K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Standardy kvality

Standardy kvality jsou soubory osvědčených postupů řízení na podporu konzistentní výroby a stavu produktu.

Co jsou standardy kvality?

Standardy kvality jsou osvědčené postupy řízení, metody, systémy, požadavky a specifikace stanovené průmyslovými poradními skupinami, které pomáhají výrobcům dosáhnout a prokázat konzistentní kvalitu výroby a výrobků. Některé standardy kvality jsou použitelné pro široké spektrum výrobních a servisních organizací, zatímco jiné jsou specifické pro dané odvětví.

Související produkty: Opcenter Quality | Řízení kvality a dodržování předpisů v Teamcenteru

supervisor-and-factory-workers-checking-product-quality-standards

Přínosy standardů kvality

Vzhledem k tomu, že výrobní společnosti usilují o certifikaci a následnou údržbu svých systémů a postupů řízení kvality, téměř vždy zlepšují kvalitu svých operací a mohou také zvýšit efektivitu a snížit náklady.

Zvýšit spokojenost zákazníků.

Zajistit, aby výrobci chápali a uspokojovali potřeby zákazníků, neustále zlepšovali procesy, efektivně zapojovali zaměstnance a přijímali rozhodnutí založená na důkazech, aby nakonec dodávali konzistentní a vysoce kvalitní produkty

Zlepšete bezpečnost výrobků a výroby

Standardizace metod, procesů a dokumentace zajišťuje shodu s předpisy a podporuje kulturu zaměřenou na bezpečnost při navrhování a výrobě produktů.

Zajištění souladu s předpisy

Poskytněte strukturovaný rámec, který podporuje konzistenci a shodu s průmyslovými předpisy.

Snížení počtu chyb a stahování výrobků z trhu

Zaveďte standardizované procesy, důkladnou dokumentaci a kulturu neustálého zlepšování, zajistěte konzistentní kvalitu produktů a dodržování předpisů.

Podpořte globalizovaný trh

Podporovat mezinárodní důvěru dodržováním uznávaných a standardizovaných principů řízení kvality.

Získejte konkurenční výhodu

Prokázat závazek k vysokým standardům, zajistit konzistentní kvalitu produktů a splnit očekávání zákazníků, čímž podpoříte důvěru a preference na trhu.

Některé z nejrozšířenějších standardů kvality

ISO 9000 a ISO 9001 – ISO 9000, publikované Mezinárodní organizací pro normalizaci (ISO), je skupina norem a ISO 9001 je norma v rámci rodiny ISO 9000, obě stanovují správné postupy řízení pro systémy managementu kvality (QMS).

IATF 16949 – IATF 16949 , vyvinutý členy International Automotive Task Force (IATF) a schválený a publikovaný ISO, definuje požadavky na systémy managementu kvality používané v automobilovém průmyslu.

IAQG 9100 – Mezinárodní skupina pro kvalitu v leteckém průmyslu (IAQG) stanovila standardy pro systémy řízení kvality pro letecké, kosmické a obranné organizace. Stejně jako IATF 16949 je i norma IAQG 9100 postavena na normě ISO 9001 tak, že shoda s první normou znamená shodu s druhou.

IRIS – Mezinárodní norma železničního průmyslu (IRIS) stanovuje globální systém hodnocení kvality od výrobců, kteří dodávají do železničního průmyslu.

FDA 21 CRF Část 11 – Tato norma amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), běžně označovaná jako část 11, se vztahuje na průmyslová odvětví regulovaná FDA, včetně léčiv, zdravotnických prostředků a diagnostických a biotechnologických společností. Stanovuje požadavky na řízení, validaci, audit a dokumentaci výrobního softwarového systému.

GMP/GLP – Good Manufacturing Practices (GMP) a Good Laboratory Practices (GLP) jsou předpisy stanovené americkým úřadem FDA pro výrobce zdravotnických produktů, zejména pro ty, kteří používají laboratoře a procesní výrobu.

Principy, které stojí za výrobními standardy kvality

Obecně platí, že výrobci navrhují standardy kvality výroby pro standardizaci metod, prvků, QMS, auditu, certifikace, dokumentace a dalších systémů. Výrobci používají tyto standardy k zajištění konzistentní kvality v celém odvětví a (často) po celém světě.

Obavy ze značného počtu stížností spotřebitelů vedly zpočátku k vypracování některých norem kvality.

Standardy kvality výroby se vyvinuly směrem k méně flexibilním postupům oproti specifikacím a směrnicím. Tento přístup ponechává rozhodnutí v rukou jednotlivých výrobních společností, aby se rozhodly, jak nejlépe implementovat normu s ohledem na podrobnosti jejich provozu.

Norma ISO 9000:2015, na které je založeno mnoho norem kvality, specifikuje sedm principů řízení kvality, které mají vést společnosti ke zlepšování:

  1. Zlepšování zákazníků – porozumět potřebám a očekáváním zákazníků a sladit s nimi cíle společnosti; poté usilovat o spokojenost zákazníků splněním/překročením požadavků zákazníků a budováním vztahů se zákazníky
  2. Vedení – implementujte principy vedení, včetně vize, stanovování cílů, modelování, důvěry, zmocnění a uznání
  3. Angažovanost lidí – investujte do posílení postavení zaměstnanců, komunikace, odpovědnosti a uznání
  4. Procesní přístup – řízení a měření činností jako procesů se vstupy, kroky a výstupy s přidanou hodnotou a také rozhraní s jinými procesy
  5. Zlepšování – plánovat, uzákonit a měřit zlepšení výkonnosti a schopností společnosti a rozpoznat úspěšná zlepšení
  6. Rozhodování založené na důkazech – důraz na sběr a analýzu dat, vhodně vyvážené praktickými zkušenostmi
  7. Řízení vztahů – řízení dodavatelského řetězce a spolupráce na zlepšování kvality

Související zdroje informací

Zdroje pro řízení kvality

Systémy řízení kvality (QMS) dokáží identifikovat potenciální problémy dříve, než se negativně projeví na kvalitě, protože jsou integrovány jako součást kvalitativního procesu v uzavřené smyčce.

Standardy kvality

Normy kvality jsou soubory osvědčených postupů řízení, metod, systémů, požadavků a průmyslových specifikací.