K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Kvalita výroby

Kvalita výroby zahrnuje dodržování předem definovaných specifikací, norem a osvědčených postupů v celém výrobním procesu. Jejím cílem je trvale dodávat produkty, které splňují nebo překračují očekávání zákazníků, minimalizují vady a maximalizují spokojenost zákazníků.

Co je kvalita výroby?

Vzhledem k tomu, že očekávání zákazníků v průběhu času rostla, stala se kvalita výroby absolutním požadavkem bez ohledu na to, kde se produkty vyrábějí, distribuují a prodávají. Zajištění kvality výroby zahrnuje tři hlavní funkce: kvalitní design a inženýrství, kontrolu kvality a řízení kvality.

Cílem inženýrství kvality je začlenit kvalitu do návrhu produktů a procesů a také předvídat potenciální problémy s kvalitou před výrobou a dodáním produktu. Hlavním úkolem kontroly kvality je vynucování používání specifikovaných procesů a materiálů, zajištění kvalifikace operátorů a zařízení a provádění řady plánovaných měření za účelem zjištění, zda jsou dodržovány normy kvality. Pokud některé z těchto podmínek není dosaženo, musí být přijata nápravná opatření a budoucí preventivní opatření k dosažení a udržení shody. Řízení kvality zahrnuje plánování, organizaci, řízení a kontrolu všech činností zajištění kvality. Zatímco oddělení kontroly kvality historicky poskytovala technickou podporu pro kvalitu výroby, výrobci pochopili, že kvalita musí být integrována v celém podniku.

Náklady na špatnou kvalitu výroby jsou vysoké. Přepracování, zmetkovitost, selhání výrobků a stahování výrobků z trhu mohou vážně poškodit výrobce v důsledku neefektivity, zpoždění, přímých nákladů, nespokojenosti zákazníků a nízké důvěry akcionářů. Výrobci dnes musí vyrábět produkty včas, poprvé a pokaždé, aby dosáhli a udrželi si konkurenceschopnost na globálních trzích.

Související produkty: Opcenter Quality | Řízení kvality a dodržování předpisů v Teamcenteru

manufacturing-quality-glossary-page-is1448503753-feature-640x360

Výhody kvalitního softwaru pro výrobu

Zvýšení spokojenosti zákazníků

Zvyšte spokojenost zákazníků tím, že zajistíte, aby produkty konzistentně splňovaly specifikace, minimalizovaly vady, poskytovaly spolehlivý výkon a usnadňovaly pohotový zákaznický servis.

Usnadněte konzistentní dokonalost

Implementujte procesy, které zajistí, že produkty splňují nebo překračují předem definované standardy a specifikace, minimalizujte odchylky a vady napříč výrobními cykly.

Minimalizace závad

Zaveďte přísná opatření kontroly kvality v celém výrobním procesu, zajistěte, aby produkty splňovaly stanovené normy, a snižte pravděpodobnost chyb nebo nedostatků.

Zvyšte výkon produktu

Optimalizujte trvanlivost, funkčnost a spolehlivost produktu tak, aby splňovaly nebo překračovaly očekávání zákazníků, integrací principů kvalitního inženýrství do konstrukčních a výrobních procesů.

Zajistěte včasné doručení

Minimalizujte narušení a implementujte efektivní pracovní postupy, abyste splnili výrobní plány a dodali produkty zákazníkům ve stanovených časových rámcích.

Nižší náklady

Minimalizujte přepracování, zmetkovitost a selhání produktů, abyste zlepšili provozní efektivitu, snížili přímé náklady a zvýšili celkovou ziskovost.

Integrace kvality výroby

Pracovní postupy a obchodní procesy postavené na osvědčených postupech v oboru by měly poskytovat základ pro kvalitu výroby v každém kroku výrobního procesu. Tyto osvědčené postupy odolají chybám ve výrobních procesech, aby bylo zajištěno, že každý krok bude proveden správně, s úplnými a plně sledovatelnými daty.

Zajištění shody

Nejlepší cestou ke kvalitě je předcházet problémům a chybám. Aby byly splněny požadavky na shodu, měly by systémy kvality výroby automaticky vynucovat používání pouze schválených procesů, materiálů, zařízení, nástrojů a operátorů – před provedením jakéhokoli kroku. Tyto systémy také zajišťují, že jsou prováděny všechny procesní a produktové testy a že výsledky odpovídají specifikacím. Systémy kvality výroby automaticky vytvářejí záznamy o výrobě, které podrobně popisují procesy, materiál, zařízení, nástroje, operátory a výsledky zkoušek s časovými razítky a elektronickými podpisy.

V případě jakékoli odchylky ve výsledcích by měl systém kvality výroby reagovat na události kvality Dále by tyto systémy měly prosazovat strukturovanou analýzu poruch, identifikaci hlavních příčin, karanténu a konečnou dispozici (uvolnění, přepracování, zmetky atd.), aby byla zajištěna kvalita výroby v celém podniku. Od okamžiku, kdy dojde k odchylce, až do likvidace by měly být generovány zprávy o neshodě výroby, které zajistí úplnou elektronickou sledovatelnost a odkazy na hlavní příčiny problémů s kvalitou výroby. Tyto zprávy by měly být vytvářeny okamžitě, jakmile jsou informace o kvalitě produktu nejsnáze dostupné, aby poskytovaly viditelnost a kontrolu nad dotčeným materiálem a zabránily tomu, aby byly produkty s otevřenými problémy zpracovány nad rámec určeného kroku, vydány nebo kombinovány s jinými produkty nebo odeslány do hotového skladu nebo k zákazníkovi.

Nápravné/preventivní opatření (CAPA)

Řízení nápravných a preventivních opatření je rozhodující pro kvalitu výroby. V souladu s tím výrobci přecházejí k začlenění systémů sledování nápravných a preventivních opatření v uzavřené smyčce, které umožňují identifikaci, řešení a rychlé řešení problémů s kvalitou výroby prostřednictvím integrace s neocenitelnými daty v systémech kvality výroby. Systémy společně usnadňují vyšetřování problémů s kvalitou výroby, jako jsou neshody, stížnosti zákazníků, incidenty nebo nesrovnalosti. Pracovní postupy oznamování a preventivních a nápravných opatření v reálném čase umožňují výrobcům efektivně komunikovat se všemi dotčenými stranami, aby se zefektivnily činnosti spolupráce a rychle a efektivně řešily problémy. Funkce podávání zpráv poskytují přehled o výrobních trendech a problémech řízení kvality v reálném čase, což výrobcům umožňuje rychle reagovat na řešení problémů a zajistit úplnou kontrolu kvality všech výrobních procesů.

Kvalita výroby je stále více vnímána jako strategický imperativ výrobního podniku. Zákazník, jehož očekávání kvality dosáhla bezprecedentní úrovně, je konečným arbitrem kvality. Hodnota, spokojenost a preference jsou ovlivněny mnoha faktory v průběhu nákupu, vlastnictví a zkušeností zákazníka se službami s produktem. Kvalita výroby jako taková musí být citlivá na stávající a vyvíjející se požadavky zákazníků a trhu a musí zohledňovat faktory, které zvyšují spokojenost zákazníků. Musí také zohledňovat technologický vývoj a to, jak může ovlivnit a sloužit koncovým uživatelům vyráběných výrobků i samotnému výrobci.

Další informace

Zhlédnout

Zajistěte kvalitu v celém hodnotovém řetězci pomocí řízení kvality v uzavřené smyčce

Informace

Zjistěte, jak řídit osvědčené postupy správy kvality a dodržování předpisů, abyste minimalizovali obchodní hrozby