Skip to Main Content
případová studie

Společnost Groupe Brandt zlepšila spolupráci pracovišť při vývoji pomocí aplikací NX a Teamcenter

Přední mezinárodní výrobce spotřebičů standardizuje vývojovou aplikaci pomocí softwarových řešení společnosti Siemens Digital Industries Software...

Groupe Brandt enables multisite development collaboration with NX and Teamcenter

Groupe Brandt

Groupe Brandt navrhuje a vyrábí domácí spotřebiče prodávané pod čtyřmi ikonickými značkami, které jsou dnes součástí každodenního života v milionech domácností: Brandt, De Dietrich, Sauter a Vedette.

http://www.groupebrandt.com
Sídlo:
Rueil-Malmaison, France
Produkty:
NX, Teamcenter
Odvětví průmyslu:
Electronics, Semiconductor devices

Sdílení

Během návrhové fáze mohou uživatelé těžit z integrovaných funkcí sestav a digitálního modelování v aplikaci NX.
Daniel Mancini, IT manažer oddělení výzkumu a vývoje
Groupe Brandt

Značky spotřebičů pro miliony domácností

Groupe Brandt navrhuje a vyrábí domácí spotřebiče prodávané pod čtyřmi ikonickými značkami, které jsou dnes součástí každodenního života v milionech domácností: Brandt, De Dietrich, Sauter a Vedette. Mnoho jejich výrobků bylo průkopníky té doby a zanechalo stopu na celé generace. Společnost uvedla na trh množství vynálezů – automatických praček s proměnnou kapacitou plnění, chladicích jednotek mezi 0 a -3° C, systémů pro automatické dávkování pracích prostředků, indukčních varných desek, samočistících pyrolytických pecí nebo profesionálního nízkoteplotního pečení.

V posledních letech prošla společnost dvěma milníky: v roce 2005, kdy akvizice španělské skupiny Fagor vedla k vytvoření francouzské dceřiné společnosti FagorBrandt, a v roce 2014, kdy došlo k převzetí francouzských aktivit společnosti FagorBrandt alžírskou skupinou Cevital a k vytvoření obrovského průmyslového komplexu v Sétifu v Alžírsku. Se šesti pobočkami ve Francii a Alžírsku a pěti dceřinými společnostmi v Evropě, Asii a severní Africe nyní Groupe Brandt patří mezi globální výrobce.

Jak společnost Groupe Brandt rostla, bylo nutné u všech značek a na všech vývojových pracovištích přejít na sjednocený standardizovaný CAD systém a systém pro správu životního cyklu výrobků (PLM): Aplikace NX™ a Teamcenter® pro správu životního cyklu výrobků (PLM) od společnosti Siemens Digital Industries Software. „V dobách společnosti FagorBrandt bylo rozhodnuto, že dojde ke standardizaci veškerých nástrojů na všech vývojových pracovištích – ve Francii, Španělsku a Polsku: NX pro 3D návrh a Teamcenter pro správu dat výrobků,“ vzpomíná Daniel Mancini, IT manažer oddělení výzkumu a vývoje ve skupině Brandt.

Appliance brands for millions of households

NX CAD: rychlé, flexibilní a efektivní řešení pro tvorbu návrhů

V roce 2011 se společnost rozhodla migrovat veškerá pracoviště na jednotný CAD nástroj. (V minulosti skupina Brandt používala aplikaci Solid Edge® ve Francii, zatímco společnost Fagor používala aplikaci I-deas™ ve Španělsku.) Společnost se rozhodla, že jako své integrované řešení pro návrh a inženýrství nasadí aplikaci NX.

