Skip to Main Content
případová studie

Výrobce kancelářského nábytku používá Teamcenter k efektivnímu navrhování a správě dat

Řešení společnosti Siemens Digital Industries Software pomáhá společnosti Lista Office LO zjednodušit tvorbu procesů a výrobků...

Office furniture manufacturer uses Teamcenter to efficiently design and build competitive solutions

Lista Office LO

Společnost Lista Office LO je předním švýcarským dodavatelem kancelářského nábytku. Společnost zaměstnává 350 zaměstnanců, kteří navrhují, vyvíjejí a provozují prvky kancelářského prostředí současnosti i budoucnosti. Díky své široké řadě výrobků a konceptů místností s širokou řadou významných partnerských značek, hustou distribuční sítí a výrobními středisky po celém Švýcarsku nabízí společnost Lista Office Group komplexní řešení pro místní malé a střední podniky (SME) i nadnárodní korporace. Společnost generuje roční výnosy ve výši 115 milionů švýcarských franků. Dříve rodinný podnik je nyní součástí čínské společnosti Zhejiang Henglin Chair Industry.

http://www.lista-office.com/en
Sídlo:
Degersheim, Switzerland
Produkty:
Teamcenter Gateway for SAP S/4HANA, Solid Edge, Teamcenter
Odvětví průmyslu:
Spotřební zboží a maloobchod

Sdílení

Výsledkem je výrazně rychlejší návrh různých součástí a nižší počet chyb.
Bruno Inauen , Vedoucí oddělení
Lista Office LO

Kancelářský nábytek, který inspiruje

Způsob, jakým jsou kanceláře navrženy a vybaveny, má přímý vliv na úspěch společnosti, zejména pokud jde o inovace, motivaci a efektivitu. Společnost Lista Office Group AG (Lista Office LO) ve spolupráci s univerzitami a vědci proměnila nejnovější výzkumy v inovativní řešení. Tento přední švýcarský výrobce navrhuje a vyrábí kancelářský nábytek, protože věří, že díky jeho řešení mohou zaměstnanci pracovat nadšeně a úspěšně dokonce i v pondělí.

Komplexní portfolio výrobků vyráběných přímo společností sahá od psacích stolů, skříní a polic až po doplňky a drobné každodenní pomocníky. Kombinují ocel a dřevo ve všech variantách a v kombinaci s textilem a dalšími materiály, aby co nejlépe vyhověli vkusu a požadavkům zákazníků.

Společnost Lista Office LO vlastní síť devíti dceřiných společností a 15 autorizovaných partnerů pro prodeje po celém Švýcarsku a zaujímá roli dodavatele služeb pro projekty kancelářského nábytku na míru. Společnost tvrdí, že díky jejím inteligentním řešením mohou klienti snížit potřebný prostor o 25 procent nebo více a přitom vytvořit příjemné a produktivní pracoviště pro zaměstnance. V některých případech společnost Lista Office LO nabízí svým zákazníkům možnost prohlédnout si návrh ve 360° 3D prostředí virtuální reality.

Konstruktéři společnosti Lista Office LO používají aplikaci Solid Edge® od společnosti Siemens Digital Industries Software pro CAD návrhy od počátku roku 2000. „Protože většina našeho kancelářského nábytku je vyrobena z plechu a dřeva, do značné míry využíváme softwarové funkce pro plechové součásti,“ říká Bruno Inauen, technický ředitel Lista Office LO. „Tyto funkce značně urychlily naše práce na návrzích.“

Office furniture that inspires

Rychle rostoucí nabídka

Kromě standardních geometrií je při tvorbě nábytku společnosti Lista Office LO prováděno i mnoho vlastních úprav. „Více než 20 procent kancelářského nábytku, který společnost Lista Office LO vyrábí, je upraveno na míru,“ potvrzuje Inauen. „To zahrnuje od speciálně navrženého kabelového otvoru ve stole až po zcela nový návrh skříně na míru.“ Inženýrské oddělení je proto rozděleno do dvou týmů, jeden pro základní inženýrství a vývoj sériově vyráběných výrobků a druhý pro speciální přizpůsobené návrhy.

V minulosti inženýři společnosti často vytvářeli nové položky kopírováním a upravováním existujících návrhů namísto vytváření rozměrových řad součástí s parametry pro proměnné kóty. To mělo za následek ohromný růst v počtu výrobků, součástí a sestav. Toto a rozličné zdroje dat způsobily zbytečně vysokou složitost procesních rozhraní mezi inženýrstvím a výrobou.

„Při počtu 250 000 CAD souborů měly seznamy Kde je použito stovky stránek a tedy malou informační hodnotu,“ říká Inauen. „Podle toho, kde daná úprava vznikla, mohla být požadovaná informace uložena na několika různých místech a často byla těžko dohledatelná.“ Protože mezi původními a upravenými součásti neexistovala žádná asociativita, změny provedené ve standardních komponentách nebo sestavách bylo nutné přenést samostatně do všech variant výrobků.

Zajištění konzistence dat použitých při tvorbě přizpůsobené verze existujících návrhů bylo časově náročné a způsobilo zpoždění při předávání návrhu do výroby. Před samotným započetím výroby muselo výrobní oddělení návrhy často dále upravovat. To vše proces tvorby výrobků zpomalovalo a tím snižovalo konkurenceschopnost společnosti.

