K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Štíhlá výroba

Štíhlá výroba, často označovaná jednoduše jako "štíhlá", je výrobní postup, který upřednostňuje efektivní využívání zdrojů a zaměřuje se výhradně na činnosti, které přímo přispívají hodnotou koncovému zákazníkovi a zároveň minimalizují zbytečné výdaje.

Co je štíhlá výroba?

Štíhlá výroba je běžnou strategií, kterou výrobci používají ke zvýšení efektivity výroby, snížení provozních nákladů a zvýšení kvality hotových výrobků. Štíhlá výroba se zaměřuje na snižování množství odpadu a doplňuje dnešní iniciativy v oblasti udržitelnosti.

Zatímco iniciativy "manuální štíhlé výroby" snížily plýtvání ve výrobě a prospěly výrobcům, počítačové štíhlé aktivity usnadněné softwarem pro štíhlou výrobu nabízejí větší výhody. Software pro štíhlou výrobu je začleněn do systému řízení výrobních operací (MOM). Konkrétně se jedná o funkční aspekty pokročilého plánování a rozvrhování (APS), systémů provádění výroby (MES) a systémů řízení kvality (QMS). Ukázalo se, že software pro štíhlou výrobu zvyšuje výnosy a propustnost a současně snižuje provozní náklady.

Podle praxe štíhlé výroby, jak je eliminováno plýtvání, zlepšuje se kvalita a zároveň se zkracuje doba výroby a náklady. Některé z nástrojů štíhlé výroby, které usnadňuje software pro štíhlou výrobu, zahrnují:

  • Výměna matric během jedné minuty (SMED)
  • Mapování hodnotových toků
  • Pět S
  • Kaizen
  • Kanban (tahové systémy)
  • Just-in-time (JIT)
  • Poka-yoke (kontrola chyb)
  • Zcela produktivní údržba
  • Průtok z jednoho kusu

Software pro štíhlou výrobu využívá data k vytvoření základních měření, identifikaci zlepšení a analýze výsledků. Štíhlá výroba využívá komplexní digitální dvojče, které během několika sekund zpřístupňuje informace všem zúčastněným stranám, které podporují štíhlé projekty a cíle neustálého zlepšování.

Související produkty: Opcenter Execution | Opcenter Quality | Řízení kvality a dodržování předpisů v Teamcenteru

QMS-qualilty-management-software-640x360

Výhody plánování a rozvrhování štíhlé výroby

Snížením nebo odstraněním nehospodárných činností zvyšuje software pro štíhlou výrobu produktivitu výrobního zařízení.

Snížená zmetkovitost

Usnadněte včasnou detekci vad, jejich omezení a kontrolu chyb, zajistěte shodu s normami a minimalizujte vady ve výrobním procesu.

Zkrácení cyklu

Optimalizujte tok procesu, minimalizujte čekací doby, synchronizujte operace a zjednodušte pohyb materiálu, čímž v konečném důsledku zkrátíte dobu nečinnosti a zvýšíte efektivitu výroby.

Méně nedokončené práce

Slaďte objednávky, stanovujte priority práce, zajistěte viditelnost objednávek a zásob v reálném čase, implementujte tahové systémy pro minimalizaci nadbytečných zásob a nedokončené výroby a zlepšete schopnost reagovat na poptávku.

Nižší skladové zásoby

Minimalizujte přebytečné materiály, optimalizujte pohyb materiálu a prosazujte pravidla FIFO/LIFO, čímž snížíte skladovací prostor a související náklady a zároveň zvýšíte efektivitu.

Vylepšené včasné doručení

Optimalizujte procesy, minimalizujte plýtvání a synchronizujte operace, abyste zlepšili plánování, viditelnost a schopnost reagovat na poptávku zákazníků a zajistili včasné vyřízení objednávky.

Snížené provozní náklady

Eliminujte neefektivitu a minimalizujte plýtvání, což v konečném důsledku vede ke snížení provozních nákladů.

Jak postupy štíhlé výroby snižují množství odpadu

Plánování a rozvrhování štíhlé výroby je někdy považováno za nástroje, které pomáhají identifikovat a trvale eliminovat plýtvání, známé pod japonským termínem "muda". Každý druh odpadu lze snížit nebo eliminovat pomocí softwaru pro štíhlou výrobu založeného na MOM.

Vady vytvářejí odpad kvůli inspekčnímu úsilí potřebnému k nalezení vad a nápravným opatřením potřebným k jejich odstranění nebo odstranění. Pomocí softwaru pro štíhlou výrobu mohou výrobci snadno vyhledat a zadržet nevyhovující materiál dříve, než se vytvoří vady. Software pro plánování štíhlé výroby a provádění výroby zajišťuje díky kontrole chyb a úsilí "hned napoprvé" to, že:

  • Používají se správné materiály
  • Měření jsou v souladu se specifikací
  • Obsluha je řádně proškolena
  • Údržba a kalibrace zařízení jsou aktuální
  • Dodržují se správné postupy

Díky tomu mohou výrobci snížit zmetkovitost, vady a přepracování.

Nadprodukce vytváří plýtvání tím, že zvyšuje náklady spojené s nedokončenou výrobou (WIP) a zásobami. Prostřednictvím pokročilého softwaru pro plánování a rozvrhování postupy štíhlé výroby těsněji propojují objednávky zákazníků a pracovní příkazy. Štíhlé plánování a rozvrhování výroby umožňuje lepší stanovení priorit práce a řízení času prostřednictvím viditelnosti stavu objednávek a úrovní zásob v reálném čase.

