K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?

Architektura a vrstvy ISA-95

ISA-95 je mezinárodní standard pro integraci podnikových a řídicích systémů, uspořádaných do vrstev, které pokrývají fyzické procesy až po činnosti související s podnikáním. Poskytuje rámec usnadňující efektivní komunikaci a koordinaci mezi různými prvky výrobních operací.

Co je ISA 95 framework & layers?

ISA-95 je mezinárodní standard pro integraci podnikových a řídicích systémů. ISA-95 se skládá z modelů a terminologie. Jeho oficiální název je "ANSI/ISA-95 Enterprise-Control System Integration" (mezinárodně známý jako IEC/ISO 62264). Standardní titul však poskytuje jen málo informací o jeho hodnotě. Využití tohoto standardu může přinést celopodnikovou perspektivu systémové integrace, která vám umožní provést tisíce akcí a datových bodů a shrnout je do srozumitelného rámce. Zaměřuje se na činnosti - a je určen k definování a integraci činností mezi podnikem a ERP na jedné straně a výrobními informačními systémy (MES) a řízením výrobních operací (MOM) na straně druhé. Norma pokrývá i podrobnou úroveň senzorů a fyzikálních procesů.

Tyto modely lze použít k určení, které informace je třeba vyměňovat mezi systémy pro prodej, finance a logistiku a systémy pro výrobu, údržbu a kvalitu. Tyto informace jsou strukturovány v UML modelech, které jsou základem pro vývoj standardních rozhraní mezi ERP a MES systémy. Standard ISA-95 lze použít k několika účelům, například jako vodítko pro definici uživatelských požadavků, pro výběr dodavatelů MES nebo jako základ pro vývoj MES systémů a databází.

ISA-95 zahrnuje model vrstev technologie a obchodních procesů pro výrobní podniky jako úrovně pro standard. Jedná se o tyto úrovně:

Úroveň 0 - Definuje skutečné fyzikální procesy.

Úroveň 1 - Definuje činnosti spojené se snímáním a manipulací s fyzikálními procesy.

Úroveň 2 - Definuje činnosti monitorování a řízení fyzikálních procesů.

Úroveň 3 - Definuje aktivity pracovního postupu pro výrobu požadovaných konečných produktů.

Úroveň 4 – Definuje obchodní činnosti potřebné k řízení výrobní operace.

Systémy řízení výrobních operací jsou umístěny na úrovni 3 modelu. Z pohledu komponent nebo softwaru lze úrovně 1 až 4 zobrazit takto:

Úroveň 1: Inteligentní zařízení

Úroveň 2: Řídicí systémy (např. PLC, DCS)

Úroveň 3: Systémy výrobních operací (např. MES)

Úroveň 4: Systémy podnikové logistiky (např. ERP)

Související produkty: Opcenter Intelligence, Opcenter Execution

Two people on a shop floor, interacting with graphic representations of data.

Pochopte výhody

Celostní systémová integrace

Bezproblémově integrujte a koordinujte různé podnikové a řídicí systémy a podpořte komplexní celopodnikový pohled na systémové interakce a činnosti.

Efektivní definice a optimalizace pracovních postupů

Strukturujte činnosti na různých úrovních, což umožňuje standardizované procesy a efektivní komunikaci mezi systémy, což v konečném důsledku vede ke kratším dodacím lhůtám, optimalizovanému využití aktiv a zvýšené viditelnosti výroby.

Interoperabilita a standardizace

Využijte konzistentní rámec a terminologii, která usnadňuje bezproblémovou integraci mezi různými systémy a umožňuje organizacím vytvářet společné modely a rozhraní pro systémy a databáze MES.

ISA 95 a řízení výrobních operací

Systémy řízení výrobních operací se zabývají následujícími kritickými výrobními funkcemi: kvalitou, bezpečností, spolehlivostí, efektivitou a dodržováním předpisů. ISA-95 Část 3 definuje činnosti, ke kterým dochází v systémech řízení výrobních operací, takto:

  • Řízení výrobních operací
  • Řízení operací údržby
  • Řízení laboratorního (tj. kvalitativního) provozu
  • Manipulace s materiálem a řízení skladování (včetně řízení zásob)
  • Podpůrné činnosti, včetně správy bezpečnosti, informací, konfigurace, dokumentace, dodržování předpisů a incidentů/odchylek

Dnešní systémy MOM umožňují výrobcům standardizovat a optimalizovat procesy v celém podniku, minimalizovat dodací lhůty, optimalizovat využití aktiv, zrychlit dobu uvedení na trh a zvýšit viditelnost výroby i schopnost spolupráce. Na globálním trhu – rozptýleném v rozsáhlých geografických oblastech, který je stále více závislý na výrobních sítích – hrají systémy MOM stále důležitější roli v tom, aby výrobcům umožnily efektivně a ziskově konkurovat. ISA-95 Část 3 definuje MOM jako "činnosti, funkce a výměny v rámci úrovně 3 výrobního závodu, které koordinují personál, vybavení a materiál ve výrobě". Zahrnuje řízení výrobních operací, řízení operací údržby, řízení operací kvality a řízení operací zásob.

Další informace

Webinář na vyžádání

Kontext je všechno: Zvládnutí analýzy výrobních dat.

Technický dokument

Tato bílá kniha představuje jasnou strategii pro digitalizaci.