„Naše výrobky – pračky, varné desky, trouby a další – jsou kompletně modelovány ve 3D,“ říká Daniel Mancini. „Během návrhové fáze mohou uživatelé těžit z integrovaných funkcí sestav a digitálního modelování v aplikaci NX. 3D modely se pak používají pro různé účely: získání 2D výkresů pro výrobce forem a nástrojů, navrhování plechových součástí, integrace informací o materiálech a výrobě, montážní pokyny pro obsluhu, přímé zobrazení 3D součástí v poprodejních servisních operacích a použití počítačově generovaných obrázků pro marketingová videa. Celkově to představuje nejméně 60 000 souborů s 3D i 2D daty CAD.“

NX CAD: a fast, flexible and efficient design solution

Teamcenter: standard pro správu dat výrobků

V roce 2009 se skupina rozhodla zavést Teamcenter v celé společnosti. „Dříve jsme spravovali CAD soubory ve složkách systému Windows, což s sebou neslo zřejmé nevýhody,“ vzpomíná Daniel Mancini. „Bez jediného sdíleného úložiště PLM už to prostě dál nešlo. Dnes již veškerý přístup k datům výrobků - CAD modelů, 2D výkresů, seznamů materiálů a dalších – probíhá pouze prostřednictvím Teamcenteru.“

Společnost používá Teamcenter k tvorbě a správě referencí součástí, stavů cyklů, recenzí a upgradů svých výrobků. Nasazení Teamcenteru přineslo rychle znatelné výhody.

Důkladnější standardizace součástí

„Když jsme implementovali Teamcenter, umožnil nám standardizovat reference na součástí, které byly dříve označeny na každém pracovišti různými kódy,“ vysvětluje Daniel Mancini. „U standardních součástí to vyústilo ve snížení aktivních referencí v průměru o 25 procent a u některých kategorií až o 50 procent. U materiálových součástí byly reference sníženy přibližně o 10 procent. Tato standardizace přinesla značné zlepšení naší spolupráce s nákupním oddělením.“

Když byla v dubnu 2014 společnost získána skupinou Cevital, vznikl nový problém: migrace veškerých dat Teamcenteru ze serveru ve Španělsku na server ve Francii. Aby byla tato migrace úspěšná, společnost se obrátila na partnera Siemens Digital Industries Software, společnost Fealinx. „Stáli jsme před velkým problémem, protože jsme museli dodržet termín: migrace se musela uskutečnit o víkendu a do pondělí ráno muselo být vše v provozu,“ vysvětluje Patrice Macková, manažerka prodeje společnosti Fealinx.

„Společnost Fealinx nám prostřednictvím své dceřiné společnosti Abisse poskytuje podporu již více než 15 let,“ říká Daniel Mancini. „Oceňujeme zejména odbornost a dostupnost týmu i flexibilní způsob podpory.“

Spolupráce

Teamcenter usnadňuje spolupráci mezi různými podniky společnosti Groupe Brandt, které sdílejí data výzkumu, plánování procesů, nákupu, testování, dodržování předpisů, řízení kvality a poprodejních aktivit. „Kvůli rozptýlení týmů pro výzkum a vývoj na různých pobočkách ve Španělsku, Polsku a Francii by byla spolupráce na návrzích bez tohoto nástroje velmi obtížná, ne-li nemožná,“ vzpomíná Daniel Mancini.

Kvůli udržení konkurenční výhody, získání podílu na trhu a udržení ziskovosti musela společnost Groupe Brandt zavést inovace jako jednu ze svých hlavních priorit. Společnost se stále více snaží zvyšovat svou technologickou výhodu a získávat tak nové zákazníky po celém světě, proto ve svých odděleních výzkumu a vývoje zaměstnává více než 100 zaměstnanců.

V současnosti týmy výzkumu a vývoje profitují z výkonných funkcí NX a Teamcenteru, díky kterým mohou navrhovat velké sestavy, spravovat technické znalosti a sdílet data výrobků.

Do budoucna skupina plánuje Groupe Brandt několik důležitých změn, například propojení systémů PLM se systémy pro plánování podnikových zdrojů (ERP), implementaci modulu NX Návrh postupových výlisků a další. Díky novým nástrojům a vylepšeným procesům se společnost snaží omezit nutnost přepracování návrhůl, odstraňovat chyby již na počátku vývojového cyklu, dosahovat efektivnější spolupráce mezi výzkumnými a inženýrskými odděleními a zrychlovat uvádění výrobků na trh.

Když jsme implementovali Teamcenter, umožnil nám standardizovat reference na součástí, které byly dříve označeny na každém pracovišti různými kódy.
Daniel Mancini, IT manažer oddělení výzkumu a vývoje
Groupe Brandt