K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?

Automatizace inženýringu

Automatizace inženýringu hraje klíčovou roli při urychlování procesu navrhování, zlepšování přesnosti a umožňuje inženýrům soustředit se více na kreativní a inovativní aspekty návrhu spíše než na opakující se úkoly.

Co je inženýrská automatizace?

Využitím automatizačních nástrojů a technik mohou organizace dosáhnout vyšší efektivity, snížit chybovost a dodat vysoce kvalitní technické návrhy v kratším čase.

Inženýrská automatizace se týká použití softwaru k automatizaci opakujících se inženýrských procesů. Díky uživatelsky definovaným technickým pravidlům a postupům jsou nástroje pro automatizaci inženýringu schopny vytvářet data, schémata, dokumentaci a další. To pomáhá urychlit vývoj produktů a umožňuje inženýrům z různých oddělení pracovat paralelně – využívat inovativní techniky, které pomáhají konstruktérům splnit požadavky na stroje s vyšší produktivitou, kratší dobu návrhu a nižší náklady.

Související produkty: NX CAD | Software Simcenter 3D

Automatizace inženýringu v CAD

Inženýrská automatizace v počítačem podporovaném navrhování (CAD) označuje proces používání softwarových nástrojů a technik k automatizaci různých aspektů procesu inženýrského návrhu. Cílem této automatizace je zefektivnit opakující se úkoly, zlepšit efektivitu a zvýšit produktivitu v pracovním postupu návrhu a inženýringu. Mezi klíčové aspekty automatizace inženýringu v CAD patří:

Parametrické modelování:

Parametrické modelování umožňuje konstruktérům definovat geometrické prvky a vztahy pomocí parametrů a vazeb. Automatizace projektování umožňuje vytvářet parametrické modely, které lze snadno upravovat a aktualizovat, což šetří čas a námahu při iteraci variant návrhu.

Automatizace návrhu:

Automatizace návrhu zahrnuje automatizaci vytváření CAD modelů na základě předem definovaných pravidel, šablon nebo algoritmů. To může zahrnovat generování standardních součástí, sestav nebo konfigurací na základě uživatelských vstupů nebo specifikací návrhu.

Přizpůsobení a skriptování:

CAD software často poskytuje skriptovací nebo programovací funkce, které uživatelům umožňují automatizovat opakující se úkoly nebo přizpůsobit pracovní postupy. Inženýři mohou psát skripty nebo makra pro automatizaci úloh, jako je generování geometrie, manipulace s daty nebo generování zpráv.

Integrace s inženýrskými nástroji:

Inženýrská automatizace v CAD zahrnuje integraci CAD softwaru s dalšími inženýrskými nástroji a systémy, jako je software pro simulaci, analýzu a správu dat. Tato integrace umožňuje bezproblémovou výměnu dat a automatizaci pracovních postupů mezi různými fázemi procesu návrhu.

Dávkové zpracování:

Inženýrská automatizace umožňuje uživatelům provádět dávkové zpracování úloh CAD, jako je dávková konverze formátů souborů, dávkové vykreslování obrázků nebo dávková aktualizace výkresů. To může výrazně snížit manuální úsilí a zvýšit produktivitu, zejména u rozsáhlých projektů.

Standardizace a šablony:

Automatizace projektování podporuje používání standardizovaných šablon, knihoven a pokynů pro návrh, aby se usnadnily konzistentní a efektivní postupy návrhu. Standardizované komponenty a šablony lze opakovaně používat napříč projekty, což zkracuje dobu návrhu a zajišťuje konzistenci výstupů návrhu.

Návrh založený na datech:

Automatizace v CAD umožňuje procesy návrhu založené na datech, kde jsou rozhodnutí o návrhu podložena analýzou dat, výsledky simulací nebo historickými údaji o výkonu. Tento přístup umožňuje inženýrům optimalizovat návrhy na základě kvantitativních metrik a výkonnostních kritérií.

Automatizace projektování integrovaná do softwaru PLM

Automatizace projektování je často klíčovou součástí softwaru pro správu životního cyklu výrobku (PLM). PLM zahrnuje sadu softwarových nástrojů, procesů a metodologií, které řídí celý životní cyklus výrobku od koncepce, přes návrh a výrobu, až po servis a likvidaci. Automatizace projektování v rámci softwaru PLM má za cíl zefektivnit a automatizovat různé inženýrské úkoly a procesy v průběhu celého životního cyklu výrobku.

Výhody automatizace projektování v softwaru PLM

Automatizace návrhu:

Systémy PLM často obsahují funkce pro automatizaci konstrukčních úloh, jako je parametrické modelování, generování sestav a správa konfigurace. Nástroje pro automatizaci návrhu umožňují konstruktérům efektivněji vytvářet a upravovat CAD modely s využitím předdefinovaných pravidel, šablon a standardních komponent.

Automatizace pracovních postupů:

Software PLM usnadňuje automatizaci inženýrských pracovních postupů a procesů, jako je řízení změn, schvalovací procesy a řízení dokumentů. Automatizace pracovních postupů zajišťuje, že úkoly jsou směrovány k příslušným zúčastněným stranám, jsou efektivně získávána schválení a změny jsou efektivně řízeny v průběhu celého životního cyklu produktu.

Integrace s CAD a CAE nástroji:

Systémy PLM se integrují se softwarem CAD (Computer-Aided Design) a CAE (Computer-Aided Engineering) a automatizují výměnu a synchronizaci dat mezi nástroji pro návrh, analýzu a simulaci. Tato integrace umožňuje bezproblémovou spolupráci a zajišťuje, že změny návrhu se šíří napříč všemi relevantními systémy a zúčastněnými stranami.