Čekání je nehospodárné, protože nečinnost zařízení a personálu snižuje produktivitu a propustnost. Software pro štíhlé plánování a rozvrhování výroby umožňuje výrobcům zlepšit synchronizaci operátorů, manipulátorů s materiálem, údržby a výrobních kroků. Datová infrastruktura, která podporuje software pro štíhlou výrobu, poskytuje prostředky pro okamžitou komunikaci a zkracuje dobu nečinnosti.

Inventarizace materiálů, komponentů, rozpracovaných kusů a hotových výrobků plýtvá prostorem a časem věnovaným pohybu a skladování a také zvyšuje pravděpodobnost, že materiály vyprší dříve, než mohou být použity. Štíhlá výroba minimalizuje zásoby tím, že vytváří systém vyžádání, který omezuje fronty jednotlivých operací a vynucuje pravidla FIFO/LIFO. Software poskytuje viditelnost zvyšující přesnost zásob nedokončené výroby a hotových výrobků.

Přeprava se stává nehospodárnou, když se materiály a dokumentace přemisťují zbytečně nebo na delší vzdálenosti. Software pro štíhlou výrobu optimalizuje pohyb materiálu a eliminuje papírovou dokumentaci, takže informace se šíří digitální rychlostí.

Nadměrné zpracování vytváří odpad tím, že násobí počet zpracování nedokončené výroby nebo hotového zboží nebo manipulace s ním. Software pro štíhlou výrobu snižuje nadměrné zpracování tím, že eliminuje ruční zadávání dat a okamžitě zpřístupňuje data a analytické výsledky.

Pohyb je nehospodárný, pokud zpracování zahrnuje zbytečný pohyb zařízení nebo personálu. Software pro štíhlou výrobu eliminuje zbytečný pohyb tím, že:

  • Omezení zadávání dat
  • Eliminace přípravy, vyřizování a kontroly papírování
  • Automatizace distribuce informací
  • Zajištění toho, aby byly materiály nasměrovány na správné místo

Pět principů štíhlé výroby

Při zavádění štíhlé výroby se společnosti obvykle řídí pěti postupy nebo zásadami. Štíhlá výroba využívá tento pětistupňový proces k neustálému zlepšování:

  1. Identifikujte hodnotu - Vzhledem k tomu, že primárním cílem štíhlé výroby je eliminovat vše, co nemá přidanou hodnotu pro koncového zákazníka, je důležité identifikovat, co zákazník považuje na hotovém výrobku za cenné. K získání těchto informací od zákazníků a potenciálních zákazníků lze použít výzkumy různého druhu (jako jsou průzkumy nebo rozhovory).
  2. Vytvoření mapy hodnotového toku - Hodnotový tok identifikuje ty aspekty výrobního procesu, které vytvářejí hodnotu, kterou zákazník identifikoval. A naopak, jakýkoli aspekt výroby, který není součástí hodnotového toku, je nehospodárný – ať už nutně nebo zbytečně. Nutné nehodnotové aspekty výroby lze často nějakým způsobem snížit (například spotřebovaný výrobní čas nebo náklady). Zbytečné nehodnotové aspekty jsou odpadem už z podstaty věci. Cílem štíhlé výroby je tyto problémy eliminovat.
  3. Generování toku procesu - Zatímco mapa hodnotového toku identifikuje, které aspekty výrobního procesu jsou cenné, tok procesu odpovídá na to, jak proces probíhá. Hledá nejefektivnější způsoby, jak pokročit od surovin přes nedokončenou výrobu (WIP) až po hotové výrobky. Zpoždění nebo přerušení vytvářejí nečinné časy pro výrobní zdroje. Průběh procesu se je snaží eliminovat.
  4. Zavedení "pull" (vytvoření procesu na vyžádání) - Úspěšný procesní tok identifikuje místa ve výrobním procesu, kde se hromadí materiály, zásoby, nedokončená výroba nebo hotové výrobky. Vzhledem k tomu, že poptávka (tj. objednávky zákazníků) slouží jako primární kritérium v přístupu "pull", mohou pokročilé plánovací a rozvrhovací systémy optimalizovat harmonogram a pohyb těchto věcí způsobem, který minimalizuje zásoby, aniž by došlo k nedostatku potřebných zdrojů v jakémkoli procesním kroku. Tento přístup ztělesňuje princip just-in-time .
  5. Neustále se zdokonalujte a zdokonalujte - Neustálé zlepšování procesů znamená průběžné procházení prvními čtyřmi kroky tohoto procesu. Výrobní procesy dnes generují obrovské množství dat ze senzorů, testů a procesní dokumentace. Vzhledem k tomu, že tato data jsou vytěžována pro nové poznatky o výrobě, mají společnosti k dispozici nové informace, které jim umožňují odhalit a eliminovat dříve nezjištěné zdroje plýtvání.

Další informace

Správa výrobních úkonů

Opcenter je portfolio unifikovaných řešení pro správu výrobních operací (MOM), které umožňuje digitální správu softwarových operací.

Kvalita Opcenter

Využijte systém řízení kvality Opcenter k organizaci komplexního životního cyklu produktu kvality, řízení složitosti plánování, řízení a monitorování procesů a podnikové kvality.

Opcenter APS

S řešeními Opcenter pro plánování výroby, plánování výroby a plánování výroby elektroniky můžete snížit skladové zásoby, výrobní cykly a zlepšit služby zákazníkům.