K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Testování hluku a vibrací

Testování hluku a vibrací je proces analýzy akustických charakteristik systému a jeho součástí, následného vytváření a ověřování řešení pro úpravu těchto charakteristik tak, aby splňovaly cíle návrhu.

Co je testování hluku a vibrací?

Zvuk a vibrace ovlivňují každého z nás v našem každodenním životě – od chytrých telefonů, které používáme, přes auta, která řídíme, a stroje, které obsluhujeme, až po prostředí, ve kterém všichni žijeme. U mnoha výrobků se legislativa vztahuje na maximální úrovně vibrací nebo akustiky. Dobře vyvážený zvukový a vibrační výkon je však uživateli vnímán také jako známka vysoké kvality, přesnosti, pohodlí, sportovnosti nebo jiných důležitých vlastností produktu.

Testování hluku a vibrací je proces měření, analýzy nebo ověřování dynamických charakteristik systému a jeho součástí, následné vytváření a ověřování řešení pro úpravu těchto charakteristik tak, aby splňovaly cíle návrhu.

Způsob, jakým je hluk a vibrace vnímán lidmi nebo měřen senzory, je kombinací dynamických zdrojů v systému a mnoha přenosových cest v konstrukci, kterými je energie přenášena. Testování hluku a vibrací pomáhá oddělit dynamiku související s provozními zdroji od dynamických vlastností konstrukce a umožňuje inženýrům identifikovat hlavní příčiny a cílená řešení pro zlepšení výkonu.

Související produkty: Simcenter Testlab Neo | Simcenter SCADAS | Simcenter Testxpress | Simcenter Anovis | Zvuková kamera Simcenter | Simcenter Qsources

A Siemens field engineer performs noise and vibration testing on an excavator in collaboration with the VDAB competence center.

Odhalte výhody

Zvýšení výkonu

Testování hluku a vibrací vám pomůže rychle rozložit dynamické vlastnosti ve zdrojích a přenosových cestách, což umožňuje cílené zlepšení výkonu produktu.

Úspora času

Pomocí testování hluku a vibrací můžete efektivně zlepšit výkon virtuálních CAE modelů nebo efektivně řešit problematický hluk a vibrace, pokud se vyskytují na skutečných produktech.

Snížení nákladů

Testování hluku a vibrací na reálných výrobcích je zásadním krokem ve vývoji a je často regulováno legislativou. Inovativní metodiky testování mohou snížit náklady na řešení problémů nebo testování drahých prototypů.

Typy testování hluku a vibrací

Zvukový a vibrační test provedený s mikrofonem a zařízením SCADAS XS.

Troubleshooting

Řešení problémů se zvukem a vibracemi je klíčový proces, který odhaluje, diagnostikuje a řeší problémy s hlukem a vibracemi v mechanických systémech. Je důležité efektivně řešit problémy s hlukem a vibracemi, abyste se vyhnuli zpoždění při uvádění produktů na trh nebo abyste se vyhnuli nespokojeným zákazníkům.

Zkouška zvuku a vibrací provedená vrtačkou a zařízením SCADAS.

Certification

Většina zemí po celém světě má legislativně stanoveny limity na to, kolik hluku nebo vibrací stroje produkují, například v globálních normách ISO. Tyto testovací postupy jsou zaměřeny pouze na certifikaci produktů, ale když certifikace selže, je důležité rychle vyřešit jakékoli problémy.

Muž používající hardwarové zařízení Simcenter SCADAS s notebookem, který provádí vibrační a rázové zkoušky.

Vibration qualification

Kvalifikace vibrací a testování kontroly vibrací je specifickou formou certifikace produktu. Zajišťuje, že součást nebo sestava odolá vibracím, ke kterým dochází během reálných provozních podmínek, pro které je navržena.

Vizualizace několika průmyslových strojů, které procházejí testováním kvality.

