Skip to Main Content
případová studie

Řešení společnosti Siemens PLM Software vybavují studenty na jejich budoucí práci ve výrobním průmyslu vynikajícími znalostmi

Tsinghua University připravuje studenty na práci ve strojírenských podnicích...

Siemens Digital Industries Software solutions prepare students to enter manufacturing industries with high-level skills

Tsinghua University

Středisko Fundamental Industry Training Center na Tsinghua University je střediskem pro školení studentů a podpůrnou platformou pro inovace technologií. V tomto středisku probíhá vědecký výzkum s důrazem na školení konstruktérů pomocí nejnovějších technologií

http://www.tsinghua.edu.cn/publish/thu2018/index.html
Sídlo:
Beijing, China
Produkty:
NX, Teamcenter, Tecnomatix

Sdílení

„Toto partnerství nepřináší jen novou softwarovou platformu, ale také významně ovlivňuje zavádění speciální výuky a transformaci tradičních výukových metod, což vede k efektivnější výuce, která lépe odpovídá skutečným potřebám a napomáhá uplatnění výsledků vědeckých výzkumů v praxi a také zavádí systém hodnocení studentů podle jejich dovedností.
Luan Yan , Northern Channel Manager
Siemens PLM Software

Tsinghua University, která se nachází na severozápadním okraji Pekingu je jednou z nejlepších čínských univerzit a hraje důležitou roli v rozvoji vědeckého výzkumu a vzdělávání akademických pracovníků. V reakci na neustálý vývoj a technologické změny v oblasti výroby neustále rostou zdroje. Struktura absolventů, jejich kvalita a systém vzdělávání se také zlepšuje, což vede k pokroku v jejich znalostech v oblasti výroby . Iniciativa „Made in China 2025“ zdůrazňuje důležitost systému podpory pracovníků v oblastech výzkumu, vývoje, transformace, výroby a managementu ve výrobním sektoru a rozvoji pracovníků, které Číně umožní přechod od „montovny světa“ ke globální výrobní velmoci.

Společnost Siemens PLM Software začleňuje digitalizaci do různých průmyslových odvětví a ve spolupráci s čínskými firmami podporuje iniciativu „Made in China 2025“. Společnost Siemens PLM Software se angažuje také v rámci společnosti a vzdělávání. Program Siemens PLM Software Academic Partner Program je globálním strategickým projektem pro vzdělání v oblasti digitálních technických dovedností. Academic Partner Program spolupracuje se strojírenskými univerzitami v Číně a snaží se u vzdělávání v oblasti vývoje, výroby, strojírenství a dalších akcentovat digitální technologie.

Jianmei Wang, profesor ve středisku Fundamental Industry Training Center na Tsinghua University říká: „Digitální technologie jsou budoucností vývoje průmyslu a je tedy nezbytné do výuky začlenit odpovídající konstrukční software a kombinovat během výuky virtuální prostředí s realitou.“

null

Lepší reakce na aktuální situaci s odpovídajícím obsahem

S ohledem na ekonomický rozvoj zahrnující nové technologie, typy podnikání a průmyslová odvětví se od univerzit stále očekává, že budou studenty vzdělávat tak, aby rozuměli inženýrským postupům, inovacím a mezioborové spolupráci.

V prosinci 2016 vydali čínský ministr školství, ministr práce a sociálních věcí a ministr průmyslu a informačních technologií společný dokument „Plán rozvoje pracovníků ve výrobním průmyslu (Talent Development Plan Guide for the Manufacturing Industry)“. V únoru 2017 vydalo ministerstvo školství vyhlášku k implementaci nových postupů v oblasti strojírenského výzkumu. Tato ministerstva se snaží prohloubit reformu v oblasti strojírenského vzdělávání a zlepšit znalosti studentů v oblasti strojírenství, nových trhů, vývoje ekonomiky a skutečných požadavků v průmyslu.

