K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Simulace systémů

Poraďte si se složitostí již v raných fázích návrhu. Vyhodnoťte a vyvažte výkonnostní atributy od raných fází vývoje až po konečné ověření výkonu a kalibraci řízení.

Co je simulace systému?

Simulace systému je proces experimentování a studia toho, jak změny charakteristik komplexního systému (nebo subsystému) ovlivňují systém jako celek.

Pokročilý simulační software využívá matematické algoritmy k předvídání a ilustraci dopadu navrhovaných změn systému. Systémovou simulaci lze použít při návrhu nového systému, k odhalení hlavní příčiny problémů ve stávajícím systému nebo k testování úprav systému za účelem dosažení různých výsledků.

Simulace systému umožňuje inženýrským týmům optimalizovat multifyzikální systémy dříve tím, že vyhodnocují interakce mezi mechanickými, hydraulickými, pneumatickými, tepelnými, elektrickými a elektronickými součástmi ještě předtím, než je k dispozici první fyzický prototyp. V souvislosti s automatizovanějšími a elektrifikovanějšími produkty pomáhá systémová simulace konstruktérům předvídat chování složitých multifyzikálních systémů, najít konfigurace, které splňují požadavky na výkon, a urychlit inženýrská rozhodnutí.

Související produkty: Simcenter Amesim | Simcenter Flomaster | Simcenter System Analyst | Simcenter HEEDS

An engineer using the Simcenter systems simulation software on the desktop.

Odhalte výhody

Simulace systému je výkonný nástroj pro navrhování a analýzu složitých systémů. Kombinuje vícedoménovou systémovou simulaci s ovládacími prvky, které pomáhají inženýrům vytvářet koncepční návrhy, porozumět přechodnému a ustálenému chování a činit informovaná inženýrská rozhodnutí v průběhu procesu vývoje.

Zvýšení výkonu

Simulace systému umožňuje optimalizovat složité vícedoménové systémy, řízené i neřízené, od fáze konceptu, a to ještě předtím, než je k dispozici podrobný CAD.

Úspora času

Simulace systému umožňuje inženýrům rychle posoudit výkonnost různých možností návrhu a předvídat chování systémů za různých podmínek.

Snížení nákladů

Simulační model systému je velmi univerzální a adaptabilní na otázky, na které potřebuje odpovědět. Může pomoci ušetřit nákladné prototypy během vývoje, rychle najít nejlepší architekturu nebo optimalizovat provoz produktu v reálném čase.

Kroky v procesu simulace systému

Hardwarová jednotka řešení Simcenter pro simulaci elektrických zařízení.

Electrical system simulation

Simulujte a integrujte elektrické a elektromechanické systémy od návrhu konceptu až po ověření řízení. Simcenter pomáhá optimalizovat dynamický výkon mechatronických systémů, analyzovat spotřebu energie a navrhovat a ověřovat zákony řízení elektrických zařízení v různých průmyslových odvětvích.

Olej nalitý na ozubená kola představující simulaci mechanického systému.

Mechanical system simulation

Zvládněte rostoucí složitost integrovaných mechanických systémů. Simcenter Systems nabízí nejmodernější modelovací techniky pro vícerozměrné (1D, 2D a 3D) dynamické simulace.

Několik pneumatických a hydraulických součástí.

Fluid system simulation

Optimalizujte dynamické chování hydraulických a pneumatických komponent a omezte počet vyrobených fyzických prototypů na nezbytné minimum. Díky širokému výběru komponent, funkcí a aplikačně orientovaných nástrojů umožňuje Simcenter modelovat fluidní systémy pro širokou škálu aplikací.

Ukazatel teploty na tachometru.

Thermal system simulation

Simcenter Systems pomáhá maximalizovat tepelný výkon pro HVAC a pohodlí pasažérů, řízení teploty vozidla, systémy řízení prostředí nebo jiné tepelné systémy.

Pár inženýrů hovoří a ukazuje na obrazovku notebooku.

Control integration

Simcenter Systems nabízí integraci různých simulačních nástrojů v průběhu celého životního cyklu vašeho systému, od raného návrhu až po provozní fázi. To vám umožní řešit problém digitální kontinuity a zvýšit efektivitu vašich pracovních postupů.

Multifyzikální systémová simulace

Díky výkonným funkcím můžete rychle optimalizovat interakce mezi mechanickými, hydraulickými, pneumatickými, tepelnými a elektronickými systémy – a to vše ještě před vyrobením prvního fyzického prototypu.

Simcenter Systems nabízí integraci různých simulačních nástrojů v průběhu celého životního cyklu vašeho systému, od raného návrhu až po provozní fázi. To vám umožní řešit výzvu digitální kontinuity a zvýšit efektivitu vašich pracovních postupů a spolupráci mezi různými odděleními. 

Simcenter Systems podporuje připojení k systému správy životního cyklu výrobků (PLM) a geometrickým datům, kosimulace mezi 1D a 3D CAE nástroji, průzkum konstrukčního prostoru, vývoj ovládacích prvků založených na modelu a interakce mezi různými systémy pomocí rozhraní FMI (Functional Mockup Interface).

