K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Sledovatelnost šarží

Sledovatelnost šarží zajišťuje komplexní sledování všech výrobních procesů, materiálů a komponentů, což usnadňuje rychlou identifikaci problémů, analýzu hlavních příčin a efektivní řešení v celém dodavatelském řetězci.

Co je sledovatelnost šarží?

Ve výrobě je sledovatelnost šarží snadno dostupným přístupem ke kompletní historii všech vyrobených šarží, šarží a serializovaných jednotek, které zahrnují výrobu ve více závodech. Zahrnuje spotřebované materiály, použité procesy a zařízení, shromážděné parametrické údaje a údaje o kvalitě, výjimky, přepracování, data a časy a elektronické podpisy.

Kompletní auditní stopa skutečného stavu, která pokrývá všechny činnosti v celém dodavatelském řetězci, poskytuje informace o sledovatelnosti šarží, které umožňují korelaci výsledků testů a dat z terénu s komponentami, zařízeními, procesy a operátory – což výrazně zlepšuje analýzu hlavních příčin a vede ke správnému zadržení a řešení.

Sledovatelnost vyrobených šarží a šarží serializovaných jednotek zahrnuje "5 Ms", tj. materiál, (hu)mana, stroj, metodu a měření. Jedná se o časově označené záznamy o spotřebovaných materiálech, elektronických podpisech operátorů, použitých zařízeních a nástrojích, procesech a výjimkách a shromážděných parametrických a kvalitativních datech.

Sledovatelnost šarží ve formě elektronických záznamů o historii šarží (eLHR), elektronických záznamů o historii zařízení (eDHR), elektronických záznamů šarží (eBR) a cestujících je plně prohledávatelná – dopředu i dozadu – což umožňuje analýzu "kde použito" a "korelační" analýzu. Konfigurací těchto vyhledávání může uživatel:

  • Podívejte se na data potřebná k rychlému určení korelace mezi materiály, procesy, lidmi a časem
  • Izolujte postižené – a pouze postižené – šarže a materiál pro zadržení, přepracování, vyšetřování nebo jiné akce
  • Zlepšete skutečnou analýzu hlavních příčin a přijměte účinná nápravná a preventivní opatření

Optimální a podrobná sledovatelnost šarží zahrnuje víceúrovňové sledování a dohledatelnost pro maximální přehlednost, například podle šarže, šarže, sériového čísla atd., jakož i v jejich kombinacích.

Snadno prohledávatelná databáze sledovatelnosti šarží poskytuje rychlou analýzu korelace a nahrazuje zátěž manuálních inženýrských pokusů a omylů. Lze použít dva typy sledovatelnosti šarží: dopřednou nebo použitou sledovatelnost a zpětnou nebo korelační sledovatelnost.

Související produkty: Opcenter Execution | Opcenter Quality

lot-traceability-glossary tcm27-53245

Pochopte výhody

Zlepšete kontrolu kvality

Umožněte rychlou identifikaci a kontrolu vadných produktů, čímž zlepšíte celkovou kvalitu produktu.

Efektivní analýza hlavních příčin

Využijte kompletní auditní stopu k zefektivnění vyšetřovacích procesů, což vede k rychlejšímu řešení problémů.

Dodržování předpisů

Zajistěte dodržování regulačních požadavků vedením podrobných záznamů o materiálech, procesech a výsledcích.

Dopředná korelace nebo korelace v místě použití pomocí sledovatelnosti šarží

Pokud je identifikována vadná šarže součásti, zpětná sledovatelnost nám sdělí, "kde byla použita", nebo každou podsestavu nebo konečný produkt, ve kterém se nachází. Podobně, pokud část zařízení nebo revize procesu způsobily neshodu během určitého časového období, analýza kde byla použita nám řekne každou šarži, zařízení, šarži nebo jednotku, která na něm byla během této doby zpracována. Okamžitý přístup k použitým podrobnostem umožňuje rychlé bracketing a přesně identifikuje dotčené produkty, které je třeba zadržet.

Dopředná a zpětná sledovatelnost produktů, komponentů, zařízení, procesů, operátorů a výsledků testů – na více místech – je nezbytná pro komplexní analýzu místa použití.

Zpětná nebo korelace pomocí sledovatelnosti šarží

Zpětná sledovatelnost šarží doplňuje dopřednou sledovatelnost a analýzu místa použití tím, že podrobně popisuje každou součást, podsestavu, zařízení, proces a operátora, který přispěl k dané šarži nebo jednotce.

Pokud se zjistí, že některé jednotky výrobku jsou vadné, nemusí být na první pohled zřejmé, jaké výrobní podmínky mají společné. Rychlá počítačová korelační analýza by mohla odhalit, že všech 15 (a žádné další) bylo zpracováno na stroji 2 v úterý, těsně před týdenní preventivní údržbou. Korelace těchto prvků poukazuje na potřebu častější údržby a je možná pouze s úplnou a dostupnou sledovatelností šarží.

Korelace sledovatelnosti produktu, komponent, zařízení, procesu, operátora a výsledků testů – na více pracovištích – je nezbytná pro skutečnou analýzu hlavních příčin a efektivní řešení. Tyto údaje o sledovatelnosti lze korelovat a odhalit tak kombinaci podmínek, které způsobují problém s produktem.