S přílivem studentů do výrobního průmyslu se postupně zlepšuje struktura, kvalita a vzdělávací systém pracovníků, protože firmy hrají významnou roli ve výuce špičkových dovedností. V rámci této snahy spolupracuje Tsinghua University se společností Siemens PLM Software.

Tsinghua University zlepšuje vzdělávání a výuku ve spolupráci s různými firmami. Středisko Fundamental Industry Training Center na Tsinghua University provádí výzkum rozvoje praktických znalostí, inovačních dovedností a mezioborové výuky studentů v rámci nových ekonomických trendů. Hlavním smyslem tohoto školicího střediska je postupné zavádění nových technologií do výuky, zkoumání nových oblastí (například aditivní výroby, robotiky a velkých dat) a ucelení informací pomocí praktických školení. Tyto nové výukové postupy podporují inovativní myšlení a jsou studenty lépe přijímány.

Toto středisko podporuje rozvoj kultury strojírenství a kvality výuky studentů na Tsinghua University včetně komplexní výuky strojírenství, všeobecného vzdělání a výuky inovací, díky čemuž toto středisko dokáže školit špičkové konstruktéry.

V rámci výuky se toto středisko s Tsinghua University ztotožňuje v rámci myšlenky „integrace čtyř“ a filozofie „jednoho těla a dvou křídel“ v rámci inovací a podnikání. Pod vedením divize pro akademické záležitosti se několik ústavů a kateder spojilo a v září 2016 založily program pro inovaci technologií, který je prvním programem pro výuku dvojitých inovací v Číně, který se zaměřuje na systematické inovace a vzdělávání v oblasti podnikání.

„Díky výhodám získaným využíváním produktů společnosti Siemens PLM Software v oblasti automatizace nabízí toto středisko na Tsinghua University vhodná řešení pro výuku virtualizace,“ dodává Wang.

Společnosti Siemens PLM Software je lídrem Průmyslu 4.0 a propaguje využívání digitálních dvojčat při propojení virtuálního a skutečného světa. Její portfolio produktů zahrnuje řešení pokrývající celý vývojový proces od návrhu výrobku až po jeho výrobu. Středisko Fundamental Industry Training Center poprvé představilo produkty společnosti Siemens PLM Software již v roce 2016 v rámci demonstrace životního cyklu výrobku od návrhu až po výrobu. Díky využití různých produktů umožňuje toto středisko studentům zapojení do procesu výzkumu a vývoje systematické vyhodnocování výrobního procesu.

Představení nejnovějších softwarových řešení

Středisko Fundamental Industry Training Center plánuje a implementuje výuku výzkumných prací a neustále zkoumá způsoby, jak zapojit digitální platformy a technologie pro virtuální simulace. Díky spojení virtuálního a skutečného světa se středisko může zaměřovat na kombinaci praktických dovedností a simulací. Abstraktní koncepty v rámci simulací mohou pomoci studentům, kteří chápou praktické principy a dokáží vstřebat i teoretické znalosti. Praktická výuka pomáhá studentům, aby využili své znalosti k lepšímu pochopení problematiky. Díky této kombinaci mohou studenti znásobit své praktické dovednosti a lépe se uplatnit na trhu práce. V rámci požadavků na přípravu studentů pro digitální výrobní provozy zavedla Tsinghua University softwarové platformy od společnosti Siemens PLM Software.

Tsinghua využívá při výuce produkty společnosti Siemens PLM Software – zejména NX™, Teamcenter® a Tecnomatix®. NX je řešení pro integraci návrhu výrobku, jeho konstrukci a výrobu, což z něj činí kompletní, flexibilní a efektivní řešení pro vývoj výrobků. Teamcenter je aplikace pro správu životního cyklu výrobku, která umožňuje bezproblémově spojovat lidské zdroje, procesy a znalosti a urychlit tak vývoj, zvýšit produktivitu a podpořit spolupráci. Řešení pro digitální výrobu Tecnomatix spojuje různé výrobní disciplíny od plánování a návrhu procesů až po simulaci procesů, jejich ověření, realizaci výroby a její řízení. Tyto tři části tvoří dohromady systém, který dokáže simulovat a ověřovat návrh výrobků, výrobu, simulaci, rozložení výrobního provozu a podmínky provozu vybavení během celého životního cyklu výrobku.

