K zobrazení této stránky v češtině byl použit automatický překlad. Chcete ji raději zobrazit v angličtině?
Byl tento překlad užitečný?
  1. Home

Aditivní výroba

Rychlé prototypování se vyvinulo v technologii, která je nyní označována jako aditivní výroba a používá se v celém průmyslu pro rychlou výrobu použitelných dílů z mnoha materiálů.

Co je aditivní výroba?

Aditivní výroba znamená přidávání materiálu vrstvu po vrstvě pomocí automatizace založené na datech za účelem vytvoření produktu. To je opak obrábění, které se spoléhá na odstranění materiálu k vytvoření produktu. Aditivní výroba se někdy nazývá 3D tisk, ale často je spojována konkrétněji s průmyslovou výrobou ve velkém měřítku. Průmyslová aditivní výroba vyžaduje integrovaný a digitální pracovní postup, počínaje návrhem a simulací a konče výrobou. Aditivní výroba má revoluční dopad na výrobu tím, že umožňuje výrobu stále složitějších konstrukcí, snižuje plýtvání materiálem a rychle zrychluje výrobu.

Software je základním kamenem aditivní výroby

Siemens NX poskytuje všechny funkce, které potřebujete k vytváření a výrobě návrhů pro aditivní výrobu v průmyslovém měřítku. NX využívá inovativní technologie, jako je konvergentní modelování, topologická optimalizace a integrované sestavovací procesory, které podporují snadný návrh, simulaci a výrobu aditivně vyráběných dílů. Vývoj 3D tisku pokročil od rychlého prototypování a stává se hlavním výrobním procesem používaným v průmyslových odvětvích od letectví a lékařských zařízení až po energetiku a automobilový průmysl. Siemens je průkopníkem v oblasti softwaru, který řídí proces aditivní výroby od návrhu nebo objednávky až po tisk.

Související produkty: Pevná rovina NX AM | Víceosé technologie NX AM | Nástroj NX AM Build Optimizer

toolcraft2018 NXScreenShot

Pochopte výhody aditivní výroby

Rychlejší uvádění výrobku na trh

Urychlete uvedení produktů na trh v rekordním čase díky rychlé povaze aditivní výroby.

Eliminace nástrojů

Snižte potřebu drahých nástrojů ve srovnání s jinými výrobními metodami, jako je vstřikování nebo odlévání.

Vyrobte velikosti šarží 1

Vyrábějte zakázkové díly, protože náklady se nezvyšují se zmenšující se velikostí šarže.

Technologie a procesy aditivní výroby

Aditivní výrobu lze provádět pomocí různých technik, jako je Binder Jetting a Laminated Object Manufacturing, ale níže uvedené technologie se nejčastěji používají pro 3D tisk.

Vytlačování materiálu (FDM, FFF)

Tento proces využívá cívku materiálu (obvykle na bázi polymeru) a vyhřívanou nanášecí hlavu. Hlava taví vlákno a vytlačuje materiál v dlouhém proudu. FDM je technologie používaná ve většině levných stolních tiskáren kvůli cenové dostupnosti dílů a snadno dostupným materiálům ve formě filamentu/cívky. Software pro víceosé FDM byl průkopníkem společnosti Siemens a jejích partnerů v našich řešeních NX. Naše řešení bylo testováno a vylepšováno po několik generací a je nejrobustnější platformou pro tyto typy provozů.

Stereolitografie (SLA)

Stereolitografie je jedním z nejstarších procesů aditivní výroby (AM) a využívá tekuté pryskyřice k vytváření 3D objektů. Ve většině případů se pryskyřice vytvrzují pomocí ultrafialového světla. SLA tiskárny se poněkud liší od ostatních technologií, protože díl je tištěn ve směru –Z. To znamená, že po ztuhnutí je každá vrstva tištěného dílu tlačena dolů do pryskyřice, místo aby byla budována nahoru, jako je tomu u většiny ostatních procesů.

Powder Bed Fusion (DMLS, SLS, EBM)

Powder Bed Fusion je termín, který popisuje mnoho aditivních procesů, včetně aditivní výroby z kovů. Všechny zahrnují lože práškového materiálu, který se taví vrstvu po vrstvě planárním způsobem. To se provádí s více typy materiálů, plastem i kovem. K tavení práškového materiálu se používá celá řada technologií. Integrovaná povaha Siemens NX umožňuje provádět nezbytné úkoly, jako je 3D vnoření dílů do zásobníku nebo konstrukce podpůrných konstrukcí pro tisk PBF bez překladů dat nebo pomocí externích softwarových balíčků. Výhodou je, že když se geometrie dílu mění prostřednictvím revizí, tyto následné operace se automaticky aktualizují s malou interakcí uživatele, což šetří velké množství času na návrh a nastavení.

Pojivo tryskání

Binder Jetting je kategorie technik aditivní výroby (AM), které využívají tiskové hlavy ve stylu inkoustových tiskáren k selektivnímu nanášení tekutého pojiva na práškový materiál za účelem vytvoření pevných 3D objektů. Vzhledem k tomu, že molekuly prášku jsou spojeny dohromady adhezivní chemickou reakcí namísto tavení nebo slinování z aplikované tepelné energie, techniky tryskání pojiva se liší od technik fúze práškového lože.

Tryskání materiálu

Tryskání materiálu je proces aditivní výroby (AM), při kterém se kapičky tekuté pryskyřice selektivně nanášejí pomocí tiskových hlav ve stylu inkoustových tiskáren a tuhnou vystavením ultrafialovému (UV) světlu, aby se vytvořil pevný 3D objekt. Tryskání materiálu je považováno za jednu z nejpřesnějších metod aditivní výroby. Tryskání materiálu, které je schopné tisknout ve vrstvách o tloušťce menší než 20 mikronů, je známé pro vytváření CAD návrhů s jemnými detaily, vysokou přesností a hladkými povrchy.

Související zdroje informací

Software pro aditivní výrobu

Tento blog se zaměří na tuto vzrušující novou technologii a roli, kterou hraje společnost Siemens při pomoci našim zákazníkům využít příležitosti, které aditivum přináší.

Komunita

Zapojte se do konverzace a získejte odpovědi na své otázky od odborníků na aditivní výrobu.