Automatizace výroby:

Software PLM zahrnuje funkce pro automatizaci výrobních procesů, jako je generování kusovníků, optimalizace tras a plánování výroby. Automatizací těchto úkolů pomáhají systémy PLM výrobcům zvyšovat efektivitu, snižovat chybovost a zkracovat dobu uvedení na trh.

Správa a integrace dat:

Řešení PLM poskytují centralizované možnosti správy dat, které umožňují automatizaci úloh souvisejících s daty, jako je správa verzí, synchronizace dat a migrace dat. Integrace s podnikovými systémy, jako jsou systémy plánování podnikových zdrojů (ERP) a řízení vztahů se zákazníky (CRM), dále automatizuje výměnu dat a zajišťuje konzistenci dat v celé organizaci.

Produktová dokumentace a reporting:

Software PLM automatizuje generování produktové dokumentace, včetně technických výkresů, specifikací, příruček a zpráv. Automatizací dokumentačních úloh pomáhají systémy PLM zajistit, aby byla k dispozici přesná a aktuální dokumentace po celou dobu životního cyklu výrobku.

Celkově lze říci, že automatizace projektování v rámci softwaru PLM hraje klíčovou roli při zvyšování efektivity, snižování chybovosti a urychlení procesů vývoje výrobků. Automatizací opakujících se úkolů a zefektivněním pracovních postupů pomáhají systémy PLM organizacím dosáhnout vyšší produktivity a inovací a zároveň zajistit kvalitu a integritu jejich výrobků.

Teamcenter PLM a NX CAD ve společnosti Siemens integrují možnosti automatizace projektování, což dále vylepšuje jejich funkce a výhody pro uživatele v různých fázích životního cyklu výrobku.

Integrace funkcí automatizace projektování do Teamcenteru a NX zvyšuje produktivitu, spolupráci a efektivitu v celém životním cyklu výrobku, od návrhu a vývoje až po výrobu a servis. Zefektivněním pracovních postupů a automatizací opakujících se úkolů se uživatelé mohou více soustředit na inovace a činnosti s přidanou hodnotou, což vede k rychlejšímu uvedení na trh a vyšší kvalitě produktů.

nx-cad-automation-640x360

Automatizace návrhu

Nástroje pro automatizaci návrhu umožňují konstruktérům efektivněji vytvářet a upravovat CAD modely s využitím předdefinovaných pravidel, šablon a standardních komponent.

Automatizace pracovních postupů

Automatizace pracovních postupů zajišťuje, že úkoly jsou směrovány k příslušným zúčastněným stranám, jsou efektivně získávána schválení a změny jsou efektivně řízeny v průběhu celého životního cyklu produktu.

Integrace s CAD a CAE nástroji

Systémy PLM se integrují se softwarem CAD (Computer-Aided Design) a CAE (Computer-Aided Engineering) a automatizují výměnu a synchronizaci dat mezi nástroji pro návrh, analýzu a simulaci.

Automatizace výroby

Software PLM zahrnuje funkce pro automatizaci výrobních procesů, jako je generování kusovníků, optimalizace tras a plánování výroby.

Správa a integrace dat

Řešení PLM poskytují centralizované možnosti správy dat, které umožňují automatizaci úloh souvisejících s daty, jako je správa verzí, synchronizace dat a migrace dat.

Produktová dokumentace a reporting

Software PLM automatizuje generování produktové dokumentace, včetně technických výkresů, specifikací, příruček a zpráv. Tím je zajištěno, že přesná a aktuální dokumentace je k dispozici po celou dobu životního cyklu produktu.

Pochopte výhody

Celkově lze říci, že automatizace projektování v rámci softwaru PLM hraje klíčovou roli při zvyšování efektivity, snižování chybovosti a urychlení procesů vývoje výrobků. Automatizací opakujících se úkolů a zefektivněním pracovních postupů pomáhají systémy PLM organizacím dosáhnout vyšší produktivity a inovací a zároveň zajistit kvalitu a integritu jejich výrobků.

Teamcenter PLM a NX CAD ve společnosti Siemens integrují možnosti automatizace projektování, což dále vylepšuje jejich funkce a výhody pro uživatele v různých fázích životního cyklu výrobku.

Integrace funkcí automatizace projektování do Teamcenteru a NX zvyšuje produktivitu, spolupráci a efektivitu v celém životním cyklu výrobku, od návrhu a vývoje až po výrobu a servis. Zefektivněním pracovních postupů a automatizací opakujících se úkolů se uživatelé mohou více soustředit na inovace a činnosti s přidanou hodnotou, což vede k rychlejšímu uvedení na trh a vyšší kvalitě produktů.

Vyzkoušejte svobodný software

NX X software trial

NX X CAD byl vyvinut pro konstruktéry všech úrovní zkušeností a poskytuje bezkonkurenční výkon. Využijte všechny výkonné vlastnosti a funkce NX s výhodami cloudu, a to i bez připojení k internetu.

Další informace

Využitím automatizačních nástrojů a technik mohou organizace dosáhnout vyšší efektivity, snížit počet chyb a dodat vysoce kvalitní technické návrhy v kratším čase.

Přečíst

Prozkoumejte více možností návrhu v kratším čase díky generativnímu návrhu.

Přečíst

Aplikace Tecnomatix a Teamcenter umožnily společnosti Electrolux vytvořit jednotné a efektivní výrobní procesy a systémy

Expolore

Zjistěte, co je možné pro výrobce komponent, když se zavážou k progresivnímu přístupu s moderním řešením PLM.