Středisko Fundamental Industry Training Center využívá produkty společnosti Siemens PLM Software již od roku 2016. Software společnosti Siemens pro simulaci robotů Tecnomatix se používá k praktickým cvičením v oblasti strojírenské výroby pro vysokoškolské studenty. Další kurzy využívající tuto softwarovou platformu se zatím vyvíjí. Tecnomatix je ve středisku nainstalován na počítačích ve veřejných místnostech a ve výstavní hale. Studenti mohou tento software využívat k různým výzkumným aktivitám včetně úkolů, výzkumných projektů, soutěží, inovací a podnikatelských aktivit.

Středisko vybudovalo experimentální jednotku pro simulaci průmyslových robotů. Studenti si tak mohou vyzkoušet řízení pohybu, plánování dráhy pohybu a provoz průmyslových robotů pomocí softwaru Tecnomatix. Na jednom jednoduchém případu lze intuitivně zobrazovat abstraktní obsah a pomoci tak studentům pochopit základní koncepty a implementaci různých metod, například souřadnicových systémů, pozic, plánování drah a pracovního prostoru. Díky tomu mohou studenti snadno pochopit základy a začít roboty ovládat pomocí učícího režimu a offline programování.

V rámci tohoto vzdělávacího projektu společnost Siemens PLM Software zajišťuje komplexní podpůrné služby včetně výukových materiálů, přednášek a kurzů produktů Siemens. Středisko učí pedagogy využívat softwarové aplikace a poskytuje jim různé dokumenty, které mohou využít při výuce. Společnost Siemens a její partneři také pomáhají pedagogům při vývoji příkladů na dané softwarové platformě a dodávají materiály a podpůrné služby pro vývoj kurzů.

Introducing leading-edge software solutions

Vzdělávání konstruktérů pro digitální výrobní provozy

Se spojením digitalizace a industrializace se výrobní technologie změnily z obrábění materiálu na zpracování informací. Hodnota znalostí se neustále zvyšuje, což je zřejmé na výrobcích a jejich životních cyklech, obzvláště ve fázi vývoje a výroby. Vzhledem k poptávce po nových pracovnících univerzity vytvářejí nové předměty a aktualizují stávající kurzy.

Středisko Fundamental Industry Training Center vnímá důležitost spolupráce mezi firmami a univerzitami a hledá způsoby, jak ji co nejlépe využít. Středisko vítá společnosti, které se chtějí podílet na tvorbě inženýrských kurzů, a přilákalo již řadu mezinárodních firem, které pomáhají se školením v rámci hardwaru i softwaru. Renomovaní podnikatelé provádí studenty v kurzech inovacemi a podnikáním. Kromě toho mají studenti možnost získat praktické zkušenosti během četných návštěv různých firem.

Mimo instruktážní kurzy využívající produkty společnosti Siemens PLM Software začali studenti tento software využívat také v rámci nezávislých vědeckých výzkumných činností. Spolupráce mezi společností Siemens PLM Software a Tsinghua University bude nadále pokračovat a předpokládá se vznik dalších kurzů zaměřených například na technologie přesné online detekce a jejich využití v inteligentní výrobě, PLM v digitální výrobě a 3D technologie ve zdravotnickém průmyslu.

Digitální technologie jsou budoucností vývoje průmyslu a je tedy nezbytné do výuky začlenit odpovídající konstrukční software a kombinovat během výuky virtualizaci s realitou.
Luan Yan , Northern Channel Manager
Siemens PLM Software