Získejte bezplatnou zkušební verzi softwaru

Náhled simulačního softwaru Simcenter Amesim.

Simcenter Amesim software trial

Zvyšte produktivitu simulace systému pomocí Simcenter Amesim: integrované, škálovatelné platformy pro simulaci mechatronických systémů, která umožňuje konstruktérům virtuálně vyhodnocovat a optimalizovat výkon systému.

Uživatelské rozhraní (UI) softwaru Simcenter Flomaster.

Simcenter Flomaster trial

Simcenter Flomaster nabízí komplexní simulační sadu nástrojů pro navrhování, uvádění do provozu a provoz systémů tekutin a teplotních podmínek. Může se připojit k PLM, CAD, simulačním nástrojům a průmyslovému IoT a přijmout digitální transformaci.

Nejčastější dotazy

Jaké jsou aplikace pro simulaci systému?

Systémovou simulaci lze použít pro jakoukoli aplikaci, která zahrnuje přenos energie mezi fyzikálními doménami, včetně mechaniky, hydrauliky, pneumatiky, elektroniky a tepla. To lze rozšířit o řídicí algoritmy ve smyčce, definované jako model (MiL), jako softwarový kód (SiL) a jako fyzický hardwarový řadič (HiL). V praxi se systémová simulace často používá v automobilovém, leteckém, námořním, těžkém technickém průmyslu, energetice a veřejných službách a průmyslových strojích, například při vývoji nových hybridních nebo elektrických pohonných jednotek nebo pohonných systémů.

Kterým fázím vývoje produktu může simulace systému přidat hodnotu?

Simulace systému přidává hodnotu do každé fáze životního cyklu produktu, a to nejen ve vývoji produktu, ale také v provozní fázi produktu. V raných fázích návrhu pomáhá simulace systému činit správná rozhodnutí týkající se nastavení cílů, raných konceptů a architektury. V detailnějších fázích projektování pomáhá simulace systému dimenzovat, konfigurovat a optimalizovat výkon systému. V provozní fázi mohou modely simulace systému fungovat jako virtuální reprezentace fyzického produktu v reálném čase, což odemyká řadu aplikací, včetně školení obsluhy, virtuálního snímání, monitorování a optimalizace systému.

Je simulace systému přesná?

Simulace systému je simulační přístup, který je škálovatelný z hlediska složitosti. V raných fázích návrhu jsou často k dispozici omezené informace, ale přesto simulace systému poskytuje cenné poznatky, které pomáhají správně se rozhodovat o konceptech a architekturách systému. Dále ve vývojovém cyklu, kdy je známo více parametrů a informací, se přesnost a úroveň detailu v simulaci systému zvyšuje až na úroveň, kdy lze simulační model systému použít ke kalibraci a validaci řídicích algoritmů nebo k provozu v reálném čase a rozšířit jeho použití i na provozní část životního cyklu systémů.

Je těžké naučit se systémovou simulaci?

Stejně jako u jiných systémů inženýrských nástrojů má simulace křivku učení, proto se důrazně doporučuje školení. Nástroje pro simulaci systému Simcenter jsou považovány za velmi uživatelsky přívětivé, s rozsáhlými knihovnami ověřených komponent, uživatelsky přívětivým grafickým uživatelským rozhraním (GUI), vestavěnými aplikacemi pro snadné použití a rozsáhlou sekcí nápovědy včetně dokumentace a ukázkových modelů.

Jaký hardware je potřeba pro simulaci systému?

Požadované hardwarové specifikace pro simulaci systému jsou relativně omezené ve srovnání s jinými aplikacemi počítačem podporovaného inženýrství (CAE), kde jsou vyžadovány 3D geometrie. Například Simcenter Amesim verze 2310 běží na jakémkoli moderním 64bitovém systému, který vyžaduje minimálně 4 GB RAM a 25 GB místa na disku. Pro lepší výkon a paralelní zpracování se doporučují systémy s více jádry.

Je simulační model spustitelným digitálním dvojčetem (xDT)?

Na systémový simulační model lze pohlížet jako na digitální dvojče multifyzikálního systému a lze jej připojit k řídicí logice. To z něj dělá vynikající základ pro další vývoj směrem k xDT. Aby bylo možné kvalifikovat se pro xDT, měl by být simulační model systému schopen běžet v (téměř) reálném čase a měl by být spuštěn na jakémkoli certifikovaném zařízení bez potřeby samotného simulačního softwaru.

Další informace

Zhlédnout

Webinář na vyžádání | Zvyšte výkon kapalinových systémů pomocí simulace systému

Webinář na vyžádání | Pochopení manévrovatelnosti plavidla pomocí simulace

Poslechnout si více

Podcast | ChatGPT ve smyčce: Propojení lidí se systémovými simulacemi

Podcast | Síla simulace pro návrh a vývoj AV

Přečíst

Blog | Dosáhněte velkých úspěchů v oblasti udržitelnosti pomocí simulace systému Simcenter – část 1

Blog | Dosáhněte velkých úspěchů v oblasti udržitelnosti pomocí simulace systému Simcenter – část 2