jinde je k vidění?
  • Kdy? Kdy byl problém poprvé objeven? Kdy je to vidět v procesním cyklu? Kdy jindy je to vidět?
  • Jak? Jak velké? Kolik? Jak k problému došlo? Jaký je trend? Jak velký je problém? Kolika objektů/dílů se to týká?

V tomto kroku 8D Reportovací tým se stále ptá proč, dokud nedosáhnou bodu, ve kterém mohou přesvědčivě určit nezbytná opatření a zahájit chronologický akční plán, včetně odpovědností a dat.

D3 Implementujte a ověřte prozatímní zadržovací akce – 8D Zpráva popisuje veškerá okamžitá opatření přijatá k potlačení příznaků problému a ochraně interních a externích zúčastněných stran. V tomto kroku tým D8 identifikuje a zaznamenává všechny akce, které je třeba provést, včetně čištění nebo třídění u zákazníka, při přepravě nebo interně. Tým musí ověřit, že definovaná akce zastaví závady u zákazníka a povede k ochraně zákazníka a jeho spokojenosti. Musí také ověřit účinnost opatření proti šíření nákazy a zaznamenat příslušné údaje do zprávy D8.

D4 Proveďte analýzu hlavní příčiny – Tým D8 najde, definuje a ověří hlavní příčinu (příčiny) problému. Zkoumají dvě cesty hlavních příčin: (1) "Cesta příčiny výskytu" odpovídá, proč došlo k problému s dílem nebo předmětem. (2) "Úniková příčina" je odpovědí na to, proč vada unikla zákazníkovi. V obou případech byste měli použít proces 5Whys. Tým D8 pak ověří hlavní příčiny tím, že zajistí, aby problém byl přítomen, když je přítomna hlavní příčina, a nepřítomen, když chybí hlavní příčina.

D5 Výběr a ověření nápravných opatření – Pomocí informační databáze provedené v kroku D2 (a podle potřeby upravené během D3 a D4) tým analyzuje a určí nejlepší nápravná opatření. Klíčovými kritérii jsou dopad a riziko. Tým pak ověří, že zvolené nápravné opatření eliminuje hlavní příčinu a nevytváří další problematický efekt. Sestava D8 tyto informace sleduje.

D6 Implementace trvalých nápravných opatření a standardizace procesu – Tým D8 implementuje akční plán. Aby tým eliminoval nebo minimalizoval dopady implementace, používá stejný proces, jaký by použil při technické změně, pracuje s kontrolním seznamem produktového procesu a odhlášením procesu. Akční plán je validován pomocí původního měřitelného indikátoru identifikujícího problém. V případě "únikové příčiny" tým posoudí odstranění zadržovací akce. Pokud existují nějaké další úniky, nebyly správně identifikovány hlavní příčiny.

D7 Zabraňte opakování problému – Tým D8 identifikuje systém, postupy, postupy a specifikační standardy, které umožnily výskyt problému. Akce, výsledky a samotné složení týmu jsou přehodnoceny a hodnocení je zahrnuto do zprávy D8. Zpráva D8 standardizuje změny procesů a propojuje nápravná opatření s procesem vývoje produktu a identifikuje opatření, která zabrání podobným problémům pro současnou výrobní sérii a podobné budoucí produkty a procesy.

D8 Proveďte závěrečnou diskusi a revizi – Tým určí vhodná uznání a zda je potřeba pokračovat v cyklu řešení problému.

Další informace

Zobrazit další související zdroje

Podpořte digitální podnik s oborově bohatými aplikacemi MOM

Seznamte se s kvalitou řešení Opcenter

Zajistěte ucelený životní cyklus kvalitního produktu

Správa kvality a dodržování předpisů

Využití integrovaného řízení kvality a shody s předpisy v PLM