End-of-line quality testing

Testování kvality na konci linky (EOL) je forma testování hluku a vibrací aplikovaná na zkušebních stolicích ve výrobním prostředí jako součást procesu zajištění kvality. Pomocí inovativní detekce poruch na základě zvuku a vibrací mohou testy identifikovat případné anomálie nebo výrobní vady.

Vyzkoušejte software pro testování hluku a vibrací zdarma

Uživatelské rozhraní (UI) softwaru Simcenter Testlab Neo.

Simcenter Testlab Neo trial

  • Snadné zobrazení shromážděných dat
  • Provádějte intuitivní zpracování dat pomocí předem definovaného procesu
  • Porovnejte výsledky během několika sekund a získejte cenné informace

Nejčastější dotazy

Jaký je rozdíl mezi testováním hluku a vibrací a testováním NVH?

NVH (hluk, vibrace a drsnost) je terminologie, která se často používá v automobilovém průmyslu a je klíčovou metrikou při vývoji nových vozidel a má přímý dopad na komfort, zážitek z jízdy, vnímání značky, spolehlivost a kvalitu. Vedle měření a analýzy hluku a vibrací zahrnuje také subjektivní hodnocení, měřená buď prostřednictvím hodnocení poroty, nebo pomocí analytických nástrojů, které mohou poskytnout výsledky odrážející subjektivní dojmy člověka. Postupem času se termín NVH ujal i v jiných průmyslových odvětvích.

Proč provádíme vibrační testy?

Kromě povinných certifikačních testů existuje mnoho důvodů, proč provádět zkoušky hluku a vibrací. V minulosti se to často dělalo, když se v prototypové nebo výrobní fázi objevily problémy, které vyžadovaly rychlé výsledky a vysokou flexibilitu. V moderním inženýrském procesu je počítačem podporované inženýrství (CAE) metodikou řízení pro hodnocení výkonu v oblasti hluku a vibrací na virtuálních modelech předtím, než jsou k dispozici fyzické prototypy. Hybridní přístup, kdy testovací data z reálných komponent nebo produktů lze použít ve virtuálních modelech pro korelaci nebo pro vytvoření hybridních modelů pro úsporu výpočetního času, se stal efektivním způsobem, jak kombinovat výhody reálného i virtuálního světa.

Jak měříte hluk a hladinu hluku?

Typické nastavení měření se skládá z hardwarových i softwarových komponent. Potřebný hardware obsahuje senzory pro měření fyzikálních veličin (mikrofony, akcelerometry, silové buňky) a vícekanálový systém sběru dat pro převod analogových signálů na vysoce kvalitní digitální hodnoty. Kvalita a použitelnost dat a v konečném důsledku i výsledků do značné míry závisí na kvalitě různých hardwarových komponent. Měřicí software je potřebný ke konfiguraci parametrů senzoru, přípravě nastavení měření, zachycení a ukládání dat, následnému zpracování a vykazování dat do použitelných výsledků.

Jaké praktické aspekty je třeba vzít v úvahu?

Při testování hluku a vibrací a výběru správného vybavení může hrát důležitou roli několik praktických výzev a okrajových podmínek. Například dostupnost umístění senzorů, délka a uspořádání kabelů (vliv na kvalitu dat), vliv přidání senzorů k dynamickým vlastnostem měřeného objektu (hmotnostní zatížení), požadovaná robustnost zařízení pro zkoušky v laboratořích nebo v terénu, vnější podmínky, které jsou či nejsou kontrolovatelné, teplotní vlivy, požadované měřitelné frekvenční rozsahy pro vibrace nebo akustiku a mnoho dalších.

Další informace

Zhlédnout

Webinář | Využití výkonu testování pomocí kompaktního systému sběru testovacích dat

Webinář | Úvod do základů akustického inženýrství

Poslechnout si více

Podcast | Testování výkonu elektrických vozidel

Přečíst

Blog | Top 5 – nejotravnější zvuky

Oficiální zpráva | Zavedení 100% systému kontroly kvality pomocí testování na konci linky