Rapidly growing variety

Zjednodušování dat výrobků

Společnost Lista Office LO používá konfigurátor variant s automatickým generováním CAD modelů, který je součástí aplikace pro plánování podnikových zdrojů (ERP) společnosti. Ačkoliv je toto řešení praktické pro účely prodeje, nenabízí konzistentní informace o použití součástí až po úroveň výrobků. Stejný problém se týkal starší aplikace pro správu dat výrobků (PDM) , který firma používala.

Ve snaze zjednodušit interní procesy se vedení společnosti Lista Office LO rozhodlo shromažďovat veškerá technická data o výrobcích v jediném zdroji. Součástí strategie společnosti pro správu životního cyklu výrobků (PLM) byla tvorba inovativní aplikace, která by tyto struktury transparentně a srozumitelně vizualizovala všem osobám ve společnosti. Tato strategie měla být základem pro vývoj škálovatelných výrobků.

„Věděli jsme, že musíme optimalizovat naše portfolio výrobků,“ říká Inauen. „Z tohoto důvodu jsme se rozhodli zachovat konzistentní strukturu u standardních výrobků, vlastních konfigurací, poloprofesionálních úprav a výrobků navržených zcela na míru.“ Proces řešení na míru byl nejproblematičtější v tom, že mu chyběly kontrolní body pro zajištění kvality a proces jako takový nebyl dostatečně schopen řešit veškeré problémy.

Streamlining product information

Integrované řešení Teamcenter

Prvním krokem na cestě k implementaci jednotného zdroje bylo nalezení správného poskytovatele řešení. Společnost Lista Office LO předala své specifikace požadavků několika potenciálním kandidátům. „Po krátkém vyhodnocení jsme pozvali partnera společnosti Siemens Digital Industries Software, společnost Cytrus, aby nám implementovala komplexní řešení PLM,“ říká Thomas Friederich, manažer IT ve společnosti Lista Office LO. „Nabídli nám celé řešení z jediného zdroje, ukázali, že našim problémům hluboce rozumí a že jsou schopni je vyřešit.

Při posuzování zralosti PLM a před ověřením veškerých komponent řešení byly společnosti Cytrus a Lista Office LO plně obeznámeny se situací. Cílem bylo přepracování procesů společnosti Lista Office LO a některých softwarových postupů ERP.

Nabídka řešení společnosti Cytrus používá aplikaci Teamcenter® od společnosti Siemens Digital Industries Software, přizpůsobitelný systém PLM, který spojuje osoby a procesy ve všech funkčních jednotkách digitálního vlákna. Aby bylo možné vytvořit komplexní, škálovatelné řešení pokrývající celou společnost a všechny její procesy, je propojeno s aplikací ERP společnosti Lista Office LO pomocí brány Teamcenteru pro SAP.

Společnost Lista Office LO implementovala Teamcenter s menšími úpravami. „V rámci budoucí strategie jsme se také rozhodli, že stávající data nebudeme migrovat,“ říká Inauen. „Pomocí aplikaci Solid Edge a Teamcenter jsme vytvořili nové modely všech položek v našem zjednodušeném cílovém portfoliu výrobků.“ Kromě lepší spravovatelnosti a sledovatelnosti tento přístup také snížil počet CAD souborů o 90 procent.

An integrated Teamcenter solution

Výrazné časové úspory

20 inženýrů společnosti Lista Office LO nyní na různých místech používá Teamcenter pro veškeré úkony, od tvorbě návrhů výrobků až po výrobu. Podařilo se jim propojit oddělené informační jednotky a pomocí Teamcenteru spravovat veškerá data k výrobkům. S Teamcenterem je plně integrována aplikace Solid Edge. Kromě softwaru zavedla společnost Lista Office LO nové postupy, které umožňují sledovat veškeré kroky. „V minulosti jsme spoléhali na znalosti, které byly výhradně v hlavách jednotlivců,“ říká Friederich. „Pokud je Teamcenter použit jako jediný zdroj dat k výrobkům, pomáhá to s optimalizací procesů, snižování počtu chyb a eliminaci přepracovávání.“

Jedním z důsledků používání Teamcenteru je to, že je nyní možné mnohem rychleji a snadněji provádět úpravy a zajistit, aby globální změny ovlivnily také všechny verze výrobků. K tomuto účelu používají inženýři společnosti Lista Office LO funkce Teamcenteru pro tvorbu rozměrových řad součástí. „Výsledkem je výrazně rychlejší návrh široké řady součástí a nižší počet chyb,“ říká Inauen. „Součástí je také úplná asociativita, která umožňuje automatické použití změn na všechny součásti v rozměrové řadě.

Pro ilustraci značného množství ušetřeného času inženýři společnosti Lista Office LO zmínili novou řídicí jednotku od stolu s upravitelnou výškou, která musela být připevněna ještě jedním šroubem než předchozí verze, takže deska stolu potřebovala další otvor. „Projít každou jednotlivou variantu tohoto modelu a přidat tuto díru trvalo dvěma lidem dva týdny,“ říká Marc Esser, správce Teamcenteru a konstruktér ve společnosti Lista Office LO. „Když jsme nedávno museli provést podobnou úpravu, jedna osoba byla schopna aktualizovat celou rozměrovou řadu součástí za půl dne, což je o 95 procent času méně než dříve.“

Pokud je Teamcenter použit jako jediný zdroj dat k výrobkům, pomáhá to s optimalizací procesů, snižování počtu chyb a eliminaci přepracovávání.
Bruno Inauen , Vedoucí oddělení
Lista Office LO