Skip to Content
De visie van onze experts

Moderne CAE-oplossingen maken van engineers de volgende generatie gespecialiseerde alleskunners

Productintroducties moeten sneller, beter en goedkoper. Er staat een enorme druk op het ontwerp- en productieproces om innovatieve producten naar de markt te brengen. Wat betekent dit voor de werkzaamheden van designers en engineers in het gehele proces?
Modern CAE
“Eerder simuleren betekent meer vrijheid. Het is voor iedere engineer dus raadzaam om te werken met virtuele prototypes, omdat het virtueel simuleren en analyseren eerder kan plaatsvinden.” Christophe Vandevelde, 3D Simulatie expert Siemens Industry Software

Het is natuurlijk geen verrassing dat digitalisering een enorme impact heeft op het ontwikkelproces van een product. De computerkracht heeft een vlucht genomen en ook het gebruiksgemak en de toegankelijkheid van software zijn sterk verbeterd. Waar voorheen de specialisten nog als losse entiteiten lineair met elkaar samenwerkten, wordt nu de democratisering van computer aided engineering (CAE) steeds duidelijker: rollen vervagen en takenpakketten worden uitgebreid. CAE stelt meerdere specialisten in staat om vroegtijdig in het ontwerpproces een 3D-model te simuleren, om veranderingen sneller door te kunnen voeren. 

Kennis borgen in het systeem

Het inzetten van CAE betekent niet dat designers of engineers opeens ook experts moeten worden in analyse. In moderne CAE-oplossingen kunnen specialisten hun kennis in het systeem borgen, zodat designers door het simulatie- of analyseproces worden geleid en zo beslissingen kunnen nemen op basis van specialistische kennis. Dit betekent dat designers en engineers actief worden betrokken tijdens de alle fases, steeds meer kennis opbouwen en ook vaker verantwoordelijkheid nemen voor andere taken in het proces, zoals simulatie en analyse.

Een van de grote voordelen van CAE is namelijk de mogelijkheid om te simuleren in 3D met virtuele prototypes. Dit betekent dat het vervaardigen van fysieke prototypes niet (of veel minder) meer nodig is. Bij fysieke prototypes wordt eerst het ontwerp gemaakt, het prototype wordt gefabriceerd en daarna getest. Eventuele aanpassingen in het ontwerp worden pas laat in het proces doorgevoerd. Die aanpassingen kosten veel geld, tijd en mankracht omdat alles al is vastgesteld.

Eerder simuleren betekent meer vrijheid

Het is voor iedere engineer dus raadzaam om te werken met virtuele prototypes, omdat het virtueel simuleren en analyseren eerder kan plaatsvinden. Hoe eerder het wordt toegepast in de designcyclus, hoe meer vrijheid er nog is. In die fase worden namelijk de fundamentele beslissingen – zoals materiaalkeuze – gemaakt en is het eenvoudiger om die keuze aan te passen, zonder dat het proces veel vertraging oploopt.

Een manier om tussentijdse beslissingen te nemen is om de analyse-specialisten in een vroegtijdig stadium in te schakelen, maar het is ook mogelijk om een deel van de analyses uit te laten voeren door designers, ook al is dat niet hun specialisme. De moderne CAE-oplossing is een schaalbare en geïntegreerde omgeving, inzetbaar voor specialisten met complexe analyses, maar ook voor die designers die al acties kunnen uitvoeren terwijl het product nog in ontwikkeling is.

Niet langer wachten op analyse

Stel dat een bedrijf afsluiters en kleppen maakt, waarbij de drukval zeer belangrijk is. Een designer is geen flow-specialist, maar kan in de CAE-omgeving een flow-simulatie uitvoeren omdat hij met wizards en kennis van andere specialisten door het proces wordt geloodst. De analyse wordt dan uitgevoerd binnen de omgeving door de persoon die er op dat moment aan werkt, zodat hij niet hoeft te wachten op de expert om naar de volgende fase te kunnen.

Een dergelijke geïntegreerde werkwijze maakt dat het proces sneller en efficiënter wordt, waarbij uiteindelijk het product sneller kan worden gemaakt. In deze geïntegreerde omgeving heeft de designer of engineer de vrijheid om zaken te veranderen, gebaseerd op de aanwezige kennis van andere specialisten. Zo wordt iedere engineer veel meer een gespecialiseerde alleskunner, terwijl hij juist beter wordt in zijn werk, beter samenwerkt en zo betere producten kan maken worden gemaakt. In deze geïntegreerde omgeving heeft de designer of engineer de vrijheid om zaken te veranderen, gebaseerd op de aanwezige kennis van andere specialisten. Zo wordt iedere engineer veel meer een gespecialiseerde alleskunner, terwijl hij juist beter wordt in zijn werk, beter samenwerkt en zo betere producten kan maken.

Christophe Vandevelde, 3D Simulatie expert Siemens Industry Software

Lees Meer
Modern CAE
“Eerder simuleren betekent meer vrijheid. Het is voor iedere engineer dus raadzaam om te werken met virtuele prototypes, omdat het virtueel simuleren en analyseren eerder kan plaatsvinden.” Christophe Vandevelde, 3D Simulatie expert Siemens Industry Software
Close Video